Ciolacu, despre existența unui blat cu PNL: "Chiar dacă mi-aș dori să fac eu acest lucru, nu l-ar face colegii mei". Disputa dintre șeful PSD și Gabriela Firea pe tema accederii la guvernare: "Cu toții respectăm deciziile partidului!"


Ciolacu, despre existența unui blat cu PNL: "Chiar dacă mi-aș dori să fac eu acest lucru, nu l-ar face colegii mei". Disputa dintre șeful PSD și Gabriela Firea pe tema accederii la guvernare: "Cu toții respectăm deciziile partidului!"

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a reiterat joi, 7 octombrie, în emisiunea jurnalistei Ioana Ene Dogioiu de la Europa FM, că partidul său dorește învestirea unui Guvern de specialiști care să asigure tranziția până la declanșarea procedurii de organizare a alegerilor parlamentare anticipate. În acest context, întrebat despre declarația senatoarei PSD Gabriela Firea conform căreia nu e exclus ca pesediștii să avanseze totuși o propunere de premier (citiți AICI declarația), cu condiția ca președintele Klaus Iohannis să le acorde dreptul să își găsească o majoritate parlamentară, Ciolacu a respins această variantă și i-a transmis acesteia că, deși are dreptul la a exprima ce opinie dorește, trebuie să respecte într-un final decizia partidului de a se merge către anticipate. 

În ceea ce privește conturarea unui Guvern USL pe modelul colaborării din Germania dintre CDU și SPD, Marcel Ciolacu a răspuns într-o notă ironică spunând că are prieteni în PNL, cărora nu le poate răspunde la telefon, întrucât aceștia ar risca să fie excluși din partid, dat fiind faptul că peneliștii au adoptat o decizie în forurile statutare potrivit căreia membrii formațiunii politice nu au voie să negocieze cu PSD. De asemenea, președintele PSD a precizat că inclusiv în condițiile în care el ar susține învestirea unui Guvern minoritar Cîțu, colegii săi de partid nu ar fi de acord cu o asemenea variantă. 

Moderatoare: De ce nu ați putea face cu cei de la PNL o majoritate pe stil german unde colegii dvs. de ideologie au câștigat alegerile? 

Ciolacu: Și eu și dvs. știm cum s-a creionat acea mare coaliție, care a funcționat 17 ani. Chiar mă uitam că ministrul Transporturilor în Germania a fost același de 17 ani. Asta înseamnă stabilitate și proiecte transpartinice. În acel moment cele 2 partide au întrebat până la baza partidului dacă vor creiona această majoritate stabilă între cele 2 partide. Eu nu pot să cer colegilor mei să intre acum într-un Guvern cu domnul Cîțu, cu domnul Oros sau cu doamna Raluca Turcan. Mai avem o mare problemă. Eu nu pot să le răspund peneliștilor la telefon. În momentul în care ei răspund la telefon încalcă statutul, pentru că au o decizie conform căreia ei nu negociază cu PSD. Mai am și eu prieteni în PNL. Decât să răspundă (la telefon - n.red.) și să-i excludă din partid... Ce să fac? Să le fac rău oamenilor cu mâna mea? 

Moderatoare: Cum nu negociază? Există un zvon cum că doamna Gorghiu și domnul Dîncu ar fi plecat împreună în Republica Moldova să negocieze. 

Ciolacu: În R. Moldova și eu am fost invitat și domnul Iohannis, dar și foarte mulți parlamentari la un eveniment cultural. 

Moderatoare: N-ați negociat în niciun fel cu PNL în această perioadă? 

Ciolacu: S-ar fi văzut aceste negocieri. Din moment ce PSD a depus o moțiune de cenzură, a și trecut...

Moderatoare: După. 

Ciolacu: Ce anume să negociem? Banii pentru primari? S-a terminat acest mit astăzi. 

Moderatoare: Domnul Cîțu spune și în partid și în presă pe surse că vor avea un Guvern minoritar Cîțu susținut de PSD în Parlament. 

Ciolacu: Chiar dacă mi-aș dori să fac eu acest lucru, nu l-ar face colegii mei. Dar ar fi și o tâmpenie pentru România. Am văzut cât de eficient e Guvernul Cîțu atât pandemic, cât și economic, ca să nu vorbesc de criza socială. 

Moderatoare: Dar un alt Guvern minoritar PNL?

Ciolacu: E exclus ca PSD în acest moment să vină cu o alternativă pentru România într-un Guvern minoritar. De aceea am și venit și am și spus că cel mai bine e să ne întoarcem la popor și să avem anticipate. 

Moderatoare: Vorbim și despre anticipate, însă dvs. spuneți că nu sunteți de acord ca PSD să încerce să formeze Guvernul. Doamna Firea e de altă părere. 

Ciolacu: Eu nu am spus că PSD nu e de acord să încerce creionarea unui Guvern sau că PSD refuză guvernarea. Eu am spus că în acest moment nu vedem cum să facem o majoritate. 

Moderatoare: Asta ar însemna că ați încerca să luați mandatul de premier și să încercați să creați o majoritate? 

Ciolacu: Nu. Nu vedem cum o putem crea. Repet, eu nu pot să vorbesc cu cei de la PNL să avem o discuție de majorități deoarece dânșii au o decizie statutară că nu negociază cu PSD. 

Moderatoare: Doamna Firea spune că nu e exclus ca PSD să avanseze o propunere de premier dacă președintele vă lasă să găsiți o majoritate parlamentară. 

Ciolacu: Suntem un partid viu și liber să avem opinii. În schimb cu toții respectăm deciziile partidului. 

Moderatoare: Ca să fie clar pentru toată lumea, dacă președintele spune că vă încredințează mandatul de a forma un Guvern, dvs. ce îi răspundeți?

Ciolacu: Că în acest moment PSD nu are o majoritate și nu are rost să îmi încredințeze chiar teatral acel mandat. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.