Ioana Constantin: "Niciun partid parlamentar nu dorește la guvernare următoarele luni. E un Parlament contra naturii la nivelul procentelor"


Ioana Constantin: "Niciun partid parlamentar nu dorește la guvernare următoarele luni. E un Parlament contra naturii la nivelul procentelor"

Fostul secretar adjunct al PMP, Ioana Constantin, a atras atenția, într-o emisiune la Realitatea PLUS, că în realitate, după demiterea Guvernului Cîțu, niciun partid parlamentar nu dorește să guverneze, în contextul multiplelor crize cu care se confruntă România, cât și din pricina configurației matematice parlamentare. În ceea ce privește matematica parlamentară, Ioana Constantin a adăugat că nu poate duce decât la alegeri parlamentare anticipate.

Ioana Constantin: Niciun partid parlamentar nu dorește la guvernare următoarele luni din pricina exploziei prețurilor la gaze, la energie, la asigurări după falimentul City Insurance și din cauza crizei sanitare. Atunci, aceste partide parlamentare au găsit această răfuială cinică politică, iar în urma ei, ce să vezi, nu se va putea găsi consens. Într-adevăr din această configurație parlamentară nu ai cum să faci nicio majoritate. E un Parlament contra naturii la nivelul procentelor. Nu au cum să facă majoritate, iar pe cale de consecință vor veni cu această soluție temporară de 3-5-6 luni prin care vor aduce specialiști ce sunt foarte apropiați de aceste partide. În spate vor fi tot partidele politice. Ulterior vor ajunge la anticipate cu siguranță. De ce spuneam că va fi o configurație parlamentară contra naturii? Pentru că avem 836 de mii de voturi redistribuite în Parlamentul României, fără precedent în tot istoricul electoral din ultimii 30 de ani, ceea ce înseamnă că aproape 1 milion de cetățeni din cei 6 milioane care au votat nu și-au regăsit partidele cu care au votat în Parlament și atunci evident că s-a creat o redistribuire în Parlament în urma căreia nu se poate configura o majoritate stabilă.  

Moderator: Nu puteau fi direcționate către un singur partid. Asta e clar.  

Ioana Constantin: Nu, dar s-au împărțit între partide. Probabil că va trebui să rediscutăm și pragul electoral în România pentru că avem foarte multe partide și atunci nu e normal ca voturile cetățenilor să nu se regăsească în Parlament. Pe de altă parte, ceea ce cred eu este că domnul Iohannis va menține un interimat lung pentru domnul Cîțu.

Moderator: De unde această dorință și a președintelui Iohannis, cât și a celor de la PNL pentru ca Florin Cîțu să nu plece de la Palatul Victoria?

Ioana Constantin: E vorba de orgoliu, întrucât Florin Cîțu tocmai a fost ales președinte al PNL.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.