Scenariul anticipatelor: Ludovic Orban atrage atenția că CCR poate tranșa declanșarea scrutinului. Klaus Iohannis, amenințat cu suspendarea


Scenariul anticipatelor: Ludovic Orban atrage atenția că CCR poate tranșa declanșarea scrutinului. Klaus Iohannis, amenințat cu suspendarea

După ce și-a anunțat demisia din grupul parlamentar al PNL, Ludovic Orban a declarat marți seară, în emisiunea "Bună, România!" de la B1TV, că există condiții mai favorabile ca niciodată pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în cazul în care președintele Klaus Iohannis va continua să întreprindă acțiuni ce au ca efect perpetuarea crizei guvernamentale.

De asemenea, Ludovic Orban a subliniat că în situația în care președintele va refuza să declanșeze alegerile anticipate, atunci e posibil ca CCR să tranșeze un eventual conflict juridic de natură constituțională. Nu în cele din urmă, fostul președinte al PNL a precizat că în cazul în care criza politică va fi în continuare alimentată de la Palatul Cotroceni, atunci mandatul lui Klaus Iohannis ar putea fi contestat, fiind astfel o amenințare referitoare la declanșarea procedurii de suspendare. 

Orban: Dacă chiriașul de la Cotroceni se încăpățânează în a impune un Guvern care nu are majoritate parlamentară, eu vă spun că pentru prima oară în România sunt posibile alegerile anticipate. La ora actuală contextul politic parlamentar e de asemenea natură încât 3 formațiuni politice sunt în situația de a-și dori alegeri parlamentare anticipate. Și până la urmă aceste alegeri anticipate sunt soluția dacă președintele se încăpățânează să nu țină cont de nevoia ca un premier desemnat să aibă capacitatea să formeze o majoritate parlamentară. Nu poți desemna premier pe un om și să-i spui "Te desemnez premier, dar tu faci Guvern minoritar". Cum să fie învestit un Guvern care nu are capacitatea de a forma o majoritate în Parlament?  

Reporter: Nu înseamnă neapărat că vor urma alegeri anticipate. Putem zace în starea aceasta la nesfârșit.  

Orban: Nu se poate chiar la nesfârșit. Prevederile constituționale sunt foarte clare. Președintele poate să dizolve Parlamentul după consultarea președinților celor două Camere și după 2 eșecuri în învestirea unui Guvern. Sigur că în Constituție scrie că președintele poate dizolva Parlamentul, dar pe de altă parte, în cazul în care nu vrea să dizolve Parlamentul și persistă în desemnări de premieri care nu au capacitatea de a obține majoritate parlamentară, până la urmă se poate ajunge la un conflict juridic de natură constituțională în care CCR să se pronunțe foarte clar cu privire la interpretarea acestui text din Constituție privitor la anticipate și să stabilească cum e interpretat corect. Se poate ajunge la situația de a se perpetua pe perioada a 3 ani de zile interimatul lui Florin Cîțu la Palatul Victoria. Așa ceva nu e admisibil, nu e constituțional, nu e în spiritul Constituției și nu are nimic democratic. De altfel, dacă președintele se încăpățânează în a prezenta astfel de soluții absurde care nu țin cont de prevederile constituționale și de spiritul Constituției, atunci inclusiv acesta poate să ajungă în situația în care să-i fie contestat mandatul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.