Președintele brazilian Jair Bolsonaro și colaboratorii săi ar putea fi acuzați de crime împotriva umanității pentru modul iresponsabil în care au gestionat pandemia de COVID-19. Brazilia a pierdut 600.000 de cetățeni diagnosticați cu noul coronavirus


Președintele brazilian Jair Bolsonaro și colaboratorii săi ar putea fi acuzați de crime împotriva umanității pentru modul iresponsabil în care au gestionat pandemia de COVID-19. Brazilia a pierdut 600.000 de cetățeni diagnosticați cu noul coronavirus

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, ar putea fi acuzat de crime împotriva umanității, șeful statului fiind considerat direct responsabil de numărul „stratosferic” de victime din rândul infectaților cu noul coronavirus, conform unui raport ce urmează a fi finalizat de către o comisie de anchetă a Senatului.

Potrivit The Guardian, raportul are 1078 de pagini, extrase din el fiind publicate marți de către presa braziliană. Documentul mai poate fi modificat de senatori doar până săptămâna viitoare când va fi votat de către o comisie.  

În el sunt descrise amănunțit neglijența, incompetența și respingerea irațională a științei, aspecte definitorii pentru modul în care administrația Bolsonaro a ales să trateze grava criză sanitară care a lovit țara și a provocat peste 600.000 de pierderi de vieți omenești. Bolsonaro mai este acuzat că a întârziat în mod premeditat achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19, fapt care i-a condamnat la moarte pe mulți brazilieni, dezvăluie raportul.  

„Matematica situației a fost clară: cu cât s-au infectat mai mulți oameni, cu atât mai multe morți au fost. Fără vaccinuri, mortalitatea ar fi fost cu mult mai mare decât „stratosferică”, așa cum pare în momentul de față”, mai arată raportul care concluzionează că „nu vom uita niciodată”.   

Documentul este rezultatul a șase luni de investigații parlamentare în privința evoluției și gestionării pandemiei de COVID-19 care a debutat în februarie 2020 și a putut fi controlată în cele din urmă, după o perioadă apocaliptică soldată și cu apariția unei tulpini braziliene a virusului (Gama, în noiembrie 2020), doar cu suport internațional.  

În ultimele săptămâni, aliații și colaboratorii apropiați ai lui Bolsonaro, inclusiv miniștri ai Sănătății, au fost invitați de televiziuni să răspundă în fața unei opinii publice tot mai revoltate de iresponsabilitatea cu care au gestionat criza sanitară.  

Documentul aflat la Senat îl acuză pe președinte de 11 infracțiuni grave, printre care crime împotriva umanității, incitare la crimă, șarlatanie pentru că a promovat cu obstinație remedii ineficiente și a refuzat să cumpere vaccinurile oferite de producători în primul an de pandemie, fapt care a sporit numărul morților. 

„În ciuda vaccinurilor care ne-au fost oferite, Guvernul federal a ales să nu le achiziționeze, decizie luată în ciuda tuturor indicațiilor și sfaturilor primite de la epidemiologi de top care au precizat că vaccinarea este singura modalitatea de a proteja populația. Decizia de a nu cumpăra vaccinuri a durat între iulie 2020 și ianuarie 2021”, subliniază raportul care mai spune că gesturile aberante ale președintelui au avut la bază convingerea acestuia că imunitatea de turmă ar fi mult mai benefică decât vaccinarea în masă.  

Bolsonaro s-a opus în repetate rânduri guvernatorilor care impuneau restricții populației într-un efort disperat de a combate pandemia de COVID-19, criticând cu regularitate măsurile de izolare şi purtarea măștilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.