VIDEO. Dacian Cioloș le răspunde celor care îl avertizează în privința „capcanei politice” a președintelui Klaus Iohannis. „Nu e cazul să se îngrijoreze nimeni pentru cariera mea politică”


VIDEO. Dacian Cioloș le răspunde celor care îl avertizează în privința „capcanei politice” a președintelui Klaus Iohannis. „Nu e cazul să se îngrijoreze nimeni pentru cariera mea politică”

Premierul desemnat Dacian Cioloș scrie într-o postare pe pagina oficială de Facebook cum privește comentariile și avertismentele celor care susțin că decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l nominaliza în fruntea unui guvern din care până în prezent doar USR pare că vrea să facă parte ar fi, de fapt, o cacealma, o capcană politică pentru ca liderul de la Cotroceni să-și poată impună apoi favoritul, respectiv pe Florin Cîțu.  

Precizările lui Cioloș:  

„Am primit sute de întrebări și mesaje legate de nominalizarea mea ca premier în acest moment de criză. Cei care mi-au scris sunt îngrijorați că am fost atrași într-o capcană politică sau că mi s-a oferit această soluție pentru a mi se închide oportunitatea unei candidaturi prezidențiale. Îmi doresc să lămuresc această situație, pentru a nu continua speculații sau îngrijorări care nu-și au rostul. 

Din perspectivă politică, trebuie să înțelegeți că suntem al treilea partid ca număr de mandate parlamentare, dar singurul care a prezentat o soluție politică la criza actuală. Nu suntem blocați în probleme interne, nu jucăm criza politică gândindu-ne la voturile de peste doi ani. Pur și simplu, am făcut ceea ce trebuie să facă un partid politic: să își asume o situație de criză și să răspundă pe măsura momentului în care ne găsim. Ideea că se câștigă timp printr-o astfel de nominalizare este o greșeală profundă. Nu suntem într-o situație de calm și bunăstare socială în care să ne permitem să tărăgănăm decizii măsurând cu șublerul ce avantaje ne ies dacă speculăm momentul. Noi am ales să acționăm. 

Din perspectivă personală, cred că ar trebui să existe mai multă îngrijorare pentru cei bolnavi și care nu au loc în spitale sau de cum se vor plăti facturile în această iarnă. Nu e cazul să se îngrijoreze nimeni pentru cariera mea politică sau pentru candidatura mea la președinție. Suntem în plină pandemie și se pierd sute de vieți omenești în fiecare zi, iar societatea noastră trebuie să iasă din fascinația jocului politic și să se îngrijoreze pentru adevăratele motive. Principala greșeală a politicienilor este că au crezut mereu că totul este despre ei. Guvernarea este despre cum se vor descurca românii în aceste luni dificile în care pandemia amenință pe fiecare dintre noi, iar facturile sunt o povară peste care unii dintre noi nu vor fi în stare să treacă”. 

În cursul dimineții de marți, în cadrul unei conferințe de presă susținute de Dacian Cioloș, liderul USR preciza că obiectivul său este de a pregăti un guvern rapid, care să gestioneze situaţia de criză şi pentru aceasta va discuta cu partenerii din coaliţie - PNL, UDMR, minorităţi -, menţionând că a avut o convorbire telefonică cu liderii acestor partide şi că, cel mai probabil, o primă întâlnire va avea loc miercuri. 
 
"Obiectivul este să pregătim un guvern rapid, care să lucreze pentru români şi să gestioneze situaţia de criză. Pentru asta vom apela la partenerii de coaliţie PNL, UDMR, minorităţi. Nu cred că aceste partide ar refuza discuţiile, pentru că ar însemna să prelungim o criză, inclusiv sanitară. Sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate. (...) USR nu se teme să-şi asume guvernarea, situaţia gravă socială, sanitară, avem şi o iarnă grea. Important este să instalăm un guvern cât mai repede. Oferim responsabilitate şi cerem responsabilitate şi din partea partenerilor noştri cu care împărtăşim viziunea politică - PNL, UDMR şi minorităţi", a afirmat Cioloş. 
 
El a spus că USR încearcă să refacă coaliţia în forma iniţială şi aşteaptă acest lucru şi din partea partidelor din coaliţie. 
 
Cioloş a mai precizat că a avut o discuţie telefonică cu cei de la PNL şi UDMR şi că, cel mai probabil, va fi o primă întâlnire cu aceştia miercuri. 
 
"Am avut o discuţie telefonică şi ieri şi astăzi, şi cu colegii de la PNL şi cu colegii de la UDMR şi cu minorităţile, cel mai probabil o întâlnire o vom avea mâine, pentru că PNL are un Birou Politic astăzi. Mâine, după şedinţa de guvern, vom stabili o primă întâlnire şi o primă discuţie în acest format, cu preşedinţii partidelor", a anunţat Cioloş. 
 
Dacian Cioloş a menţionat că niciun alt partid nu şi-a asumat să meargă la Cotroceni cu un mandat de a forma un guvern cât mai rapid, un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, situaţia creşterii preţurilor la energie şi implementarea reformelor prevăzute în PNRR. 
 
"Ştiu că de multe ori în politica din România astfel de mişcări sunt văzute ca şi jocuri politicianiste, capcane sau, în unele cazuri, sunt jucate în mod populist. Noi ne-am asumat în mod direct şi foarte onest această responsabilitate, dincolo de unele idei şi jocuri pe care pot să le aibă unele partide. Cred că este şi un moment al adevărului în politica românească. Am ajuns într-o situaţie de criză şi în această situaţie, politicienii trebuie să-şi asume responsabilităţi, nu doar să facă calcule în interesul partidelor pe care le reprezintă sau doar pentru a se menţine la putere. În acest spirit, USR a făcut propunerea de premier şi îşi asumă în acest moment responsabilitatea formării unui guvern", a adăugat Cioloş. 
 
El a mai spus că echipa de negociere a USR este formată din Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu, iar din echipa care lucrează la programul de guvernare fac parte Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui şi Dragoş Pîslaru. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.