EXCLUSIV: De ce minte Cristian Ghinea? Ursula von der Leyen n-a semnat niciun PNRR, ci doar foaia de parcurs a lui Cîțu


EXCLUSIV: De ce minte Cristian Ghinea? Ursula von der Leyen n-a semnat niciun PNRR, ci doar foaia de parcurs a lui Cîțu

Presa mainstream, servită generos cu bani guvernamentali de astăzi divorțatele PNL și USR PLUS, s-a dat peste cap de două zile pentru a prezenta vizita șefei Comisiei Europene ca fiind epocalul eveniment de semnare a mult așteptatului Plan Național de Recuperare și Reziliență. În realitate, Ursula von der Leyen nu i-a semnat astăzi, lui Cîțu, decât propria foaie de parcurs, scopul real al vizitei sale în România fiind unul eminamente politic, descris în termeni vagi ca aflându-se doar ”în legătură cu Planul Național de Recuperare și reziliență”. 

La această veritabilă campanie de dezinformare a contribuit cu vârf și îndesat chiar și Cristian Ghinea, ministrul demisionar de la Fonduri, cel care, deși anunța că merge cu Barna și partidul până în pânzele albe, accepta invitația lui Florin Cîțu la așa-zisul eveniment de semnare a PNRR, anunțând manipulativ pe pagina sa de Facebook: ”Obiectivul urmărit cu îndârjire a fost să avem un PNRR viabil, susținut de toată Coaliția. Am realizat acest obiectiv. Nu este un secret, am mai spus-o: am lucrat efectiv la PNRR și am reușit să îl agreez cu Comisia Europeană chiar până în ultima clipă. Mai exact, până cu câteva ore înainte ca demisiile noastre, ale miniștrilor USR PLUS, să ajungă în Monitorul Oficial”.

Unde și de ce minte Ghinea?

De ce minte, Cristian Ghinea, nu e greu de explicat. Pentru că nu poți străbate, un an de zile, cu cineva la braț, în văzul tuturor, cotloanele sordide ale Puterii, pentru ca apoi să ieși în public spunând că drumul tău a fost mereu către altar și doar celălalt avea o pasiune pentru promiscuitatea bordelului politic.

Unde minte Cristian Ghinea, e relativ ușor de demonstrat. Pentru că, în ciuda afirmațiilor useristului, România NU a depus încă niciun document oficial final al PNRR, chiar varianta depusă înainte de demisia lui Ghinea fiind urmată de alte cel puțin 2 runde cu solicitări de clarificări venite din partea Coanei Europa.

De altfel, chiar site-ul ministerului pe care l-a condus recent – MIPE - e cel care vine și îi dă lui Ghinea cu propria sa minciună-n cap, ultima variantă de PNRR publicată fiind cea din luna mai (foto). 

Sursele Podul.ro din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene spun că varianta actualizată, cea care circulă la nivel de draft între birouri de mai bine de 2 săptămâni, nu este publicată nicăieri oficial, blocată instituțional din pricina sumei de aproape 30 de milioane de euro destinată comunicării PNRR și a negocierilor problemei pensiilor speciale.

Faptul că Ghinea, alături de amicul Cîțu, bate câmpii cu grație, în continuare, pe subiectul PNRR, este demonstrat chiar sistemul CIRCABC al Comisiei Europene, care nu are încă publicate documentele PNRR.

În timp ce la alții ”curg” fondurile, în România încă ”se coace” PNRR-ul

Revenind la evenimentul de astăzi, faptul că vizita Ursulei von der Leyen este doar una politică este relevat și de conținutul mesajelor de pe rețelele de socializare. Deși altă dată declarațiile oficiale erau clare iar linkurile de pe portaluri indicau documente, astăzi, pe Twitter (foto), Ursula von der Leyen spunea că vine în România "to see how the recovery takes hold on the ground", pentru ca mai târziu să se pozeze cu Klaus și cu noul Mickey Mouse, alături de un mesaj care nu spunea nimic despre nicio semnare de PNRR: ”Undă verde pentru Planul de Redresare şi Reziliență al României în valoare de 29 miliarde EUR! Îmbunătățirea eficienței energetice, a conectivității și a competențelor digitale pentru toți: #NextGenerationEU va contribui la o mai bună pregătire a României pentru viitor”. 

Comparativ, în cazul Irlandei, pe 6 septembrie, șefa Comisiei Europene anunța fără echivoc pe aceeași rețea de socializare: ”Vești bune pentru Irlanda! Consiliul a aprobat planul de redresare irlandez. Acest lucru înseamnă că fondurile #NextGenerationEU pot începe să curgă. Cele 989 milioane EUR disponibile vor sprijini investițiile și reformele care vor ajuta Irlanda să iasă mai puternică din pandemie” (foto).

Sentința UE: absorbim 29 de miliarde euro în 2 ani sau... pierdem banii!

În concluzie, repetăm, Ursula von der Leyen nu i-a semnat astăzi, lui Cîțu, PNRR-ul, ci maxim foaia de parcurs. Și-ar mai fi mult până departe, până la basculanta cu bani sub care tot ne îngroapă Europa. Azi, poate, scrisoarea de înaintare către Consiliu, în toamnă – acordul de finanțare, apoi, cel mai probabil la începutul anului viitor, dacă totul decurge bine, acordul de împrumut. 

Da, ați citit bine, de împrumut. Pentru că România lui Ghinea și Cîțu, a USR PLUS și a PNL, mai cu moț decât alte țări care și-au construit PNRR-urile lor exclusiv pe granturi (bani nerambursabili), are prevăzut în planul său preponderent ÎMPRUMUTURI. Deci bani pe care trebuie să îi și dăm înapoi... Iar asta în condițiile în care, ocupată cu exerciții și cheltuieli de imagine, nu cu mecanismele tehnice și legislative care să permită folosirea ipoteticilor bani oferiți prin PNRR, României îi mai rămân 2 ani pentru a contracta 29 de miliarde de euro. O povestea de-a dreptul fantastică, având în vedere cifrele absorbției în ultimul timp...

Avertisment asupra ”fake-news-ului” de propagandă numit ”semnarea PNRR”

În urmă cu două zile, analistul economic Adrian Cârciu, Senior Partner la C&A Policy Solutions, a avertizat asupra mișcării de azi, de la București, denumind-o ”un  mare fake-news”.
”Se pregătește un mare fakenews pentru țară la care va pune umărul și Klaus Johannis dar și Florin Cîțu. Ei vor anunța luni ca s-a aprobat PNRR. Fals! Luni, șefa Comisiei Europene va anunța ca CE a finalizat evaluarea PNRR și că a transmis Consiliului propunerea de aprobare. Consiliul va aproba PNRR de abia în octombrie, iar la început de noiembrie se va semna acordul de finanțare pe granturi. Acordul de împrumut nu se va semna în acest an. Rețineți : PNRR va fi aprobat în octombrie. PNRR nu a fost aprobat încă cum va mint președintele și premierul. Diseminarea de informații false este infracțiune. Hai să-i vedem cum comit infracțiuni!”, a scris, pe 25 septembrie, Adrian Cârciu pe Facebook, pentru ca astăzi să își reitereze anunțul în cadrul jurnalului de Știri de la ora 12 al televiziunii Metropola TV.


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.