VIDEO. Iată de ce politicienii vor o justiție obedientă! Parchetul Militar a „clasat” - a se citi „mușamalizat” - dosarul accidentului produs de bolidul în care se „odihnea” ministrul de Interne/ministrul de Justiție, Lucian Bode. Doi oameni au fost răniți și nimeni nu e vinovat!


VIDEO. Iată de ce politicienii vor o justiție obedientă! Parchetul Militar a „clasat” - a se citi „mușamalizat” - dosarul accidentului produs de bolidul în care se „odihnea” ministrul de Interne/ministrul de Justiție, Lucian Bode. Doi oameni au fost răniți și nimeni nu e vinovat!

Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General a dispus clasarea dosarului penal în care au fost efectuate cercetări în legătură cu accidentul auto produs în august 2020 în care a fost implicat autoturismul cu care circula Lucian Bode, la acea vreme ministru al Transporturilor în Guvernul Orban, potrivit Agerpres, care citează surse din Parchetul General. 

Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii din Piteşti, care l-au trimis apoi la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, după care a fost preluat de Secţia Parchetelor Militare, din dispoziţia procurorului general Gabriela Scutea. 
 
Procurorii militari s-au ocupat de acest caz deoarece şoferul care conducea maşina în care se afla ministrul Bode este angajat al Serviciului de Protecţie şi Pază. 

Potrivit unui răspuns al Parchetului General, procurorii au dispus: 
 
* clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de vătămare corporală din culpă prev. de art. 196 Cod penal privind accidentul rutier produs la data de 30.08.2020 pe raza comunei Drăganu, judeţul Argeş, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală; 
 
* clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 350 alin. 1 şi 3 Cod penal privind accidentul de muncă de circulaţie, urmat cu incapacitate temporară de muncă, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestei infracţiuni; 
 
* clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de omisiune a sesizării, prev. de art. 267 Cod penal, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestei infracţiuni; 
 
* clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de încălcarea consemnului, prev. de art. 415 alin. 1 Cod penal, întrucât nu au existat acţiuni sau inacţiuni dintre cele prevăzute în normele de incriminare a acestei infracţiuni. 

Accidentul s-a petrecut la 30 august 2020, pe DN7, în zona localităţii Drăganul din judeţul Argeş. Filmarea a unui motociclist aflat în trafic arăta cum bolidul în care se afla fostul ministru al Transporturilor (actual ministru de Interne şi interimar la Justiţie și posibil viitor premier) a circulat pe contrasens pentru a depăşi o porţiune aglomerată, deşi depăşirea nu este permisă în zona respectivă, iar apoi s-a lovit frontal de un autoturism care a venit din sens opus. Au fost răniți doi cetățeni polonezi, în timp ce Bode a suferit răni ușoare la nas.  

„Ambele persoane care au suferit leziuni au primit îngrijiri medicale la fața locului, fără a fi necesară transportarea acestora la spital", declara la vremea respectivă purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Argeș. 

Autoturismul Volkswagen Touareg implicat în accident și în care se afla Lucian Bode, în acel moment adormit pe bancheta din spate, potrivit propriilor declarații, era condus de un angajat al SPP, iar mașina aparține Serviciului de Protecție și Pază. 

Jurnalistul Petru M. Iancu de la Deutsche Welle comenta într-o opinie demiterea lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției și înlocuirea acestuia cu „sulfurosul Lucian Bode”, toate cu acordul sau chiar la îndemnul președintelui Klaus Iohannis:  

Dar cui îi convine o justiție onestă? Cui îi convine să avem magistrați care să nu fie sub controlul politic al guvernanților? Celor care n-au sabotat numirea, de către Stelian Ion, a noilor procurori anti-corupție independenți de la DIICOT și DNA. Și celor care au susținut desființarea SILJ în forma, credibilă, propusă de ministrul justiției. Iată de ce s-a trezit Stelian Ion persecutat. Îl prigonesc ”gruparea Grivco” și ceilalți abonați la căpușarea banului public tocmai pentru competența, rigoarea, tenacitatea și perseverența sa în sfera reformării justiției.

Prin urmare, președintele a mințit când a afirmat că ”perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul”. Căci, din păcate este. Acesta e tristul adevăr”. Mai multe detalii AICI

De asemenea, G4media.ro scria că remanierea lui Stelian Ion a avut loc în ultima zi pentru depunerea candidaturilor la șefia DIICOT, ministrul demis urmând să publice lista candidaților la șefia DIICOT.

Iohannis era nemulțumit că Stelian Ion continuă proiectul de desființare a Secției Speciale pentru magistrați (SIIJ) în forma radicală, dar și pentru că ministrul a lansat fără acordul său concursul pentru ocuparea posturilor – cheie de procuror șef DIICOT, procuror șef adjunct la DNA și șefi de secție la DNA și Parchetul General, mai scria G4media.ro la 1 septembrie 2021. Mai multe detalii AICI



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.