Rareș Bogdan vorbește despre refacerea coaliției cu USR: "Discuția de astăzi a fost extrem de bună. Pe masa premierului sunt toate variantele"


Rareș Bogdan vorbește despre refacerea coaliției cu USR: "Discuția de astăzi a fost extrem de bună. Pe masa premierului sunt toate variantele"

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat luni seară în emisiunea jurnalistei Alina Manolache de la Profit TV că nu e exclusă refacerea coaliției PNL-USR-UDMR pentru ca România să aibă în câteva zile un Guvern stabil condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă. În acest sens, Rareș Bogdan a precizat că discuțiile purtate astăzi de premierul desemnat Nicolae Ciucă și președintele USR Dacian Cioloș au fost "extrem de bune". Pe de altă parte, liderul liberal a atras atenția că, probabil din lipsă de experiență, USR a contribuit la criza actuală de la nivel politic prin decizia de a-l lua în brațe pe Stelian Ion, ministrul Justiției demis de premierul Florin Cîțu. Totodată, Rareș Bogdan a menționat că PNL e hotărât să meargă cu Guvernul Ciucă la votul de învestitură din Parlament indiferent de formulă, respingând astfel informațiile din presă conform cărora premierul desemnat ar lua în calcul să-și depună mandatul.

Rareș Bogdan: Am fost toată după amiaza la Guvern pentru a definitiva programul de guvernare pe cele 19 capitole. Am avut de închis ultimele capitole, pe transporturi, finanțe, economie și sănătate. Am compatibilizat programul PNL cu cel al UDMR și urmează ca premierul desemnat să-l depună, dar după discuțiile pe care le vom avea în următoarele 24 de ore cu toți cei care sunt dispuși să voteze un Guvern Ciucă. Vreau să anulez orice speculație. Nu se pune problema de depunere a mandatului. Noi credem că parlamentarii, indiferent de partid, vor fi responsabili și vor înțelege că situația prin care trece România e una excepțională. 

Alina Manolache: Care e orizontul de așteptare? Ce anume așteptați în următoarele zile? Social-democrații nu par să dea cu ușurință acest vot de susținere pentru Guvernul Ciucă, cei de la USR vor la guvernare. Care e soluția? De aceea părea astăzi că premierul desemnat nu exclude nici măcar varianta de a-și preda mandatul.

Rareș Bogdan: Nu se pune problema depunerii mandatului. Românii vor un Guvern cu puteri depline cât mai repede. (...) În privința negocierilor noi suntem deschiși în limitele pe care le avem potrivit mandatului dat de BEx al PNL pentru a purta discuții cu toate forțele politice. Astăzi premierul desemnat s-a întâlnit cu președintele USR Dacian Cioloș. Dânsul a venit cu 4 puncte pe care le-a exprimat, fiind dispuși în anumite condiții pentru refacerea coaliției. Sigur că le-am explicat că PNL a făcut deja o concesie majoră prin faptul că premierul Cîțu a renunțat la mandatul de premier, mandatul fiind primit de un alt membru PNL, generalul Nicolae Ciucă. Le cerem tuturor responsabilitate. Cert e că Guvernul, potrivit mandatului înaintat de președintele României, trebuie să ajungă în Parlament până sâmbătă. Sâmbătă e ultima zi în care Guvernul poate fi votat. Pentru a ajunge Guvernul în Parlament cel târziu sâmbătă, până miercuri trebuie prezentate lista de miniștri și programul, care trebuie depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputaților și Senatului. De asemenea, asta înseamnă că până mâine seară trebuie încheiate negocierile pentru susținerea Guvernului și prezentată lista. Pentru a prezenta lista trebuie să votăm și programul în forurile de conducere ale PNL, iar ulterior trebuie hotărâți membrii Executivului. Fiecare membru trebuie trecut prin forurile de conducere. După aceea trebuie analizată cererea celor din UDMR privitoare la ocuparea a încă un portofoliu sau a două portofolii considerate de mai puțină importanță decât portofoliul solicitat. Trebuie văzut în următoarele ore inclusiv dacă se reface coaliția cu USR, iar astfel trebuie compatibilizat din nou programul de guvernare. Dacă USR se întoarce trebuie gândită automat o formulă de a fi reintroduse cererile specifice ale dânșilor. 

Cristian Citre: Ați spus că dacă USR se întoarce, atunci va trebui compatibilizat programul și cu solicitările lor. Se întoarce USR sau nu? Asta depinde de PNL în primul rând. 

Rareș Bogdan: Nu neapărat. Noi am fost deschiși de la bun început. Iar discuția de astăzi dintre premierul Nicolae Ciucă și președintele USR Dacian Cioloș a fost una extrem de bună. Timp de 1 oră și 20 de minute aceștia au stat de vorbă. Sunt dispuși să stea de vorbă pe portofolii. Vom vedea în ce măsură își asumă dânșii guvernarea, precum și greșeala pe care au făcut-o, poate și din lipsă de experiență, prin faptul că au stat legați de Stelian Ion. O țară nu stă într-un singur om. Dacă domnii de la USR veneau cu un alt nume, fie că era doamna Prună sau altcineva, nu mai ajungeam în acea situație, iar coaliția își continua bunul mers. Noi acum suntem hotărâți să mergem în Parlament în orice formulă. Guvernul Ciucă se va prezenta în Parlament și va cere votul de învestitură. 

Cristian Citre: Așadar în acest moment sunt pe masă ambele variante, adică și refacerea coaliției cu USR și Guvern minoritar cu susținerea PSD în Parlament? 

Rareș Bogdan: Pe masa premierului sunt toate variantele ca până sâmbătă la ora 24 România să aibă un nou Guvern. Avem 3 cercetări sociologice făcute în ultimele 72 de ore. Românii vor un Guvern stabil preocupat de chestiunile stringente! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.