Video Șocant: Șeful ANSVSA, liberalul Robert Chioveanu, îmbrânceli cu angajații Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală


Video Șocant: Șeful ANSVSA, liberalul Robert Chioveanu, îmbrânceli cu angajații Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală

Acuzat, încă din primele luni de la instalare, de diverși șefi de Direcții Sanitar Veterinare din teritoriu, de încercări de epurare politică și abuzuri, Robert Chioveanu șeful liberal al ANSVSA s-a aflat astăzi în centrul unui nou mega scandal instituțional, după ce s-a luptat la propriu cu sindicaliștii și angajații Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală. 

În încercarea de a instala la conducere un manager agreat, în locul vechiului director, Florica Bărbuceanu, conferențiar universitar susținut unanim de către salariații Institutului pentru managementul performant și modul profesionist în care s-a achitat, de-a lungul timpului, de sarcinile de serviciu, Chioveanu a dat naștere unei îmbrânceli colective iscate, potrivit martorilor oculari, în încercarea de a bloca accesul în Institut al angajaților. 

Camerele de supraveghere au surprins imagini incredibile, în care șeful ANSVSA este văzut împingând, lovind și smucind sindicaliștii IDSA, acalmia intervenind doar după sosirea la fața locului a echipajelor de poliție și a unor reporteri de televiziune care au transmis incidentul.

Simona Constantinescu, lider de sindicat: ”Chioveanu ne-a adus o directoare a cărei mamă este secretară într-un Institut, iar sora secretară în altul, ambele fiind în subordinea ANSVSA”

Punctul de vedere al angajaților IDSA a fost sintetizat, pentru Podul.ro, de către liderul Sindicatului Liber Independent al Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, consilierul superior Simona Constantinescu, cea care ne-a prezentat o radiografie a stării conflictuale ce a escaladat astăzi.

”Institutul de o săptămână nu are director, buletinele de analize nu sunt stocate pentru că nu are cine să facă asta, deci măsuri în țară nu se iau pentru pestă porcină africană, pentru absolut nimic. În acest moment domnul Robert Chioveanu a venit să ne aducă o directoare, care în prezent este șefă de serviciu la noi, la Institut. În același timp, mama ei este secretara Institutului, pensionară în prelungire, iar sora directoarei pe care o propune domnul Chioveanu este secretară la Institutul de la Obor, cel pentru Controlul Alimentelor. Ei au venit prin spate și au vrut să acceseze o altă intrare a Institutului, pentru că noi, văzându-i, am ieșit cu toții din DSA în momentul în care i-am văzut apropiindu-se. Noi am fugit toți și am ieșit în fața institutului, ei nu au mai venit în față, iar noi ne-am dus acolo unde erau pentru a le prezenta scrisoarea deschisă.

Trebuie menționat faptul că 131 de angajați ai Institutului au semnat această scrisoare deschisă, în care noi îi solicităm domnului Chioveanu să ne spună care sunt motivele pentru schimbarea managementului, adică cu ce am greșit noi în acest an, în acești 6 ani de fapt, în care am avut, în postură interimară, la conducere, un adevărat specialist, care este conferențiar universitar și care a implicat Institutul în cinci proiecte cu fonduri europene”, ne-a declarat liderul Sindicatului Liber Independent al IDSA, Simona Constantinescu.

Chioveanu a vrut să intre în Institut, ne-a închis ușa, după care ne-am luat la bătaie...”

Potrivit Simonei Constantinescu, șeful ANSVSA nu s-a arătat interesat să intre în discuții cu sindicaliștii nemulțumiți, hotărând să își asigure accesul în instituției prin metode care nu au nimic de a face cu diplomația și disponibilitatea la dialog, absolut necesare în astfel de împrejurări.



” Chioveanu a vrut să intre în Institut, noi ne-am luat după dânsul, el ne-a închis ușa, noi am vrut să o deschidem, după care ne-am luat la bătaie. La intrare a rupt efectiv halatul de pe una dintre fete, am chemat apoi Poliția și fata a plecat să dea declarație la secție. O altă colegă s-a ales în îmbulzeala asta cu ochelarii sparți... Institutul este în funcțiune de 55 de ani, însă a reușit să aibă performanțe abia în acești ani, în care a fost condus în mod profesionist de doamna Florica Bărbuceanu, un specialist care știe cu adevărat ce înseamnă diagnoza de laborator. Domnul Chioveanu nu vrea, însă, să țină cont de ce vrem noi, nu vrea altceva decât să distrugă ceea ce s-a făcut”, a precizat șefa sindicaliștilor din Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală.

Motivul suspect al înlocuirii Floricăi Bărbuceanu – scandalul probelor de pestă falsificate de DSV Călărași

Bănuiala sindicaliștilor are în vedere, ca posibilă cauză ale deciziei șefului ANSVSA de a nu-i mai prelungi mandatul actualului director al Institutului, episodul penal al falsificării probelor de pestă porcină de la Comsuin SA Ulmeni, județul Călărași. Cea care a atras atenția asupra probabilei subtituiri a probelor, prin care s-a încercat, din partea DSV Călărași, ascunderea apariției unui focar de peste porcină africană, a fost chiar directoarea ISDA, Florica Bărbuceanu (foto), aceasta sesizând Autoritatea Sanitar Veterinară și declanșând un întreg scandal public, extrem de disconfortant, se pare, pentru șeful politic al ANSVSA.

Concret, în 14.09.2021, în cadrul LSVSA Călăraşi, s-a obţinut un rezultat pozitiv pentru diagnosticul pestei porcine africane prin test PCR, pe o probă set organe porc provenită de la ferma SC Comsuin SA din localitatea Ulmeni, judeţul Călăraşi. 

La momentul recoltării şi eşantionării probei evidenţiate mai sus, observând anumite modificări ale porţiunilor de organe, specialistul din cadrul profilului biologie moleculară a fotografiat şi arhivat rezultatele pozitive obţinute în urma acestei analize.

În mod ciudat, proba trimisă pentru confirmare la IDSA Bucureşti a furnizat un buletin de analiză cu rezultat negativ, în care se menţiona în mod expres suspiciunea de înlocuire a probei şi necesitatea retestării la acest institut, a contraprobei existente la LSVSA Călăraşi. Urmare a retestării contraprobei de la LSVSA Călăraşi de către IDSA Bucureşti (Institutul de Referinţă Naţional în acest domeniu) a fost confirmat rezultatul pozitiv stabilit iniţial, adică apariția pestei porcine.

Cazul a căpătat ecou după ce deputatul Dumitru Coarnă a relevat faptul că reprezentanții fermei de la Ulmeni nu sunt deloc străini de sprijinirea candidaţii PNL la alegerile locale şi generale din 2020, unul dintre acești candidați fiind chiar Robert Chioveanu.

“Ce s-a întâmplat în fapt şi care a fost strategia gândită de conducerea DSVSA Călăraşi pentru a muşamaliza focarul de pestă porcină din Ulmeni? De ce a ales această instituţie publică să încalce legea în faţa unui real pericol pentru sănătatea publică? Oare raţiunea pentru care ferma SC Comsuin SA din Ulmeni, judeţul Călăraşi, comercializează carne provenită de la animale bolnave, este de natură politico-penală? Noi spunem că da, în sensul că SC Comsuin SA din Ulmeni a sprijinit material candidaţii PNL la alegerile locale şi generale din 2020”, a declarat deputatul PSD”, a întrebat și a și răspuns deputatul Coarnă, dezvăluind și urmările scandalului creat în urma refuzului Floricăi Bărbuceanu de a gira, practic, ilegalitatea.

“După primirea mesajului de informare privind rezultatul pozitiv, conducerea DSVSA, în loc să dispună măsuri legale de suspendare a activităţii şi limitarea extinderii focarului de infecţie depistat, s-a arătat deranjată de emiterea buletinului de analiză cu rezultat pozitiv. Ulterior, directorul numit politic de către PNL a iniţiat o anchetă abuzivă împotriva angajaţilor din cadrul DSVSA Călăraşi, angajaţi care şi-au respectat atribuţiile din fişa postului, în sensul că au scos în evidenţă cu probe ştiinţifice existenţa unui focar de pestă porcină africană, la SC Comsuin SA Ulmeni. Din verificările noastre, şeful numit politic al DSVSA Călăraşi a recurs la ameninţări, acuzaţii nefondate, presiuni şi jigniri asupra personalului din subordine care a lucrat în litera şi spiritul legii”, a anunțat deputatul Coarnă.

Chioveanu închide telefonul

Încercarea noastră de a afla punctul de vedere al președintelui ANSVSA s-a lovit de o eschivă pe care, din nefericire, am mai întâlnit-o, în ceea ce-l privește. ”Nu știu cine sunteți, o zi bună, la revedere!”, s-a grăbit Chioveanu să-i replice aceluiași reporter căruia i-a mai răspuns cu aceeași monedă și în trecut, dar cu care se conversase anterior minute în șir pe marginea altor subiecte controversate ale prestației sale de șef ANSVSA.

Dacă, însă, domnul Chioveanu ”nu știe cine suntem”, ne revine nouă plăcerea de a arăta că, spre deosebire de domnia sa, noi știm cine este președintele ANSVSA. Fapt pentru care vă invităm să țineți aproape... 

Citește și Plângere penală împotriva șefului ANSVSA, Robert Chioveanu, după agresarea unei angajate a Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.