Pandora Papers detonează imperiul lui Robert Negoiță! Edilul, în centrul de comandă al unei rețele offshore alimentate chiar cu banii Primăriei Sectorului 3!


Pandora Papers detonează imperiul lui Robert Negoiță! Edilul, în centrul de comandă al unei rețele offshore alimentate chiar cu banii Primăriei Sectorului 3!

Robert Negoiță este primul politician român expus de scurgerea de informații denumită ”Pandora Papers”, documentele dezvăluind funcționarea bine ascunsă a unor mecanisme de relaționare financiare aflate în umbră, și oferind o neașteptată fereastră de acces către operațiunile discrete care i-au permis actualului primar al Sectorului 3 să devină unul dintre cei mai bogați oameni ai României.

Potrivit investigatorilor de la Rise Project, cei care au publicat investigația bazată pe dezvăluirile ”Pandora Papers”, documente confidențiale din masiva scurgere de informații îi plasează pe Robert Sorin Negoiță, primarul sectorului 3 din Capitală, și pe fratele acestuia, Ionuț Negoiță, în centrul de comandă al unei complexe rețele de companii offshore care controlează afaceri de zeci de milioane de euro în România, offshore-urile celor doi fiind integrate într-o rețea de firme românești care a beneficiat de fonduri publice chiar de la Primăria condusă de Negoiță.

15 offshore-uri legate de frații Negoiță prin documentele din Pandora Papers au deținut sau dețin părți sociale în peste 20 de companii din România, cinci dintre aceste companii fiind deja anchetate în România de către procurori, care înceracă să demonstreze că 96,6 de milioane de euro au ajuns, prin subcontractări sau achiziții, de la Primăria sectorului 3 în firme românești conectate la suveica offshore controlată de frații Negoiță, banii fiind destinați anvelopărilor de blocuri și construirii de fântâni arteziene. 

Conform investigatorilor Rise Project, peste 17 milioane de euro au fost virați de Ionuț Negoiță în paradisurile fiscale și peste 31 de milioane de euro au fost transferate în sens invers din offshore către opt firme din România sub formă de împrumuturi, mii de apartamente fiind construite în București și zone limitrofe de firme mufate la rețeaua de offshore-uri a fraților Negoiță.

Triplu sandviș pentru ascunderea beneficiarului real

Rețeaua de tip triplu sandviș dezvăluită de Rise Project a fost pusă la punct de un birou de avocatură din Cipru, specializat în crearea unor sisteme offshore complexe pentru politicieni și afaceriști est-europeni care doresc să-și ascundă banii și activitățile de business, numele fraților Negoiță apărând în documentele confidențiale ale unui grup de șase companii din Insulele Virgine Britanice, inserate în acționariatul altor nouă firme înregistrate în Cipru, acestea din urmă fiind asociate în peste 20 de companii românești care activează în industria imobiliară și care au jonglat cu sute de apartamente și vile în România.

Firma de avocatură care a realizat ingineriile offshore în beneficiul fraților Negoiță este Demetrios A. Demetriades LLC (Dadlaw), relația fraților Robert și Ionuț cu șeful casei de avocatură datând din aprilie 2010, când Dadlaw le-a înregistrat prima companie în Cipru, moment după care în morișaca offshire a fost inclus și tatăl de 77 de ani al celor doi, numele lui Ilie Negoiță apărând menționat în 197 de fișiere din arhiva Pandora Papers. Ulterior, între 2010 și 2013, numărul companiilor deschise pentru familia Negoiță în paradisuri fiscale a ajuns la 15, iar acestea au fost sau sunt conectate la peste 20 de companii românești.

Negoiță spune că ”nu are nicio legătură”. ”Pandora Papers” confirmă, însă, suspiciunile procurorilor

Arhivele ”Pandora Papers” confirmă suspiciunile procurorilor din România, cei care au solicitat fără mare succes ajutorul omologilor din Cipru, de la care au primit un răspuns potrivit căruia “nu există relaţii comerciale între companiile cipriote și societăţile româneşti… Ca urmare, nu există contracte comerciale în care să fie implicate societăţile cipriote de mai sus”.

Potrivit Rise Project, în 2009, când Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a susținut că Robert Negoiță, la acea vreme deputat, vânduse sute de apartamente fără să plătească TVA la bugetul de stat, procurorii DNA s-au sesizat, dar în 2020 au închis acest dosar în care fuseseră cercetate mai multe firme, actualul primar și rudele lui. Separat, în 2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un alt dosar, trimis trei ani mai târziu la DNA, care l-a lipit de alte anchete, rezultând un un nou dosar mai consistent. Dosarul rezultat a fost apoi din nou rupt în bucăți, o parte fiind trimisă din nou la Parchetul de pe lângă Tribunal, cel puțin cinci dintre cele 15 companii offshore, descoperite în arhiva Pandora Papers, fiind ținte în această anchetă.

Documente oficiale, consultate de reporterii Rise Project, menționează că firmele controlate de frații Negoiță au obținut prin subcontractare de la Primăria Sectorului 3 în jur de 53 de milioane de euro din banii cu care s-au anvelopat blocurile. Tot firmele lor au încasat alte 43 de milioane de euro, după ce au furnizat materiale de construcții unor firme care au primit un contract ca să construiască 24 de fântâni arteziene în sectorul 3.

Procurorii mai susțin că, în perioada 2012-2014, un segment important din banii Primăriei Sectorului 3 a fost deturnat prin operațiuni de tip suveică, ce au implicat firme cu acționariat ascuns în paradisuri fiscale: “Coordonarea societăţilor offshore se realizează de către NEGOIŢĂ ROBERT SORIN, cu ajutorul cetăţeanului cipriot DEMETRIOS DEMETRIADES (administrator al societății de avocatură DEMETRIOS DEMETRIADES LLC), căruia îi datorează 40.000 euro pentru gestionarea societăţilor offshore. De intermedierea întâlnirilor între ei s-a ocupat PETRESCU MĂDĂLINA, secretara personală a primarului, care cunoaște natura legăturii dintre ei.”

Contactat de Rise Project și întrebat despre firmele offshore din Insulele Virgine Britanice (IVB), Robert Negoiță a transmis doar laconic, pe Whatsapp: “Nu am nicio legătură cu asta”.

Citește întreaga anchetă a investigatorilor Rise Project aici.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.