VIDEO. Ancheta Recorder „Clanul Marelui Alb” produce primele efecte: PSD anunță demisia „deputatului de patriarhie” Lazăr Neacșu, care e și consilier general în PMB. Om de încredere al Preafericirii sale Daniel, pesedistul Neacșu spune cu subiect și predicat că Patriarhul este „securist”, știind dinainte cine urmează să câștige alegerile


VIDEO. Ancheta Recorder „Clanul Marelui Alb” produce primele efecte: PSD anunță demisia „deputatului de patriarhie” Lazăr Neacșu, care e și consilier general în PMB. Om de încredere al Preafericirii sale Daniel, pesedistul Neacșu spune cu subiect și predicat că Patriarhul este „securist”, știind dinainte cine urmează să câștige alegerile

Organizaţia PSD Bucureşti a anunțat, miercuri, demisia lui Neacşu Lazăr din partid şi din funcţia deţinută în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Consilierul PSD apare în ancheta Recorder - „Clanul Marelui Alb” - care deconspiră o adevărată rețea secretă de oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii ce lucrează mână în mână într-o mega afacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici. 

Jurnalistul Victor Ilie a reușit să se infiltreze în sferele decizionale ale BOR, prezentându-se drept consultant pe fonduri europene, și, speculând foamea de bani a înalților prelați, să afle mecanismele după care operează rețeaua.

Unul dintre pionii importanți ai rețelei, un soi de ”agent de influenţă” al Bisericii, care trage sfori pentru obţinerea de sume importante din fondurile publice, este „deputatul de patriarhie” Lazăr Neacșu, originar din localitatea vasluiană Muntenii de Sus. Potrivit presei locale, Neacșu, care s-a ocupat cu diverse afaceri până să se apuce de politică, a ctitorit cel puțin două biserici în județul Vaslui, una în comuna natală, alta în satul Fundu Văii, comuna Lipovăț. Presa aservită relata cu mândrie cum, în 2014, la hramul „Bisericii din deal” ridicate de Neacșu la Muntenii de Sus au slujit nu mai puțin de 15 preoți.    

În timpul mandatului Patriarhului Daniel, în ultimii 13 ani, aproximativ 1.3 miliarde de lei au fost alocați doar către bisericile din București de la Guvern și din bugetul Capitalei. 

Povestea intrării în PSD și a relației sale foarte personale cu Patriarhul o spune chiar Neacșu reporterului Victor Ilie.   

Recorder: „Lazăr Neacșu este un vechi om de încredere al Patriarhului. În urmă cu cinci ani, a primit cea mai înaltă poziție pe care o poate dobândi un civil în structurile clerului ortodox: membru în Adunarea națională Bisericească, un fel de Parlament al Bisericii care se întrunește o dată pe an sub conducerea Preafericitului Daniel. Lazăr Neacșu nu este, de fapt, un om politic, ci un om al bisericii infiltrat în politică. El ne-a dezvăluit că s-a înscris în PSD la îndemnul Patriarhului Daniel pe care oamenii din rețeaua sa de influență îl numesc „Marele Alb”.” 

Neacșu: „Eu sunt un om de afaceri care în 2016 n-am avut ce face, l-am întrebat pe Marele Alb, ca să știi cum am făcut eu politică, că n-am făcut politică: <<Preafericirea voastră, vreau să mă duc și eu consilier general. La ce partid să mă duc?>> / <<Du-te la PSD că va câștiga toată țara>>. El m-a sfătuit. Și așa a fost. N-a câștigat PSD în toată țara?. Da, normal. Că-i securist. Normal că-i securist. E de-al lor. E cel mai informat om. Ca și Papa.” 

Recorder: „LN a candidat pe listele PSD la alegerile locale și a devenit consilier general al Capitalei. Pentru Biserică, un om infiltrat într-o asemenea funcție este mană cerească. Primăria București are cel mai mare buget dintre toate administrațiile locale din țară, iar orice finanțare solicitată de bisericile din Capitală se votează în Consiliul General. LN este acolo, ridică mâna în favoarea Bisericii și duce muncă de lămurire cu ceilalți consilieri pentru a-i convinge să voteze alocările de fonduri”.  

Video mai jos de la minutul 6:41 aproximativ:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.