Marea Britanie se zbate să găsească soluții la imensa criză de aprovizionare a benzinăriilor și magazinelor alimentare, produsă de penuria de angajați. S-a anunțat eliberarea a mii de vize temporare și instruirea a mii de șoferi


  • ACP
  • Sep 27, 2021 15:49
  • 3728
Marea Britanie se zbate să găsească soluții la imensa criză de aprovizionare a benzinăriilor și magazinelor alimentare, produsă de penuria de angajați. S-a anunțat eliberarea a mii de vize temporare și instruirea a mii de șoferi

Ministrul Transporturilor din Marea Britanie, Grant Shapps, le-a cerut duminică britanicilor "să se comporte normal" atunci când cumpără benzină, spunând că există destul combustibil în țară și că guvernul a intervenit pentru a se găsi soluții la neașteptata criză de combustibili din benzinării, declanșată săptămâna trecută. Criza a fost produsă de penuria de șoferi pentru camioanele care distribuie combustibilii de la rafinării, în urma înăspririi regulilor de imigrație post-Brexit de către Guvernul lui Boris Johnson, care a insistat multă vreme că dependența Marii Britanii de forța de muncă străină trebuie să înceteze. În condițiile în care se estimează că e nevoie de aproximativ 100.000 de șoferi de vehicule grele, Guvernul britanic a anunțat sâmbătă că va elibera până la 10.500 de vize de muncă temporare pentru șoferii de camioane și muncitorii pentru fermele de păsări care suferă la rândul lor din cauza lipsei de personal.  

Grant Shapps a insistat că va lua "cât mai curând posibil" un pachet mai larg de măsuri pentru a asigura populația că pregătirile pentru perioada de Crăciun "rămân pe drumul cel bun".

Noile măsuri se vor concentra pe creșterea rapidă a numărului de șoferi britanici prin instruirea rapidă a 4.000 de tineri de către Ministerul Educației și agențiile partenere și prin delegarea examinatorilor specializați în conducerea camioanelor de la Ministerului Apărării, pentru a se putea testa suplimentar mii de șoferi în următoarele 12 săptămâni. De asemenea, aproape 1 milion de scrisori vor fi trimise tuturor șoferilor care dețin în prezent un permis de camion, cerându-le celor care nu muncesc în prezent pe camioane să se întoarcă la această muncă.  

Anunțul făcut de Ministerul Transporturilor este "echivalentul aruncării unui degetar de apă pe foc", a spus Ruby McGregor-Smith, președinta Camerelor de Comerț Britanice, deoarece testarea suplimentară ar necesita timp pentru a avea impact, în condițiile în care noile numere de vize ar fi "insuficiente" și nu "suficiente pentru a aborda amploarea problemei", a lămurit ea.  

Acum rămâne de văzut dacă măsurile luate de guvernul britanic vor rezolva criza care se profila deja de câteva săptămâni, criză care a lovit pe rând fabricile, restaurantele și supermarketurile britanice. Și lanțul american de restaurante fast-food McDonald's a rămas fără milkshake-uri și băuturi îmbuteliate luna trecută, iar KFC a fost nevoit să scoată unele articole din meniul său, în timp ce lanțul de restaurante Nando a închis temporar zeci de puncte de vânzare din cauza lipsei de pui. Supermarketurile au de asemenea probleme mari de aprovizionare care avertizează despre foarte posibila lipsă a multor produse pentru perioada Crăciunului. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.