Ludovic Orban va demisiona, marți, din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Fostul șef al PNL ar putea pune bazele unei noi formațiuni politice liberale


Ludovic Orban va demisiona, marți, din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Fostul șef al PNL ar putea pune bazele unei noi formațiuni politice liberale

Fostul lider al Partidului Naţional LIberal, Ludovic Orban îşi va da înregistra demisia, marţi, din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce iniţial şi-a înaintat-o preşedintelui PNL Florin Cîţu, au declarat surse liberale pentru News.ro. După înregistrarea oficială, la forul legislativ, demisia lui Ludovic Orban va fi efectivă şi va fi demarată procedura pentru alegerea unui noi preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Orban şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor înainte de Congresul PNL, el precizând că, dacă va pierde şefia partidului, se va retrage şi din funcţia deţinută în Parlament. Ulterior, pe 27 septembrie, după Congresul PNL, Ludovic Orban a transmis demisia semnată la sediul PNL, către preşedintele partidului, Florin Cîţu. Orban atrăgea atenţia, atunci, că dacă ar înregistra demisia la Parlament, există riscul ca PNL să piardă şefia acestei Camere şi dădea ocazia noii conduceri liberale să negocieze şi pentru păstrarea acestui post, odată cu negocierile pentru formarea noului Guvern.

Alte surse politice spun că ar fi un moment oportun ca Ludovic Orban și colegii nemulțumiți din PNL să pună bazele unei noi formațiuni politice conservatoare care să joace un rol important în negocierile pentru formarea unui nou guvern de coaliție în condițiile în care actualul lider al PNL, Florin Cîțu, respinge ideea de a negocia cu premierul desemnat Dacian Cioloș. 

n plus, este evident că Orban și parlamentarii care i-au rămas fideli nu vor susține un guvern cu Florin Cîțu în ipostaza de premier, fostul lider al liberalilor afirmând răspicat, duminică seară, că Florin Cîțu nu poate fi prim-ministru, este o frână”. 

Singura formă onorabilă, conformă cu voința românilor pe 6 decembrie (2020, alegerile parlamentare - n.red), e dată de majoritatea de centru-dreapta PNL-USR PLUS-UDMR și evident, pe cât e posibil, susținerea grupului minorităților naționale. O altă propunere nu e posibilă, poate deveni extrem de nocivă pentru România. Speranța pentru care Florin Cîțu ar putea obține o majoritate cu sprijinul PSD îi descalifică pe cei care vor lucrul acesta. PSD nu poate face niciun fel de înțelegere.  Am trăit experiența USL, și o nouă experiență de acest gen e extrem de nocivă pentru România”, a declarat Ludovic Orban, duminică seară, la Realitatea PLUS.

„Iohannis are o propunere. Dl. Cioloș reprezintă acum șansa electoratului de dreapta (care l-a votat și pe Iohannis), de a-și vedea speranțele puse în practică. Refacerea coaliției PNL-USR ar corespunde așteptărilor. Dar, ce să vezi? PNL pare să nu vrea. Refuză să participe într-un guvern condus de Cioloș? Cioloș nu este compromis, așa cum este compromis Cîțu. Refuză să ia în considerare reformele planificate de USR? Păi acelea au fost reformele pe care electoratul de dreapta le-a așteptat, în general. Și cu iarna cum rămâne? Nu mai vine iarna? Nu zicea Cîțu că România are nevoie de un guvern în pragul iernii? Guvernul era bun doar dacă era condus de el, altminteri nu? Și cu PNRR cum rămâne? Nu mai vine doamna Ursula? Și, mai ales, cu asumarea răspunderii cum rămâne?”, comentează pe Facebook și economistul Bogdan Glăvan, fost consilier al lui Ludovic Orban.

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, consideră că un posibil demers al lui Ludovic Orban de a înfiinţa o nouă formaţiune politică, ar putea avea succes. „PNL-ul are tradiţia despărţirilor şi aripilor, încă din 90. PNL – AT, PNL 93, au mai multe experimente care au reuşit. Eu aş putea să spun, văzând şi atitudinea parlamentarilor care-mi sunt colegi şi chiar a unor lideri importanţi din Transilvania, aş spune că în acest moment Orban ar avea o şansă dacă ar reuşi să facă un fel de partid care să nu fie neapărat, să se lupte cu PNL-ul, aşa cum se încearcă la noi.  Deci să încerce o altă cale liberalistă”, a spus Dîncu, duminică, la Prima TV

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.