Scandal monstru în jurul unui guvern iluzoriu. Crezând greșit că a fost propus de USR ministru la Cultură, Andrei Caramitru îl atacă dur pe Marius Manole, considerat cel mai bun actor al generației sale. „Calitatea umană a personajului este execrabilă, la fel ca și calitatea intelectuală”


Scandal monstru în jurul unui guvern iluzoriu. Crezând greșit că a fost propus de USR ministru la Cultură, Andrei Caramitru îl atacă dur pe Marius Manole, considerat cel mai bun actor al generației sale. „Calitatea umană a personajului este execrabilă, la fel ca și calitatea intelectuală”

Andrei Caramitru, fost consultant politic al lui Dan Barna și fiu al lui Ion Caramitru, directorul controversat al TNB decedat la începutul lunii septembrie, comentează într-o notă extrem de dură, cu atacuri la persoană, una dintre variantele propuse de USR la ministerul Culturii într-un iluzoriu guvern Dacian Cioloș. 

Este vorba despre actorul Marius Manole, opozant vocal al regimului Dragnea-PSD și unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale, potrivit cunoscătorilor din zona artei dramatice. Cum între tatăl său și Marius Manole a intervenit un conflict întins pe o perioadă de mai mulți ani și soldat și cu un proces, mai mulți cunoscuți actori acuzându-l public pe directorul Caramitru că a confiscat „Teatrul Național București”, Andrei Caramitru a reacționat virulent, pe pagina sa de Facebook, după ce a aflat că Manole ar fi „propunerea” USR pentru Cultură, minister condus între 1996 și 2000 și de Ion Caramitru.  

Doar că la Ministerul Culturii, potrivit news.ro, nu a fost nominalizat Marius Manole, ci Iulia Popovici, fost secretar de stat la ministerul Culturii în guvernul Cîțu. Lista miniștrilor din guvernul lui Dacian Cioloș poate fi consultată AICI.

Andrei Caramitru:  Am văzut si eu lista propusă a guvernului Ciolos, guvern care oricum nu va exista vreodată pentru ca nimeni din parlament nu îl va vota. Însă - tata fiind plecat dintre noi de 40 de zile deja - o sa comentez eu despre propunerea la cultura, unul numit Marius Manole. Pentru ca știu destul din interiorul zonei asteia ca sa îmi dau cu părerea, si sunt prieten cu prea mulți actori, regizori, scenografi - ca să tac.  

Acuma - nu contest talentul lui MM, care ce e drept exista oarecum, în nota ingenuu fragil, muză a unui director. E ceva extrem de specific, ok. Însă - calitatea umană a personajului este execrabila, la fel ca si calitatea intelectuala. 

Omul asta e ahtiat după putere si - fiind cu puțină minte - compensează prin pură mișelie. A fost capabil - la TNB unde e șef de sindicat, sa încerce sa arunce totul in aer (împreuna cu alți 2 si mai puțin talentați si inteligenți ca el - unu Mihai Calin si una pe care o cheamă Medeea Marinescu). A urlat minciuni acolo ani de zile, a contestat orice fără sa diferențieze între frustrările lui personale si actul artistic si reușita teatrului ca mare instituție. Omul calomniază si zbiară, in stil ingenuu - ca sa păstreze un pic calitatea de zână, un fel de Andreea Marin mai nervos si care scuipă. Însă - neavând argumente - întotdeauna s-a făcut de râs in orice discuție si nu a câștigat nimic. Toti dar toti marii actori din România îl considera un ticălos.  

Eu doar spun. Ma rog Dacian si USR fac ce vor. Însă cu așa personaj - eu NU as vota niciodată guvernul asta. Asta e. Ce sa va fac. Cădeți de la catastrofa Vlad Alexandrescu (care era la fel de ticălos, un nimeni arogant) la acest me-me.  

Păcat de câțiva oameni din lista asta a guvernului care sunt cât de cât ok. Cam jumătate. Restul sunt varza, dar meme e sub orice nivel. O rușine”.

Contextul aprecierilor dure ale lui Andrei Caramitru la adresa actorilor TNB

În septembrie 2019, actorul TNB Mihai Călin a publicat o scrisoare deschisă prin care îl acuza pe directorul teatrului, Ion Caramitru, de lipsă de profesionalism și de diverse manevre financiare, prin care acesta își rotunjea veniturile. 

„Am trăit astăzi la Adunarea salariaților din TNB, convocată de dvs., 3 ore de tristețe amară. Ați adunat sute de oameni cu scopul principal de a „înfiera” doi actori, Marius Manole și cu mine, care în calitate de lideri (împreună cu Medeea Marinescu și Diana Dumbravă) ai Sindicatului actorilor din TNB și-au „permis” să trimită, în primăvară ,un memoriu Ministerului Culturii, în care menționau oserie de probleme, și mai ales lipsa totală de deschidere spre dialog a dvs., domnule Caramitru. Memoriul a fost sprijinit de colegii noștri”scria atunci Mihai Călin.  

 „Ați confiscat, în mare parte, TNB. Noi nu am sesizat ministerului ilegalități, ci faptul că legea managementului, pe care dvs ați reușit s-o modificați de ani buni, este sursă a permanentizării în funcție a unor oameni care se transformă din directori în patroni. (….) Încerc să fac teatru în TNB din 1990, dar nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes, mediatic și mai ales financiar. Știu, o tot spuneți, legea vă permite. În 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de dvs.(10% din încasări)”, mai spunea actorul Mihai Călin. 

Ion Caramitru a decis să-l acționeze în judecată pe Mihai Călin, solicitând daune morale pentru lezarea imaginii. Procesul a început pe 28 noiembrie 2019, a fost suspendat în perioada stării de urgență determinate de pandemie, iar apoi instanța s-a pronunțat în favoarea lui Mihai Călin.  

Acuzațiile acestuia au fost susținute și de Marius Manole care spunea recent, într-o emisiune la Kanal D, că Ion Caramitru are un comportament tiranic, confiscând efectiv Teatrul Național.  

 „Tot ce este sub domnul Caramitru este jalnic. Gândiţi-vă că s-a luptat ca acum să avem contracte determinate (n.red pe perioadă determinată) şi ţi se spune Oricând poţi să zbori din teatru. Şi atunci tu, ca actor tânăr, ce să faci? Ce înţelegi din asta, că trebuie să te supui. Eu am noroc că sunt pe contract nedeterminat. (…) Da. Din păcate, l-a confiscat. Ştiţi care e problema cu tipul ăsta de oameni? Ei de fapt sunt construiţi de cei din jur. Este o vorbă în teatru, regele nu trebuie să joace că e rege, ceilalţi trebuie să joace rolul de rege. Oamenilor le e atât de frică, încât el e susţinut de chestia asta, de frica lor. Da, a confiscat teatrul, dacă totul se întâmplă după bunul lui plac într-o instituţie mare. Principalii pioni de imagine din teatru, şi acum o să se supere lumea, sunt nişte oameni care n-au legătură cu meseria asta, n-au legătură cu PR-ul. 

Tot ce este sub domnul Caramitru este jalnic. Jalnic! Aşa arată Teatrul Naţional, aşa se şi comportă.    Pentru că ne-am spălat lucrurile în familie de 30 de ani, dragi colegi, de-aia avem teatrul pe care îl avem în România: inutil, prost, degeaba   Ştiţi că în Consiliul Artistic la Teatrul Naţional nu există niciun actor, în afară de doi, care sunt întâmplător, directorii teatrului? Când am spus să ne dea şi nouă dreptul, unui actor să fie în Consiliul artistic, mi s-a spus „Ce nevoie aveţi, că e domnul Mircea Rusu”. Da, dar el e director! Eu am nevoie de o parte care să vadă din afară lucrurile, nu să fie implicat, ca dl director când spune că vrea un proiect, eu să spun dacă e bine, că poate nu e bine, că se cheltuiesc prea mulţi bani sau poate nu e regizorul bun . 

„Dar ce vrei tu Manole să...?”,  ţipa la mine peste un rând. Nu vreau nimic, vreau să fie dreptate şi să se facă lucrurile transparent şi pe bune, cum nu se face aproape nimic în teatrul românesc! 

Când am fost în Instanţă, m-a acuzat (n.r. Ion Caramitru) că noi jucăm în multe teatre şi de aceea facem scandal. Le-am cerut programul înainte pe două luni, nu ni l-au dat. Am întrebat de ce montează atât de mult la Teatrul Naţional? Că până să fie director la TNB, eu nu ştiu să fi avut o carieră de regizor fulminantă. Ei, cum naiba a înflorit exact de când e director, ca şi altă carieră care înfloreşte acum, tot de când e director?  

Acum, toată breasla o să spună Nu ai voie să vorbeşti aşa! Nu ai dreptul! Lucrurile se spală în familie. Mai terminaţi! Pentru că ne-am spălat lucrurile în familie de 30 de ani, dragi colegi, de-aia avem teatrul pe care îl avem în România: inutil, prost, degeaba. 

N-aveţi decât să săriţi şi să-mi tăiaţi şi gâtul, şi capul...“, spunea Marius Manole în emisiunea lui Denise Rifai de la Kanal D. 

Ion Caramitru a murit pe 5 septembrie 2021, la Spitalul Elias, unde era internat de o lună, în urma unei infecții cu un stafilococ auriu. Directorul Teatrului Național București avea 79 de ani. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.