Fenechiu explică ultima hotărâre a PNL: "Dacă există o majoritate degajată în jurul nostru, atunci propunerea de premier e Cîțu. Dacă nu, poate vin PSD, USR și AUR și-l propun pe Ciolacu sau pe Georgescu"


Fenechiu explică ultima hotărâre a PNL: "Dacă există o majoritate degajată în jurul nostru, atunci propunerea de premier e Cîțu. Dacă nu, poate vin PSD, USR și AUR și-l propun pe Ciolacu sau pe Georgescu"

PNL a revenit vineri cu un comunicat prin care a precizat că Florin Cîțu va fi propunerea de premier a formațiunii politice în perspectiva consultărilor de luni de la Palatul Cotroceni doar în cazul în care se coagulează o majoritate parlamentară în jurul acestei variante. În caz contrar, PNL a transmis că nu va face vreo propunere de premier în cadrul acestei runde de discuții cu președintele Klaus Iohannis. 

"Partidul Național Liberal a decis, în ședința Biroului Executiv Național de azi, ținând cont de nevoia de deblocare a crizei politice, următoarele:  

În eventualitatea în care nu se conturează o majoritate, decizia conducerii PNL este aceea de a se prezenta, fără a face propunere de premier, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni.

În eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL.  

Decizia PNL ca premierul sa fie președintele partidului nu se modifică", a transmis PNL. 

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat la Antena 3 decizia luată astăzi de partid și a ținut să sublinieze că nu există posibilitatea ca liberalii să meargă la Cotroceni cu o altă propunere de premier decât Florin Cîțu. Liderul liberal a mai declarat că se așteaptă de la PSD, USR și AUR să vină cu o propunere comună de premier, astfel nefiind exclusă trecerea PNL în opoziție. 

Fenechiu: Nu ne-am răzgândit. Decizia PNL nu s-a modificat. PNL îl susține pe Florin Cîțu, dar ca să ai un premier trebuie să ai o majoritate. Deci din perspectivă politică, PNL a luat cea mai rațională decizie în ipoteza în care se degajă o majoritate parlamentară. 

Moderatoare: Ce majoritate? Nu mai există. 

Fenechiu: Asta nu e treaba noastră, ci a președintelui. Partidele vin la Cotroceni cu propunerile, dacă există o majoritate degajată în jurul PNL, atunci propunerea noastră este Florin Cîțu. În caz contrar, nu facem o propunere. Președintele urmează să reacționeze în raport cu ceea ce propun partidele. 

Moderatoare: Ați primit semnale de la Klaus Iohannis că ar trebui să aveți și o altă variantă de premier? 

Fenechiu: Nici vorbă. E o decizie de maturitate, care era și aseară aceeași, cu singura chestie că nu era scrisă negru pe alb. Dai premierul dacă ai majoritate. Astăzi, PNL a explicat ca urmare a deciziei BEx-ului, decizia de aseară, că în cazul în care avem majoritate, atunci Florin Cîțu e candidatul cu care PNL merge pentru formarea noului Guvern. În ipoteza în care nu avem majoritate, președintele trebuie să își facă treaba pentru că România trebuie guvernată. Poate vin PSD, USR și AUR și propun un candidat, domnul Georgescu (Călin Georgescu. propunerea AUR - n.red.), domnul Ciolacu...

Moderatoare: Dacă Florin Cîțu nu e propus pentru că nu poate strânge majoritate, atunci care e varianta a doua? Nicolae Ciucă?

Fenechiu: Nu există varianta a doua. Varianta noastră e una singură, Florin Cîțu, în ipoteza în care facem majoritate. În ipoteza în care nu facem majoritate, președintele urmează să parcurgă negocierile și în raport cu ce spun toate partidele să ne spună ce rezultă din negocieri. 

Jurnalist: Înțeleg că ori va fi domnul Cîțu premier ori PNL va trece în opoziție, nu? 

Fenechiu: Orice e posibil. Din acest punct de vedere matematica parlamentară nu e la dispoziția PNL. Propunerea noastră e Florin Cîțu dacă putem face o majoritate. Dacă nu putem face o majoritate mergem mai departe, președintele poate să facă o desemnare sau convoacă noi discuții la Cotroceni. 

În urmă cu mai puțin de o zi, PNL lansase un comunicat prin care a anunțat că își menține, în unanimitate, decizia de a-l propune pentru funcția de premier pe liderul partidului, Florin Cîțu, la consultările de luni de la Palatul Cotroceni. Însă, iată că între timp PNL și-a mai nuanțat poziția, existând și varianta de a nu propune la consultările cu președintele Klaus Iohannis vreun nume pentru funcția de premier. (citiți AICI comunicatul precedent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.