Washingtonul dă un avertisment serios Israelului din cauza strânsei legături pe care o cultivă cu China comunistă


  • ACP
  • Oct 13, 2021 16:18
  • 3183
Washingtonul dă un avertisment serios Israelului din cauza strânsei legături pe care o cultivă cu China comunistă

În presa israeliană a apărut miercuri informația că Washingtonul va da săptămâna aceasta un avertisment Israelului în legătură cu numărul mare de investiții ale Chinei în domenii cheie ca infrastructura și industria de înaltă tehnologie din Israel. 

Secretarul de Stat Anthony Blinken urmează să îl primească pe ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, cu care ocazie îi va atrage atenția asupra disconfotului creat la Washington de periculoasa ascensiune a companiilor chineze în economia israeliană, din ultimii ani. 

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a declarat pentru presă, în timpul unui briefing ce a prefațat întâlnirea: 

”Vom fi sinceri față de prietenii noștri israelieni, în discuția despre riscurile aduse de cooperarea strânsă cu China pentru interesele noastre comune de securitate națională”.

De exemplu, China Civil Engineering Construction Corp, o afiliată a companiei gigant China Railway Construction Company, deținută de statul chinez, a săpat tunelul Gilon din nordul Israelului, în 2014, pentru aproximativ 200 de milioane de dolari, a lucrat și ca subcontractantă la proiectul Tunelului Carmel, pentru aproximativ 150 de milioane de dolari, dar și la calea ferată Tel Aviv Light Rail, pentru contracte în valoare de 500 milioane dolari. Iar China Railway Construction Company se află pe lista neagră a statului american din cauza legăturilor avute cu industria de apărare chineză. 

Dar cea mai supărătoare parte a cooperării Israelului cu China, pentru Statele Unite, este investiția chineză din portul nou din Haifa, în valoare de 1,7 miliarde dolari, port construit și administrat de compania Shanghai International Port Group, deținută si ea de statul chinez. Port folosit de Flota a Șasea a Statelor Unite, care a devenit acum foarte vulnerabilă la activitățile de supraveghere și ascultare ale serviciilor de informații ale armatei chineze, ce pot opera nestingherite din zona administrată de statul chinez. 

Un studiu realizat de American Rand Corporation arată că o prezență permanentă a Chinei în portul nou din Haifa îi oferă țării comuniste o oportunitate unică de a colecta informații și de a desfășura războiul cibernetic în regiune. Raportul îl menționează pe fostul șef al operațiunilor navale din SUA, Gary Roughead, spunând în 2018: „Operatorul portuar chinez va putea monitoriza îndeaproape mișcările navelor americane... Sistemele informaționale și noile infrastructuri integrate în porturi și... sistemele electronice de supraveghere pun în pericol informațiile și securitatea cibernetică a Statelor Unite” – mai multe detalii AICI

Guvernul israelian se aștepta încă de la întâlnirea dintre președintele Biden cu premierul Bennett, de la sfârșitul lunii august, să fie discutată serios legătura comercială specială dintre Tel Aviv și Beijing, dar la acel moment agenda discuțiilor a urmărit alte priorități. Acum se pare că Washingtonul vrea să facă ce se mai poate face pentru a limita atât cât e posibil daunele ce ar mai putea fi produse pe viitor Statelor Unite de relația Israel-China – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.