"Nu e exclusă demiterea șefului statului!". Cristian Preda creionează scenariile posibile în funcție de rezultatul Congresului PNL


"Nu e exclusă demiterea șefului statului!". Cristian Preda creionează scenariile posibile în funcție de rezultatul Congresului PNL

Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, fostul europarlamentar Cristian Preda, a atras atenția că, cel mai probabil, indiferent de rezultatul Congresului PNL, criza politică va continua. În acest sens, Preda a prezentat mai multe scenarii posibile, nefiind excluse alegerile parlamentare anticipate indiferent de deznodământul alegerilor interne din PNL. Pe de altă parte, politologul a precizat că în situația în care Florin Cîțu va fi ales șef al PNL, atunci nu e exclus ca opoziția să reușească chiar demiterea președintelui Klaus Iohannis. 

"Dacă Orban e ales președinte al PNL, Cîțu demisionează, USRPLUS revine în majoritate și criza politică e depășită. Prețul acestei soluții e discreditarea politică a președintelui, care a inventat candidatura lui Cîțu la șefia PNL. Dacă, totuși, premierul ține să rămână în funcție, deși pierde cursa din partid, PNL se va scinda, iar instabilitatea guvernamentală va fi la fel de mare ca și-n legislatura precedentă. Nu pot fi excluse, în acest caz, alegerile anticipate, fiindcă o majoritate va fi foarte greu de adunat.

Dacă Florin Cîțu e ales președintele PNL, iar CCR declară că moțiunea USRPLUS-AUR nu are vreun viciu, guvernul cade în câteva zile, iar criza e adâncită. Dacă judecătorii Curții blochează votarea moțiunii de cenzură, o alta - depusă de PSD - va duce la îndepărtarea premierului. Regulile jocului vor fi dictate de PSD și AUR, pentru că de Iohannis nu va mai ține nimeni seama. Nu sunt excluse, într-o asemenea ipoteză, nici scrutinul legislativ anticipat, nici demiterea șefului statului.

Cam așa văd eu lucrurile…", a scris Preda pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.