La doar o lună după haosul de pe aeroportul din Kabul, administrația Biden provoacă alte scene sfâșietoare pe alt aeroport, de data asta cu migranții aduși cu forța înapoi în Haiti


  • ACP
  • Sep 23, 2021 12:03
  • 1928
La doar o lună după haosul de pe aeroportul din Kabul, administrația Biden provoacă alte scene sfâșietoare pe alt aeroport, de data asta cu migranții aduși cu forța înapoi în Haiti

După ce au putut fi văzute în întreaga lume imaginile cu mulțimea de aproximativ 13.000 de migranți de sub podul care leagă localitatea americană Del Rio, din Texas, de Ciudad Acuña din Mexic, autoritățile americane au început deportarea forțată, în masă, a acestora, principala destinație fiind Haiti. 

Deportarea a mutat haosul de la granița americană pe aeroportul Toussaint Louverture din Port-au-Prince, unde mulți dintre migranții debarcați cu forța s-au repezit înapoi către avionul cu care ajunseseră înapoi în Haiti, în timp ce alții și-au aruncat încălțările către acesta. 

Echipajul avionului s-a grăbit să închidă la timp ușile aeronavei, relatează agenția de știri Reuters, în timp ce un bărbat era filmat luptandu-se să se reîmbarce. 

Un comunicat al Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) spune că au avut loc două incidente separate pe aeroport: piloții de la bordul unuia dintre zboruri au fost agresați la sosirea în Haiti și trei ofițeri americani de imigrație au fost răniți de mulțimea furioasă. 

Alte imagini de pe aeroport arată oameni care se luptă pentru lucrurile personale ce le-au fost scoase din avion direct pe pista de aterizare. 

Chiar așa fiind, pe fondul acestui haos, de joi sunt șapte zboruri pe zi cu haitieni deportați de la granița Mexicului cu Statele Unite, potrivit Washinton Post. 

Aproximativ 19.000 de haitieni sunt blocați acum și la granița dintre Columbia și Panama, așteptând să fie lăsați să își continue drumul către Statele Unite. 

Alături de haitineni se află și migranți din Cuba, Venezuela, Peru și Nicaragua. Associated Press a raportat insa că autoritățile americane eliberează în Statele Unite parte din migranții haitieni „la o scară foarte, foarte mare” – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.