Republica Moldova intră oficial în stare de urgență din cauza gazului rusesc!


Republica Moldova intră oficial în  stare de urgență din cauza gazului rusesc!

Parlamentul Republicii Moldova a votat ieri pentru introducerea stării de urgență în următoarele 30 de zile din cauza acutizării crizei gazelor naturale. Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie. Pentru instituirea stării de urgență au votat 55 de deputați. Propunerea a venit din partea Guvernului în contextul existenței riscului de întrerupere/limitare a aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, normativul aprobat de Parlament având ca scop stabilirea măsurilor necesare întru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a țării.

Potrivit Prim-ministrului, Natalia Gavrilița, instituirea stării de urgență este o soluție tehnică ce va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.

Conform documentului, pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;
2) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;
3) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
4) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;
5) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;
6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației;  familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență. 

Motivul problemelor cu gazele din țară a fost o creștere bruscă a prețurilor la carburanți, precum și dificultățile în negocierea unui nou contract de furnizare de gaze pe termen lung cu Gazprom. Contractul dintre Rusia și Moldova pentru furnizarea de gaz a fost semnat în 2006 și apoi a fost prelungit în mod repetat, expirând pe data de 30 septembrie.

În ciuda încercărilor reprezentanților autorităților de peste Prut, Moldova și Gazprom nu au convenit încă asupra unui preț decent în baza căruia să fie statuată prelungirea contractului de gaze, motivul cel mai probabil orientarea pro europeană a Chișinăului, fapt care contravine intereselor Kremlinului în acest moment, Rusia deținând, prin Gazprom, pachetul majoritar de acțiuni al operatorului național Moldovagaz. 

Blocul comuniştilor şi socialiştilor a criticat măsurile luate de Guvern pentru a negocia noul contract la gaze, considerând că nu a întreprins toate acţiunile necesare, iar instituirea stării de urgenţă nu este motivată. Totodată, socialistul Petru Burduja a calificat situaţia drept o nouă schemă de fraudare a banilor statului, similară celei din 2014.

Moldovagaz nu a reuşit să semneze prelungirea contractului de livrare a gazelor cu Gazprom, care a expirat la 30 septembrie, iar în octombrie Republica Moldova a procurat gaze la un preţ record - aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi şi în cantităţi limitate, aminteşte Radio Chişinău.

Negocierile continuă cu gigantul rus, iar, între timp, guvernul poartă discuţii şi cu alte state, precum Ucraina, România, Polonia, pentru a achiziţiona gaze din surse alternative. În plus, autorităţile au anunţat că vor oferi indemnizaţii familiilor cu venituri mici pentru a acoperi creşterea cheltuielilor.

Preţul gazelor a crescut rapid în ultimele luni pe pieţele internaţionale, iar unii oficiali acuză Rusia de şantaj energetic

Înainte de semnarea unui nou acord în octombrie, Moldova va importa gaze la prețul de 790 de dolari la 1.000 de metri cubi, în timp ce în septembrie prețul gazului pentru țară era de 550 de dolari la 1.000 de metri cubi.

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, luni, că îi va informa pe şefii diplomaţiilor europene, reuniţi la Luxemburg, despre criza alimentării cu gaze naturale din Republica Moldova şi îi va ruga să ajute Chişinăul să depăşească această situaţie.

"O să îi informez pe colegii mei în legătură cu criza din Republica Moldova în ceea ce priveşte alimentarea cu gaz natural. Este un moment critic pentru Guvernul de la Chişinău. Asta se întâmplă din cauza schimbărilor bruşte făcute de Rusia în ceea ce priveşte condiţiile de furnizare şi costurile la gaz natural. Astfel, îi voi ruga pe colegii mei şi instituţiile europene să susţină, cu experţi şi ajutor financiar, rezolvarea acestei crize, deoarece depăşirea crizei va permite Guvernului de la Chişinău să implementeze procesul ambiţios de reforme la care s-a angajat după alegerile de pe 11 iulie", a declarat Aurescu, înaintea Consiliului Afaceri Externe ce are loc la Luxemburg.

Potrivit lui Aurescu, pe agenda reuniunii se află şi o propunere susţinută de România de a include în pachetul privind viitorul Parteneriatului Estic o mai mare coordonare în ceea ce priveşte dimensiunea de securitate.

"Cinci din şase ţări din Parteneriatul Estic au conflicte îngheţate pe teritoriul lor şi România a sugerat includerea acestor conflicte îngheţate pe agenda Consiliului Afaceri Externe", a explicat ministrul.

El a subliniat este "foarte important" să se facă eforturi pentru "o mai mare" asistenţă financiară şi tehnică pentru reformele structurale din Parteneriatul Estic. 
 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.