Plângere penală împotriva șefului ANSVSA, Robert Chioveanu, după agresarea unei angajate a Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală!


Plângere penală împotriva șefului ANSVSA, Robert Chioveanu, după agresarea unei angajate a Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală!

După incidentul cu conotații penale de ieri, din curtea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, când, potrivit sindicaliștilor IDSA, Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, ”a rupt afișele postate de salariații IDSA, a agresat verbal, prin injurii și amenințări, angajații aflați în fața institutului, a spart ochelarii de vedere ai unui angajat, agresând fizic alți 3 angajați ai IDSA”, unul dintre aceștia din urmă a depus, la Secția 17 Poliție, o plângere penală în care acuză ”tratamentul” primit din partea șefului politic al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în timpul protestul pașnic și spontan al salariaților IDSA, împotriva a ceea ce aceștia consideră a fi ”numirea la conducerea IDSA a unei persoane fără competențe”.



Adriana Toader (foto), fotografiată de către colegi după agresiunea la care se referă în plângerea penală, a atașat documentului și certificatul medical obținut în urma constatărilor reprezentanților Institutului de Medicină Legală, fiind susținută în demersul său atât de Sindicatul Liber Independent din Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală cât și de Federația Sindicală a Veterinarilor din România.

Situație explozivă la IDSA, în urma unei numiri ”cu cântec”

După cum Podul.ro arăta ieri, ulterior deciziei fostului director IDSA, Florica Bărbuceanu, de a semnalat ierarhic, către ANSVSA, suspiciunea rezonabilă de înlocuire a probelor de pestă porcină de la ferma Comsuin S.A. Ulmeni, realizată în cadrul DSVSA Călărași, președintele ANSVSA, Robert Chioveanu a luat brusc măsura încetării exercitării/delegării cu caracter temporar a atribuțiilor de Director IDSA. Mai mult decât atât, potrivit sindicaliștilor, Chioveanu a decis să promoveze în funcția vacantă ”o persoană de încredere, fără competențe tehnice dovedite, nelucrând nicio zi în cadrul unui laborator, dar care, cel mai probabil, poate să fie dispusă să acopere astfel de situații (n.r. - falsificarea probelor de pestă porcină de la ferma din Călărași), dar și să vulnerabilizeze și să bulverseze activitatea specifică a institutului”. Ca urmare a acestui fapt, 131 de angajați ai Institutului au hotărât să protesteze împotriva actului administrativ al lui Chioveanu, întocmind și o scrisoare deschisă, pe care au încercat să o înmâneze președintelui ANSVSA, la momentul în care acesta s-a deplasat la sediul IDSA, pentru a instala noul director (video)



Conform documentului semnat de cei 131 de salariați, ”angajaţii Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (1.D.S.A.) susţin şi promovează menţinerea managementului competent si performant al I.D.S.A. şi NU sunt de acord cu promovarea unui management fără competenţe dovedite în diagnosticul de laborator. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A), la această dată, încearcă numirea la conducerea Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală a unei persoane din afara instituţiei, şi nu promovarea, în condiţiile legii, a unui specialist din interiorul institutului, care să deţină cunoştinţele și experiența necesară, respectiv care să aibă atribute specifice - în fişa postului, atribute relevante în activităţile de diagnostic de laborator, potrivit specificului I.D.S.A.”

”Prin numirea unor persoane fără competenţe specifice în domeniul diagnosticului de laborator, presedintele ANSVSA nu face altceva decât să vulnerabilizeze managementul IDSA şi să bulverseze activitatea de laborator, extrem de importantă în gestionarea și managementul bolilor majore la animale, inclusiv impactul la nivel internaţional. Astfel, se încearcă numirea la conducerea de vârf a IDSA, a unei persoane care nu are nici o zi lucrată în laborator, precum nici competente tehnice dovedite în domeniul diagnosticului de laborator. Considerăm că, deja prin aceasta posibila numire, se vor aduce grave prejudicii la adresa nivelului de performanta si competenta al IDSA, prin prisma faptului ca nu vom putea mentine aceeaşi conduită de înalt profesionalism, recunoscut international in domeniul nostru de activitate, dobandit in decursul a zeci de ani de pregatire tehnica temeinica a personalului de specialitate, cât si a managementului pana la cel mai înalt nivel”, se mai menționează în scrisoarea deschisă a salariaților Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală.

”Această situaţie gravă, existentă la nivelul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, a generat un val de nemulțumire al angajaţilor faţă de modul în care este tratată problematica asigurării conducerii acestei instituţii de importanta stategica — unica din România, recunoscuta si abilitată pentru diagnosticarea și/sau confirmarea de laborator a bolilor majore, fiind integrată în sistemul laboratoarelor de referinţă ale Uniunii Europene, aceștia fiind decişi să acţioneze și să-și apere prestigiul profesional dobandit, în cei 55 ani de existență ai institutului, inclusiv la nivel instituţional, respectiv să solicite aplicarea OUG nr. 57/2019 — privind codul administrativ - în litera şi spiritul legii. Având în vedere cele precizate, angajaţii nu sunt de acord cu această măsură nepotrivita, de schimbare a managementului şi sunt decişi să protesteze”, își încheie salariații IDSA memoriul adresat președintelui ANSVSA. 

Noua directoare face ”curățenie” în birouri și pe pagina de Facebook a Institutului

Stupefiant, pentru toți participanții la protest, Robert Chioveanu nu a vrut ieri să audă de scrisoarea în cauză, refuzând, așa cum se vede și în imaginile filmate, să o primească. Mai mult, conform fotografiilor, a declarațiilor martorilor oculari și a secvențelor video înregistrate de camerele de supraveghere, Chioveanu a confiscat pancartele manifestanților, luptându-se pur și simplu cu aceștia pentru a nu le permite accesul în instituție, context în care s-au produs și violențele la care sindicaliștii fac referire în memoriile înaintate ulterior autorităților.

După 24 de ore la incident, la IDSA s-a înregistrat și prima ”înfăptuire” administrativă a noului director impus de Chioveanu, Ioana Neghirlă (foto, alături de imaginea in care Robert Chioveanu este surprins la momentul confiscării pancartelor protestatarilor), de pe pagina de Facebook a Institutului fiind șterse toate imaginile și clipurile video referitoare la protestul de ieri al angajaților. De asemenea, fostului director, Florica Bărbuceanu, i-a fost repartizat rapid biroul de șef al Serviciului de Morfo-Patologie din Institut, nefiindu-i permis să își ridice efectele personale din biroul de șef al IDSA, ocupat în prezent, vremelnic, de către favorita președintelui ANSVSA.

În atare condiții, situația explozivă de la Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală este departe de a se fi ameliorat în ultimele ore, sindicaliștii fiind hotărâți să-și ducă mai departe protestul, până la soluționarea revendicărilor.

Vom reveni.

Citește și Șeful ANSVSA, liberalul Robert Chioveanu, îmbrânceli cu angajații Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.