"Nu din cauza SIIJ s-a rupt coaliția". Liderul deputaților UDMR preferă o guvernare alături de USR, dar cu condiția ca partidele să fie dispuse la a face concesii


"Nu din cauza SIIJ s-a rupt coaliția". Liderul deputaților UDMR preferă o guvernare alături de USR, dar cu condiția ca partidele să fie dispuse la a face concesii

Liderul deputaților UDMR Csoma Botond a declarat marți, pentru RFI, că, între un Guvern PNL-USR-UDMR și o guvernare care angrenează susținerea PSD, preferă prima variantă. 

Botond: Cea mai fezabilă alianță, care să nu fie doar pe 6 luni, e cu USR. Un eventual sprijin din partea PSD pentru un Guvern minoritar PNL-UDMR nu știu cât de stabil ar fi, ce concesii ar trebui făcute și nu știm cât de eficientă ar fi guvernarea. Eu cred că dacă ne maturizăm puțin și privim mai clar lucrurile și nu sărim "la bătaie" din primul moment și încercăm să rezolvăm lucrurile în interiorul coaliției fără să ieșim în fața publicului, fără să facem anumite chestiuni care au consecințe politice pe termen mediu și lung, atunci am putea să guvernăm. 

Întrebat cum s-ar putea trece peste disensiunile din vremea în care a existat coaliția, precum cele privind desființarea SIIJ, Botond a precizat că toate partidele trebuie să facă concesii. 

Botond: Neînțelegerile privind desființarea SIIJ reprezentau o chestiune punctuală. Cred că putem trece peste. Nu această diferență de opinie în legătură cu SIIJ a dus la destrămarea coaliției. Și dânșii (USR - n.red) trebuie să mai facă anumite concesii, mai facem și noi concesii, întrucât de aceea suntem politicieni și nu lucrăm numai pe lozinci și încercăm să găsim soluții. Eu cred că putem găsi un compromis. Nu din cauza SIIJ s-a rupt coaliția. Într-o coaliție formată din mai multe partide cu viziuni diferite pot exista tensiuni și vor exista în cazul în care se reface. Important e cum le rezolvăm, cum abordăm aceste tensiuni. 

De asemenea, Botond a atras atenția că doar printr-un armistițiu politic între partide s-ar putea ajunge la ieșirea din criză și la învestirea unui Guvern cu puteri depline. 

Întrebare: Ce-și dorește UDMR în această criză politică? 

Botond: Să avem foarte rapid un Guvern cu puteri depline. Asta se poate întâmpla dacă actorii politici vor renunța puțin la orgoliile personale și încheiem un armistițiu politic, să zicem, nu știu, pe șase luni și reușim să ajungem la un compromis, să se formeze o majoritate parlamentară cât mai repede.

Chestionat de ce doar pe șase luni, liderul deputaților UDMR a răspuns: Pe șase luni, să trecem acest hop în fața căruia se află țara, cu criza sanitară, criza la prețurile de la energie, multe chestiuni pe care trebuie să le rezolvăm. OK, dacă reușim să găsim o majoritate parlamentară care poate să funcționeze pe mai mult timp, bine, nu trebuie după șase luni să doborâm iar Guvernul, dar eu am spus cel puțin, atunci revin și corectez, cel puțin pe șase luni să avem un armistițiu și să lucrăm pentru cetățeni.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.