A fost sau n-a fost? Alba – Neagra cu spionajul rusesc la Ministerul Francez al Apărării...


A fost sau n-a fost? Alba – Neagra cu spionajul rusesc la Ministerul Francez al Apărării...

O ”cârtiță” aflată în serviciul Rusiei a fost angajată în cadrul cabinetului Ministerului Francez al Apărării, potrivit fostului director al serviciului de informații externe (DGSE) al Franței. Bernard Bajolet a făcut dezvăluirea într-un reportaj difuzat duminică seară pe canalul France 5, pentru ca, doar o zi mai târziu, să retracteze mare parte din afirmații, printr-o notă de presă incoerentă.

Întrebat dacă a avut informații despre un spion aflat în serviciul Rusiei, care a lucrat pentru biroul fostului ministru al Apărării, Jean-Yves Le Drian, în prezent ministru al afacerilor externe, Bernard Bajolet a mărturisit duminică, în cadrul documentarului dedicat președintelui rus Vladimir Putin, că a adus la cunoștința oficialilor guvernamentali francezi în 2017, existența, în cadrul Ministerului, a unui spion aflat în slujba Moscovei.

 „Într-adevăr, când am a fost director general al securității externe, am informat asuprea acestui lucru”, a spus Bajolet, adăugând: „În anii precedenți obișnuiam să spunem că totul s-a terminat odată cu războiul rece, șiu nu trebuie să ne mai pierdem timpul cu spioni care nu mai există (...). Prioritatea este lupta împotriva terorismului. În ciuda acestui fapt, era clar pentru toată lumea că activitățile de spionaj nu încetaseră deloc. 

Scandal public după dezvăluirea de pe France 5. Bajolet, speriat de Putin?

Într-o informare ulterioră, trimisă luni Agenției France-Presse (AFP), Bernard Bajolet asigură că nu a dorit niciodată să reacționeze la un caz individual sau să menționeze o anumită firmă, ci doar și-a propus să sublinieze intensitatea activităților de spionaj desfășurate împotriva Franței de către puterile străine, inclusiv de către Rusia.

„În niciun caz răspunsul meu nu poate fi considerat o confirmare a acuzațiilor făcute de domnul Roux cu privire la prezența unui agent străin în cabinetul unui ministru la acea vreme”, spune Bernard Bajolet în comunicatul său de presă, acuzând faptul că o parte din răspunsul său a fost tăiată în timpul editării documentarului.  „Probabil că am fost incomod, dar ideea mea a fost să nu răspund afirmativ la acest caz individual și nu am dat niciodată feedback cu privire la acesta”, spune fostul director al serviciului de informații externe (DGSE) al Franței

„În niciun moment biroul lui Le Drian nu a fost în dificultate. Practic, contra-spionajul francez funcționează remarcabil și știe cum să împiedice încercările puterilor străine care ar dori să se apropie de zonele sensibile, de putere„, a mai spus Bernard Bajolet.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.