FSB-ul lui Putin astupă gurile celor care fac publice informații despre armată. Riscuri: ștampila de ”agent străin” și 5 ani de închisoare!


FSB-ul lui Putin astupă gurile celor care fac publice informații despre armată. Riscuri: ștampila de ”agent străin” și 5 ani de închisoare!

FSB, serviciul de informații din Federația Rusă, a aprobat o listă de ”subiecte sensibile” a căror documentare și diseminare poate atrage, pentru orice instituție media, declararea statutului de „agent străin” și atragerea răspunderii penale. Lista este formată din 60 de teme, niciuna dintre acestea nefiind în prezent secret de stat. Cu toate acestea, potrivit serviciilor speciale, informațiile în cauză pot fi utilizate de statele străine, cetățeni străini și organizații internaționale „împotriva securității Rusiei”.

Evenimentul a fost precedat de adoptarea, la finele anului trecut, de către Duma de Stat, a unor amendamente la legea ce sancționează ”persoanele implicate în încălcările drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și ale cetățenilor Federației Ruse” (cunoscută și sub denumirea de „Legea lui Dima Yakovlev” și adoptat în 2012). Conform modificărilor, statutul de „agent străin” urmează să fie atribuit persoanelor și organizațiilor angajate în colectarea concertată de informații în domeniul activităților militare și tehnico-militare ale Federației Ruse, informații care pot fi folosite de către statele străine împotriva sigurnaței de stat a Federației Ruse.

Raportat la amendamentul legal, noul nomenclator FSB consfințește în fapt cenzura și controlul absolut al circulației informației de către organismele de stat. Practic, un cetățean al Rusiei sau al unui alt stat, înainte de a colecta și documenta informații din lista FSB, trebuie să se adreseze în prealabil Ministerului Justiției, în lipsa acestui act procedural urmând să se confrunte pe viitor cu răspunderea penală.

Unele dintre informațiile considerate ”sensibile” în lista aprobată prin ordinul FSB nr. 379 din 28 septembrie 2021 sunt următoarele: 
- informații cu privire la evaluarea și previziunile dezvoltării situației strategico-militare; 
- informații referitoare la respectarea statului de drept și la „climatul moral și psihologic” al forțelor militare ruse; 
- informații legate de satisfacerea stagiului militar de către cetățenii ruși; 
- informații referitoare la achizițiile efectuate de armată - bunuri, lucrări, servicii pentru nevoile trupelor, inclusiv informații despre furnizori de bunuri, lucrări, servicii; 
- date personale despre angajații din sectorul militar și membrii de familie ai acestora; 
- informații despre programele țintă ale Roscosmos, informații despre procedura, calendarul și valoarea finanțării companiei; 
- informații despre problemele diverse, inclusiv financiare și economice, care teoretic ar împiedica dezvoltarea Roscosmos.

FSB obligă, practic, analiștii independenți militari și jurnaliștii care scriu despre armată și despre problemele sectorului militar, să ”pună pixul jos”, fiind invocată tocmai afectarea „climatulului moral și psihologic” al armatei. Aceași interdicție este aplicată și comitetelor specializate și organizațiilor pentru drepturile omului care lucrează în domeniul relațiilor politico-militare.

În contextul noilor reglementări, subiecte precum crimele și sinuciderile din armată, abuzurile și accidentele cauzate de tehnica învechită ori prost manipulată, toate vor deveni subiecte ale tăcerii, publicațiile străine și jurnaliștii care publică în media internațională sau care folosesc în anchetele lor baze de date din afara granițelor Federației Ruse urmând să fie declarați pe loc ca fiind „agenți și agenturi străine”, în eventualitatea în care nu sunt înregistrați la Ministerul Justiției riscând chiar tragerea la răspundere penală și condamnarea la pedepse cu închisoarea de până la cinci ani.

Mai mult decât atât, organizațiile care apără drepturile personalului militar, ale recruților și ale rudelor acestora, sunt la fel de expuse, în lumina noilor reglementări. Angajații, personalul de reprezentare și avocații unor astfel de ONG-uri riscă, în egală măsură, aplicarea ștampilei de ”agent străin” și toate consecințele legale ce decurg din încadrarea activității lor într-o zonă pe care normativele ruse o definesc ca fiind ”operațiuni de colectare intenționată a informațiilor despre armată". Spre exemplu, dacă soția unui combatant rus, căzut în teatrul de operații, primește un ajutor de la o fundație caritabilă cu reprezentare internațională sau își împărtășește povestea de viață unei publicații, automat va fi inclusă în celebrul registru al ”agenților străini”.

În plus, reprezentanții ONGurilor în cauză nu vor putea publica comunicate de presă, nu vor putea publica pe propriile site-uri web sau conturi de rețele sociale și, mai mult decât atât, nu vor mai putea folosi datele obținute ca urmare a activității lor nici în instanță, câtă vreme procesele sunt publice.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.