Criza politică. Contre între Moșteanu și Fenechiu: "Înseamnă că s-a decis să se renunțe la Cîțu / Ar fi bine să nu-mi puneți cuvinte în gură!"


Criza politică. Contre între Moșteanu și Fenechiu: "Înseamnă că s-a decis să se renunțe la Cîțu / Ar fi bine să nu-mi puneți cuvinte în gură!"

În perspectiva în care Guvernul Cioloș nu va fi învestit astăzi, liderul deputaților USR Ionuț Moșteanu și liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu s-au contrat dimineață, la Antena 3, dat fiind faptul că liberalii lansează semnale conform cărora nu vor renunța la susținerea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier, ceea ce face imposibilă refacerea coaliției de guvernare. 

Reporter: După ziua de astăzi mai poate fi refăcută coaliția de guvernare? PNL, USR și UDMR se mai pot așeza la aceeași masă pentru a veni cu o altă propunere de premier? 

Moșteanu: Coaliția de guvernare putea fi refăcută de pe 2 septembrie. Criza a fost declanșată de premierul Cîțu de pe 1 septembrie, când l-a demis unilateral pe Stelian Ion și a băgat șmecherește un proiect în ședința de Guvern. Puteam rezolva criza acum o lună și ceva. Noi am spus un singur lucru, că nu-l mai susținem pe Florin Cîțu pentru că a folosit bani publici pentru a-și cumpăra voturi la Congres, iar astfel trebuie să pună un nou premier. Nu au vrut să facă acest lucru. Această poziție e în continuare valabilă. Dacă PNL se gândește să propună un alt premier putem sta la masă și să discutăm despre refacerea coaliției. Dacă nu, atunci să guverneze cu PSD.

Reporter: Renunțați la Florin Cîțu sau mergeți cu Florin Cîțu și discutați pentru un Guvern minoritar susținut de PSD? 

Fenechiu: PNL are niște decizii statutare luate. Deci deciziile au fost comunicate. Nu a fost nicio clipă pusă în discuție renunțarea la Florin Cîțu. Astăzi avem de votat învestirea Guvernului Cioloș. Ulterior, vor începe discuții pe marginea formării unei majorități. Eu cred că colegii noștri de la USR vor reveni în coaliție și cred că într-un viitor relativ scurt vom avea un Guvern PNL-USR-UDMR. 

Moșteanu: Înseamnă că s-a decis să se renunțe la Florin Cîțu. 

Fenechiu: Ar fi bine să nu-mi puneți cuvinte în gură! Noi v-am spus că PNL are niște decizii luate. Ce va fi după ziua de astăzi vom afla. Președinții partidelor din fosta coaliție și cred că din viitoarea coaliție vor stabili care e cea mai bună soluție pentru un Guvern care să permită României să traverseze această iarnă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.