UPDATE Cîțu, literalmente DEMOLAT de Parlament. Guvernul a fost demis prin cel mai mare număr de voturi din istorie


UPDATE Cîțu, literalmente DEMOLAT de Parlament. Guvernul a fost demis prin cel mai mare număr de voturi din istorie

UPDATE 

S-au înregistrat 281 de voturi împotriva Guvernului Cîțu, acordate de PSD, USR și AUR, fiind cel mai mare număr de voturi dat vreodată de Parlamentul României contra unui Executiv. Guvernul MRU picase cu 235 de voturi acordate de parlamentari în favoarea moțiunii de cenzură, Guvernul Boc cu 254, Guvernul Grindeanu cu 241, iar Guvernul Orban cu 261. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva Guvernului Cîțu a trecut. Până la ora această s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru ca Guvernul Cîțu să pice, mai precis 234.



Reiterăm că Florin Cîțu a aruncat în aer coaliția de guvernare, discursul de astăzi fiind cireașa de pe tort în ceea ce privește falia dintre acesta și USR. Concret, deși s-a bătut cu pumnul în piept că PSD e principalul adversar, Cîțu și-a axat discursul pe atacarea celor de la USR. Fostul premier a declarat pe parcursul dezbaterii privind moțiunea de cenzură că a fost "prea indulgent cu incompetenţa şi amatorismul" miniştrilor USR, motiv pentru care ar fi trebuit să îi demită mai devreme.

"Prin votul de astăzi, USR recunoaşte că a avut miniştri incompetenţi în domeniile pe care le-a gestionat. E bine să ne recunoaştem greşelile, dar să nu le mai repetăm. Aceşti oameni care au recunoscut ei înşişi că sunt incompetenţi nu mai au ce căuta la guvernare. Acesta este USR, dragi români, un partid iresponsabil şi imatur, care nu a făcut niciuna dintre reformele promise. Concluzia este una singură: am fost prea indulgent, nu intransigent, cu incompetenţa şi amatorismul acestor miniştri. Trebuia sa îi fi demis pe toţi mult mai devreme şi poate astăzi aveam un sistem de sănătate pregătit pentru valul patru. Aveam o absorbţie a fondurilor UE mai bună, aveam câţiva kilometri de autostradă făcuţi. Am tolerat o echipă de incompetenţi la guvernare mai mult decât era cazul, din respect pentru dumneavoastră, dragi români, pentru că i-aţi votat să facă reforme. Până la urmă şi-au dat seama că nu pot şi au plecat singuri. Nu voi mai permite aşa ceva. Măcar astăzi USR este transparent faţă de români. Stă lângă PSD, unde îi este locul", a spus Cîţu.

De asemenea, Cîțu a mai reproşat USR PLUS faptul că este un partid "bipolar", deoarece reprezentanţii acestuia au anunţat că vor să continue să facă parte din guvernare, dar votează împotriva Executivului în care au "portofoliile păstrate".

Potrivit lui Florin Cîţu, "cheia pentru rezolvarea crizei politice" este la USR, care ar fi putut să vină cu nominalizări pentru portofoliile din guvern.

"Să fie foarte clar: responsabilitatea pentru tot ceea ce urmează: dobânzi, curs, preţuri, pandemie, este a USR. La PSD este de înţeles. Este un partid de opoziţie iresponsabil. Dar USR votează o moţiune de cenzură care spune despre proprii miniştri că sunt incompetenţi", a spus el.

Florin Cîţu a invocat o serie de pasaje din moţiunea de cenzură în care se aduc critici modului în care au fost gestionate portofoliile de la Transporturi, Fonduri europene, Sănătate şi Economie.

"Incompetenţă la Transporturi? USR zice: 'Da'. Văd că Drulă zice tot 'Da'. Cum era aia cu 'zombie politic'? Astăzi votezi cot la cot cu PSD pentru un text care spune că eşti incompetent şi mai vrei să faci parte din următorul guvern, după ce ai recunoscut singur că nu te-ai descurcat şi că ai fost incompetent? Not going to happen!", a spus Cîţu. (sursa: Agerpres)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.