Negocierile dintre USR și PNL au eșuat. Cîțu repetă ca o moară stricată același punctaj: "Coaliția USR-AUR-PSD are responsabilitatea de a rezolva criza politică"


Negocierile dintre USR și PNL au eșuat. Cîțu repetă ca o moară stricată același punctaj: "Coaliția USR-AUR-PSD are responsabilitatea de a rezolva criza politică"

Negocierile purtate miercuri, 13 octombrie, de USR cu PNL și UDMR privind refacerea coaliției și coagularea unei majorități în jurul premierului desemnat Dacian Cioloș au eșuat. Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat ulterior acestei întruniri că i-a transmis liderului USR, Dacian Cioloș, că soluția pentru a se pune capăt crizei guvernamentale trebuie să vină din partea așa-numitei coaliții USR-AUR-PSD, punctaj de partid rostogolit obsesiv de peneliști pe parcursul ultimelor zile. 

"Sunt 2 lucruri pe care le-am convenit astăzi, că responsabilitatea găsirii unei majorități e a premierului desemnat, iar a doua responsabilitate de rezolvare a crizei politice este a coaliției AUR-USR-PSD, din partea căruia domnul Dacian Cioloș e desemnat", a reliefat Florin Cîțu. 

Cîțu: Astăzi nu a fost nicio concluzie în această discuție. Am spus și în această întâlnire că mi se pare normal ca cei care au declanșat criza, adică coaliția AUR-PSD-USR să vină și cu o soluție. Am primit mandatul domnului Cioloș. Vom mai discuta, dar astăzi nu a fost nicio concluzie. Dânsul dorește să refacă coaliția și să mai discutăm. 

Reporter: Există vreo posibilitate de refacere a coaliției cu Dacian Cioloș premier? 

Cîțu: Astăzi suntem aici. Noi vrem ca România să nu rămână în criză. Așa cum am spus și spun de fiecare dată, soluția trebuie să vină de la cei care au aruncat România în criză.

Reporter: Care e disponibilitatea pe care o are PNL de a susține un Guvern condus de Dacian Cioloș chiar dacă liberalii nu intră la guvernare?

Cîțu: Nu am ajuns chiar așa departe astăzi în aceste discuții. 

Reporter: S-a discutat despre o eventuală refacere a coaliției?

Cîțu: Intenția era cea de a reface coaliția din partea domnului Dacian Cioloș. Dar am spus de câteva ori în discuția de astăzi că atunci când a fost la Cotroceni domnul Dacian Cioloș ne gândeam că avut o majoritate în spate când USR l-a propus premier. Acea majoritate e USR-AUR-PSD. De aceea revin la această coaliție USR-AUR-PSD, care are o majoritate testată în Parlament. 

Reporter: S-a discutat despre posibilitatea ca Dacian Cioloș să-și depună mandatul, iar propunerea de premier să revină PNL?

Cîțu: Nu. Noi discutăm despre acest mandat pe care-l are Dacian Cioloș. Responsabilitatea găsirii unei majorități e a dânsului. Nu noi am creat această criză. 

Reporter: Există vreo disponibilitate din partea PNL să voteze acest Guvern format de Dacian Cioloș?

Cîțu: Nu s-a luat o decizie despre vot pentru că nu știm programul de guvernare, nu știm ministerele, cine o să fie miniștri. 

Reporter: Excludeți să votați împotriva Guvernului Cioloș?

Cîțu: Haideți să vedem discuțiile. (...) Sunt 2 lucruri pe care le-am convenit astăzi, că responsabilitatea găsirii unei majorități e a premierului desemnat, iar a doua responsabilitate de rezolvare a crizei politice este a coaliției AUR-USR-PSD, din partea căruia domnul Dacian Cioloș e desemnat. 

Reporter: Domnul Cioloș spunea că în opinia lui mai există o coaliție PNL-USR-UDMR? Dvs. considerați că mai există o astfel de coaliție?

Cîțu: Nu. Lucrurile sunt clare. Această coaliție nu există. Vorbim de un partid care a ieșit din coaliție și a acordat un vot politic în Parlament. Aici vreau să fiu clar, că nu e o procedură parlamentară, ci este un vot politic, căci avem un partid care a semnat o moțiune alături de AUR, iar apoi a votat împreună cu PSD, iar astfel acest vot politic arată că există o coaliție testată în Parlamentul României. De aceea spun că soluția trebuie să vină de acolo, iar soluția găsirii unei majorități trebuie să vină de la Dacian Cioloș.

Reporter: Există un refuz ferm de a reface coaliția?

Cîțu: Nu. Am spus întotdeauna că soluția cea mai bună e coaliția de centru-dreapta, dar cu un premier liberal. Însă, în acest moment avem desemnat un premier de la USR. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.