EXCLUSIV: De ce face Dodon un pas în spate. SPAIMA de pușcărie și recosmetizarea PSRM, operațiune decisă la Moscova


EXCLUSIV: De ce face Dodon un pas în spate. SPAIMA de pușcărie și recosmetizarea PSRM, operațiune decisă la Moscova

Igor Dodon anunță că renunță la mandatul de deputat în Parlament și că pleacă, în decembrie, după 10 ani, din funcția de președinte al PSRM. 

Igor Dodon – unul dintre cei mai importanți pioni ai Rusiei din R.Moldova, care în ultimul an și-a dovedit din plin ineficiența – insistă că nu s-ar mai regăsi în componența actualului legislativ, însă adevăratul motiv al pasului pe care îl face în spate e altul: spaima că riscă să înfunde pușcăria într-un viitor nu foarte îndepărtat, având în vedere redeschiderea dosarelor ”Bahamas” și ”Kuliok”.

Și acestea sunt doar cele mai mari probleme ale lui Dodon, pe numele căruia sunt deschide multiple dosare. Trebuie spus că dosarul ”Bahamas” ar putea reprezenta o veritabilă apocalipsă pentru întregul PSRM, cu atât mai mult cu cât numeroși lideri socialiști sunt implicați până peste cap în spălarea de bani rusești din Bahamas. 

Cred că această regie este un prim pas al unul scenariu care are toate șansele să se finalizare cu o retragere totală a lui Dodon la Moscova, pentru a evita o ședere de lungă durată la Penitenciarul 13. 

Pe de altă parte, prin retragerea lui Dodon pe poziții secundare, e clar că Moscova încearcă și o tentativă de cosmetizare a PSRM, vehicul care, după ultimele dezastre electorale, necesită un alt tip de sclipici, pentru a lucre și pe viitor pentru același stăpân: Federația Rusă. În acest sens, este interesant cum se va poziționa rusofilul românofov Ivan Ceban în toată această mascaradă. 

Dodon a precizat că în următoarele zile o să depună la Secretariatul Parlamentului o cerere privind renunțarea la mandate. De asemenea, rusofilu a anunțat că în cadrul Congresului PSRM din decembrie va fi modificat Statutul, renunțându-se la funcția de președinte al partidului. Conducerea ar urma să fie asigurată de ”un organ colegial”. Socialistul a menționat că nu se retrage din politică sau din partid. Colegii i-ar fi propus funcția de președinte de onoare al formațiunii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.