PNL, semn că face un pas înapoi. Într-un dialog aprins cu presa, Vîlceanu NU a mai repetat ca robotul că "Florin Cîțu e propunerea de premier"


PNL, semn că face un pas înapoi. Într-un dialog aprins cu presa, Vîlceanu NU a mai repetat ca robotul că "Florin Cîțu e propunerea de premier"

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat joi, 14 octombrie, la B1TV, că se poate reface coaliția de guvernare doar în jurul formațiunii politice pe care o reprezintă, dar, pe de altă parte, așa cum veți citi mai jos pe parcursul dialogului purtat cu jurnaliștii din studio, acesta nu a mai spus fără echivoc că propunerea de premier este și va fi Florin Cîțu, ceea ce ar permite deblocarea negocierilor dintre peneliști și useriști. 

Tudor Mușat: Povestea asta cu cerutul scuzelor e menită să mai pierdem niște zile? Vă așteptați ca USR să vină să spună "Ne pare rău. Ne punem cenușă în cap pentru că am votat pentru dărâmarea unui premier, despre care, de altfel, spunem în fiecare moment că nu mai vrem să avem de-a face"?

Vîlceanu: Nu e vorba de o tragere de timp. Dacă vorbim de o tragere de timp trebuie să discutăm cu domnul Cioloș, care e singurul care poate pune capăt tragerii de timp. Pe de altă parte, această criză politică a fost generată de orgolii. La momentul la care domnul Cîțu l-a demis pe domnul Stelian Ion s-a pus problema de orgolii, pentru că atunci USR putrea să vină oricând cu un alt ministru al Justiției. Ulterior, când USR și-a retras toți miniștrii de la guvernare și aplaudau pe holurile Parlamentului această retragere de la guvernare s-a pus problema de orgolii. La momentul acela nu a venit nimeni să spună că puțin îi pasă de orgoliile USR, ci chiar existau și puncte de vedere în care se spunea că au dreptate, ca și cum când vine vorba de USR sunt principii, când e vorba de alții sunt orgolii. La acest moment domnul Cioloș nu a purtat încă discuții cu aliații de la PSD și AUR.  

Ioana Dogioiu: Iarăși punctajul acesta. Mai ieșiți din punctaj!  

Vîlceanu: Eu vreau să vă spun că punctajul la care faceți referire nu există. Factual în Parlament USR a votat cu PSD și AUR.  

Ioana Dogioiu: Am înțeles cu toții chestia asta. Am înțeles-o din prima.  

Vîlceanu: Atunci trebuia să venim cu toții și să le spunem (celor din USR - n.red.) că "Nu e momentul să avem asemenea orgolii. Sunt 12 mii de infectări pe zi". La acel moment atâtea infectări erau. (...) USR spune că nu are nicio legătură cu PSD și AUR, deși am văzut cu toții că au votat cu PSD și AUR.  

Ioana Dogioiu: Nu au spus că nu au nicio legătură. Au spus că au votat căderea Guvernului, mai precis a premierului Cîțu.  

Vîlceanu: Nu poți da jos un premier, ci un Guvern.  

Ioana Dogioiu: Bun. Au dărâmat Guvernul, dar au spus că nu vor să guverneze cu PSD și AUR. Faceți referire la o perioadă în care erau 12 de mii de infectări pe zi, acum sunt 17 mii. Pe cuvânt dacă mai interesează pe cineva cine cui cere scuze...

Vîlceanu: Tocmai de aceea vă spun că vrem să depășim această etapă. Și noi ne dorim să refacem alianța, coaliția de guvernare. Însă, așa cum e natural să o faci, o faci în jurul celui mai mare partid din coaliție. Asta se poate întâmpla foarte repede.

Ioana Dogioiu: Cum?

Vîlceanu: Nemaitrăgând de timp inutil să te duci în Parlament peste o săptămână deși știi ce se va întâmpla.

Ioana Dogioiu: Ok. Deci să își depună mandatul? Ce se întâmplă după?

Vîlceanu: Ne punem la masă și discutăm serios care e mecanismul prin care putem să guvernăm împreună.

Tudor Mușat: Fără Florin Cîțu.

Vîlceanu: În jurul unui premier liberal, așa cum e natural să se întâmple.

Moșteanu: Asta spunem noi de o lună și jumătate, dar nu ați propus pe altcineva.

Vîlceanu: După aceea putem să ne clarificăm toate aceste lucruri.

Ioana Dogioiu: Care premier liberal?

Vîlceanu: Păi premierul liberal nu poate fi stabilit decât de PNL.

Ioana Dogioiu: Cine?

Vîlceanu: Va fi persoana stabilită de PNL.

Ioana Dogioiu: Deci nu neapărat domnul Cîțu. Așadar nu vă mai cramponați.

Vîlceanu: Nu e vorba de a te crampona sau nu. Pur și simplu procedural există un mod de a stabili premierul în statutul PNL.

În acest context, amintim că vicepreședintele USR Cătălin Drulă a declarat miercuri, la TVR 1, că Dacian Cioloș poate renunța la mandatul de premier desemnat în cazul în care PNL ia decizia de a nu-l mai propune pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru. (citiți AICI mai multe detalii)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.