Ludovic Orban, ieșire explozivă: "Solicit demisia lui Cîțu din funcția de președinte al PNL! Ar fi foarte potrivit să cer și demisia președintelui Iohannis"


Ludovic Orban, ieșire explozivă: "Solicit demisia lui Cîțu din funcția de președinte al PNL! Ar fi foarte potrivit să cer și demisia președintelui Iohannis"

Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a avut miercuri o reacție furibundă la adresa colegilor de partid după ce Guvernul Cioloș nu a fost învestit, criza guvernamentală fiind astfel perpetuată. Concret, pentru a se pune capăt crizei politice, Orban i-a solicitat demisia lui Florin Cîțu de la șefia PNL, dar și lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României, menționând pe de altă parte că celui din urmă i-o cere degeaba. 

CITIȚI ȘI: Ludovic Orban ia în derâdere varianta ca PNL să-l propună pe Bode pentru funcția de premier. Întrebat dacă susține suspendarea lui Iohannis, fostul lider de partid a adus în discuție cota mică de încredere pe care ar avea-o președintele

Ludovic Orban: Solicit public demisia din funcția de președinte al PNL a domnului Florin Cîțu. Cîțu a demonstrat că nu are nicio urmă de responsabilitate, a executat orbește toate ordinele primite fără să țină cont de consecințele dramatice pentru România. Astăzi, Florin Cîțu e o frână evidentă în fața oricăror negocieri în care poate fi implicat PNL. Odată cu Cîțu ar trebuie să plece acasă și toți cei care l-au susținut. Sigur că astăzi ar fi foarte potrivit să cer și demisia președintelui Iohannis, dar n-o s-o fac, pentru că știu că o fac degeaba. Îl somez public să-și aducă aminte că e președintele României, să renunțe la răfuielile politice meschine, să înceteze să mai tuteleze și să impună decizii conducerii PNL, care să fie contrare interesului public. Îl somez pe Iohannis să înceapă consultările nu peste o săptămână, așa cum a făcut după căderea Guvernului, ci în seara asta sau mâine, pentru a identifica o soluție cât mai rapidă. 

Nu mi-am schimbat părerea cu privire la cea mai rezonabilă soluție pentru România. Refacerea coaliției ar putea fi această soluție. Pe de altă parte, vreau să afirm răspicat că din acest moment nu mai sunt părtaș și nu mai vreau să fiu complice la niciun proiect care face rău României, care e plecat de la Klaus Iohannis, Florin Cîțu și de la gașca demolatoare. Dacă mai există oameni rezonabili în PNL, le cer să se implice în identificarea unei soluții. PNL nu mai are voie să mai aștepte ca Iohannis să pună mâna pe capul vreunui candidat de premier. Desemnarea unui candidat de premier de către PNL trebuie să se facă conform prevederilor statutare. Trebuie propus un candidat care se bucură de încredere, care să aibă experiență politică și administrativă, care să aibă respectul partenerilor de coaliție. 

Voi face o paranteză și vă voi spune că nu e vina lui Dacian Cioloș că nu a întrunit astăzi voturile pentru învestirea Guvernului. Dacian Cioloș e singurul care și-a asumat responsabilitatea de a forma un Guvern și nu și-a dat seama că Iohannis, în momentul în care l-a desemnat, nu l-a desemnat pentru a găsi o soluție pentru criză, ci pentru a-l pedepsi și umili. Răspunderea pentru prelungirea crizei aparține președintelui Iohannis și slugilor din conducerea PNL care au ascultat orbește de porunca de a nu desemna un candidat de premier, deși au existat propuneri. Să nu-și imagineze cineva că acum, dacă se renunță la Cîțu, se poate veni cu orice fel de propunere. În ceea ce mă privește, sunt categoric pentru o soluție cât mai rapidă la criză, dar, pe de altă parte, drumurile mele se despart de PNL dacă domnul Cîțu nu se duce acasă și dacă actuala conducere continuă să urmeze orbește toate ordinele venite de la Cotroceni sau din alte direcții. (...) Deja sunt cu un pas în afara PNL. 

Reporter: I-ați cere așadar demisia președintelui Iohannis? 

Ludovic Orban: Cu siguranță. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.