PREMIERĂ: China comunistă dezvăluie, pentru prima oară, una din unitățile ”secrete” de luptă ce vor fi folosite împotriva Taiwanului. Manevra aviației militare


  • ACP
  • Oct 23, 2021 11:59
  • 6027
PREMIERĂ: China comunistă dezvăluie, pentru prima oară, una din unitățile ”secrete” de luptă ce vor fi folosite împotriva Taiwanului. Manevra aviației militare

Aviația militară chineză a prezentat pentru prima oară, săptămână trecută, aparatele de zbor fără pilot construite din avioane de luptă ieșite din uz de mai multă vreme, care au fost refăcute și transformate în aparate active de luptă (detalii AICI). 

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului a publicat pe contul de socializare Weibo fotografiile a două avioane de luptă Shenyang J-6, din care sunt estompate digital de pe avioane, dar și de pe un banner care apare în fotografii, numerele de identificare ale acestora, pentru a nu se putea afla cărei unități îi aparține brigada de luptă din imagini. 

Ștergerea numerelor de identificare este comună pentru imaginile oficiale cu aeronavele aflate în serviciul activ al Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF), ceea ce indică și în cazul de față că J-6-urile sunt folosite, în prezent, de unitățile aviației militare chineze. 

Avioanele J-6 au fost produse între anii 1959 și 1981 și retrase din serviciu abia în 2010, ele fiind copii ale interceptoarelor sovietice MIG-19, produse între 1954 și 1968, așadar sunt de foarte multă vreme depășite și categoric incapabile să facă față, în mod normal, condițiilor actuale de luptă. 

Aceste avioane au mai fost văzute în două baze aeriene din provinciile de coasta ale Chinei – Liancheng din provincia Fujian și Yangtang-li din provincia vecină Guangdong, aflate la mai puțin de 750 km de Taiwan. Imaginile din satelit au arătat că aceste avioane, despre care sunt rapoarte din 2013 că au fost transformate în aeronave ce operează fară pilot, sunt parcate îngrijit, în rânduri, în bazele aeriene. O fotografie a bazei din Liancheng, făcută pe 15 septembrie, anul acesta, de un satelit PlanetLabs, a arătat un grup de 50 de J-6, nouă dintre acestea fiind fotografiate chiar lângă pista bazei. Imagini din satelit care arată aceste aparate de zbor, unele chiar rulând pe pistă, au fost făcute și în aprilie 2020, dar ele au început să apară încă din anul 2013, unele dintre ele făcute de Google Earth. 

Deși China nu recunoaște oficial existența avioanelor J-6 transformate în aeronave fără pilot, experții militari afirmă că ele sunt destinate să fie folosite în număr mare pentru a copleși apărarea antiaeriană, ca momeală ori chiar ca aeronave rudimentare de luptă, conduse de la sol. Ele ar putea fi lansate în primul val al ofensivei împotriva Taiwanului, ceea ce face foarte importantă descoperirea lor pentru apărarea acestei țări, dar și pentru trupele americane din regiune. 

(Sursa Defence News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.