Încăpățânarea PNL de a paria pe un cal mort ne va costa miliarde. Avertismentul lansat de Cristian Diaconescu în legătură cu PNRR


Încăpățânarea PNL de a paria pe un cal mort ne va costa miliarde. Avertismentul lansat de Cristian Diaconescu în legătură cu PNRR

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a avertizat partidele parlamentare că riscă să saboteze PNRR prin actuala criză politică, întrucât un Guvern interimar nu poate semna acordurile necesare cu Uniunea Europeană. Astfel, Cristian Diaconescu a atras atenția că, în cazul în care instabilitatea continuă, România riscă să piardă prefinanțarea pentru PNRR, fiind vorba despre "multe miliarde care ar putea sprijini poporul român în această situaţie de criză multiplă şi prelungită". 

În acest context, amintim că, deși există riscul major să nu se contureze o majoritate parlamentară pentru învestirea unui Guvern dacă va fi desemnat pentru funcția de premier tot Florin Cîțu, PNL și-a reiterat în cursul zilei de ieri susținerea pentru acesta, urmând să-l avanseze ca propunere la consultările de luni de la Palatul Cotroceni. (citiți AICI mai multe detalii)

Redăm comunicatul integral al președintelui PMP:

"AVERTISMENT PENTRU CEI CARE VOR SAU NU SĂ GUVERNEZE.

CRIZA POLITICĂ RISCĂ SĂ ARUNCE ÎN AER PNRR-UL!

Acordurile cu UE pentru PNRR nu se pot semna cu un Guvern interimar.

Potrivit Constituţiei şi Codului Administrativ al României, un guvern interimar nu poate promova politici noi, nu poate emite ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul interimar continuă să emită numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi.

Regulamentul European 2021/241 care instituie normele de funcționare a Mecanismului de Redresare și Reziliență stabilește etape clare pentru aprobarea finanţării planurilor naţionale.

Aceste etape sunt:

1. Evaluarea Planul de Redresare și Reziliență şi elaborarea propunerii de decizie de punere în aplicare a acestuia, în responsabilitatea Comisiei Europene. Este ceea ce a confirmat Ursula von der Leyen, în cursul vizitei la Bucureşti (art. 19 din Regulament).

2. Ulterior, la propunerea Comisiei Europene, Consiliul European aprobă – printr-o Decizie de punere în aplicare - evaluarea Planului de Redresare și Reziliență transmis de către statul membru al Uniunii Europene (art. 20 din Regulament).  

În această etapă - care durează 4 săptămâni - se află România acum.

Numai după ce Consiliul European adoptă o decizie de punere în aplicare, Comisia încheie un Acord cu statul membru în cauză, ceea ce constituie un angajament juridic individual în sensul Regulamentului financiar (art. 23).

ACEST ACORD CU COMISIA NU POATE FI ÎNCHEIAT DECÂT DE REPREZENTANTUL UNUI GUVERN CU DEPLINE PUTERI.

Codul Administrativ al României, precum şi Legea 90/2001 prezintă şi situaţiile extraordinare în care Guvernul interimar poate interveni:

1. iniţierea proiectelor de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale

2. aprobarea proiectelor de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat;

3. aprobarea proiectelor de lege privind responsabilitatea fiscală.  

Nici una dintre aceste excepţii nu este aplicabilă în situaţia menţionată

REPREZENTANŢII ROMÂNIEI CARE AR URMA SĂ SEMNEZE ACEST ACORD CU INSTITUŢIILE EUROPENE TREBUIE SĂ AIBĂ DEPLINE PUTERI, APROBATE DE UN GUVERN LEGITIM, INVESTIT CONSTITUŢIONAL.

În concluzie, dacă instabilitatea se propagă, România riscă să piardă prefinanțarea pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau cu alte cuvinte multe miliarde care ar putea sprijini poporul român în această situaţie de criză multiplă şi prelungită.  

Oare de ce rămânem mereu blocați în Balada Mioriţei?".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.