Drulă anunță că Cioloș poate renunța la mandatul de premier desemnat dacă PNL dă curs unei singure solicitări. Vicepreședintele USR îi cere lui Iohannis să intervină mai activ pentru a se pune capăt crizei guvernamentale


Drulă anunță că Cioloș poate renunța la mandatul de premier desemnat dacă PNL dă curs unei singure solicitări. Vicepreședintele USR îi cere lui Iohannis să intervină mai activ pentru a se pune capăt crizei guvernamentale

Vicepreședintele USR Cătălin Drulă a declarat miercuri, în emisiunea Tema Zilei de la TVR 1, că Dacian Cioloș poate renunța la mandatul de premier desemnat în cazul în care PNL ia decizia de a nu-l mai propune pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru. În acest sens, Drulă a reliefat că USR, pentru a debloca negocierile și a reface coaliția, acceptă ca PNL să propună un alt candidat de premier. De asemenea, fostul minsitru al Transporturilor a precizat că se așteaptă de la președintele Klaus Iohannis să intervină mai activ prin rolul său constituțional de mediator pentru a se pune capăt crizei guvernamentale. Nu în cele din urmă, Cătălin Drulă le-a recomandat celor din PNL să renunțe la punctajul conform căruia USR are o alianță cu AUR și PSD. 

Drulă: Am făcut o propunere serioasă de premier. De regulă partidele merg la Cotroceni cu propuneri doar pentru camerele TV. În schimb, noi am făcut o propunere serioasă pentru că țara trebuie guvernată. Ne-am uitat în stânga, ne-am uitat în dreapta și am văzut că ceilalți se retrăseseră în acel moment, președintele a luat act de acest lucru și ne-a acordat un mandat. Am văzut tot felul de discuții în spațiul public cum că ar fi o cacealma. Eu nu cred că președintele unui stat poate să joace la cacealma.  

Moderatoare: Sperați la o mediere, o implicare mai mare a președintelui, după ce a făcut o desemnare de premier, în recoagularea vechii coaliții de guvernare?  

Drulă: Da. E rolul constituțional. Constituția spune că președintele se consultă cu partidele, nu spune că partidele se consultă între ele. Președintele, în viziunea mea, așa cum văd Constituția, are un rol esențial în a rezolva astfel de crize. Pe de altă parte, știm foarte bine și nu e un secret pentru nimeni influența pe care o are în PNL, unde e foarte respectat, ascultat. Am văzut acea competiție internă a PNL și că președintele a fost prezent acolo. Deci, repet, în logica în care această propunere e una serioasă, fiind singura variantă pe care merg, cred că președintele poate face niște pași. E singura variantă pe care vreau să merg și nu din naivitate, ci cred că avem niște responsabilități ca oameni de stat și nu ne jucăm poker sau alt joc. Nu văd de ce PNL ar refuza propunerea președintelui Iohannis.  

Moderatoare: Deocamdată Florin Cîțu spune că așteaptă să formați o majoritate cu PSD și AUR, împreună cu care ați demis Guvernul prin moțiune de cenzură. De ce nu discutați și cu aceste partide?  

Drulă: De o lună asistăm la acest truc retoric în care se repetă această triadă PSD-USR-AUR. Eu i-aș sfătui chiar și pe consultanții celor de la PNL să înceteze puțin cu asta pentru că nu prinde la oameni. Oamenii știu că nu există nicio apropiere, suntem la spectrul complet opus față de AUR, cu PSD ne-am luptat ani de zile și cred că mai e mult acolo de reformat pentru un partid social-democrat autentic. Pe de altă parte, în afară de aceste discuții, noi mergem până la capăt, cel puțin asta e viziunea pe care o voi susține, cu mandatul acesta. Or, dacă susținerea pentru Guvern există noi ne asumăm guvernarea.  

Moderatoare: S-a discutat vreo clipă ca Dacian Cioloș, dacă nu se formează o majoritate, să-și depună mandatul înainte de a ajunge în Parlament?

Drulă: A fost întrebat și domnul Cioloș despre asta și a spus că este o decizie pe care încă urmează să o luăm. Părerea mea este că nu ne putem juca cu mandate.

Moderatoare: S-a mai întâmplat în istorie…

Drulă: Da, dacă există o consecință, o logică. Dacă ar exista din aceste negocieri, spre exemplu, un pas de deblocare în care să se refacă coaliția cu alt premier de la PNL…

Moderatoare: Adică dacă mâine PNL vine și spune "Renunțăm la Florin Cîțu. Avem altă propunere de premier de la noi", Dacian Cioloș e dispus să renunțe la mandatul încredințat de președinte?

Drulă: Eu cred că da, pentru că scopul nostru este să facem un guvern și asta ar fi o variantă de deblocare, dar altfel, dacă aceste discuții nu se concretizează, până la urmă trebuie să facem niște pași în logica instituțională. Președintele a propus un premier, acesta își alcătuiește lista miniștrilor, un program și îl supune votului Parlamentului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.