PSD lasă deschisă o portiță pentru susținerea armistițiului înaintat de Ciucă, însă pune o serie de condiții care îngroapă din fașă demersul


PSD lasă deschisă o portiță pentru susținerea armistițiului înaintat de Ciucă, însă pune o serie de condiții care îngroapă din fașă demersul

PSD a oferit un răspuns în privința armistițiului propus astăzi de premierul desemnat Nicolae Ciucă privind învestirea Guvernului minoritar PNL-UDMR pe o perioadă determinată. Concret, PSD a dat de înțeles că va gira acest armistițiu doar în cazul în care toate partidele ce au format coaliția de guvernare, mai precis PNL, USR și UDMR, îl vor susține la pachet cu cele 10 măsuri propuse de social-democrați. Însă, PSD a luat decizia pe care v-o prezentăm în cele ce urmează știind că USR nu susține învestirea unui Guvern minoritar, ceea ce pune pe butuci din fașă armistițiul înaintat astăzi de PNL. 

CITIȚI ȘI: PNL nu renunță la formula Guvernului minoritar. Armistițiul propus liderilor USR și PSD

Redăm comunicatul PSD: "Partidul Social Democrat îi mulțumește premierului desemnat, Nicolae Ciucă, pentru că a răspuns apelului nostru la un armistițiu politic în vederea traversării crizei sanitare, economice și sociale, însă consideră că pentru succesul unui astfel de acord este nevoie de efortul conjugat al întregii clase politice.

PSD a fost primul partid care, de mai bine de un an, a tot cerut politicienilor puterii, în repetate rânduri, pacturi și armistiții pentru sănătatea românilor. Și în actuala criză politică, PSD a fost primul partid care a arătat deschidere pentru un dialog cu premierul desemnat și a propus – ca bază a unei înțelegeri pentru a trece criza- planul PSD cu cele 10 măsuri urgente.

Din păcate, președintele PNL a subminat din start șansele oricărei continuări a discuțiilor și a tratat cu indiferență măsurile propuse de PSD pentru români și firmele românești. Atitudinea lui Florin Cîțu este total opusă ideii de armistițiu care înseamnă, în orice conflict, încetarea focului, adică oprirea tuturor acelor ostilități care produc victime. Însă, Florin Cîțu a ales să rupă orice punte de dialog prin atitudinea sa și face rău României, așa cum a făcut și cu dezastrul sanitar, explozia prețurilor la energie sau haosul din educație. Rezultatul acțiunilor sale iresponsabile continuă să facă victime în fiecare zi: românii mor, firmele mor, la fel și viitorul țării când sunt închise școlile.

PSD consideră că un armistițiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criză politică.

Astfel, dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente, atunci și PSD se va alătura acestui demers".

Nu în cele din urmă, trebuie precizat că Florin Cîțu a criticat recent pachetul de măsuri propus de PSD: "Noi am văzut că premierul desemnat a primit o listă de măsuri pe care cei de la PSD le-ar vedea importante în perioada următoare. Sunt acolo lucruri pe care și noi le-am făcut și putem fi de acord, dar aș vrea să știe toți românii că nu e o listă foarte serioasă, pentru că impactul bugetar al acelor măsuri e de 96 de miliarde de lei în 2022. Asta înseamnă aproximativ 10% din PIB. Să vii cu măsuri care necesită 10% din PIB în situația prin care trece România astăzi arată neseriozitate, iresponsabilitate sau că nu înțelegi contextul economic".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.