VIDEO. Viceamiralul vedetă al campaniei de vaccinare din Portugalia explică de ce consideră doza booster „o idee stupidă”. Ce ar trebui să facă omenirea în următoarea perioadă în lupta cu pandemia


VIDEO. Viceamiralul vedetă al campaniei de vaccinare din Portugalia explică de ce consideră doza booster „o idee stupidă”. Ce ar trebui să facă omenirea în următoarea perioadă în lupta cu pandemia

Într-un interviu acordat Hotnews, coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, ajuns un fel de superstar planetar datorită formidabilului rezultat înregistrat în țara sa - 98% din populația cu vârsta peste 12 ani a fost vaccinată - a explicat care au fost tehnicile de persuadare folosite, dar și de ce consideră doza booster „o idee stupidă”. 

Inițial, reticența sa față de doza booster (cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid-19 care se face de mai bine de o lună și în România) a apărut într-un articol din Washington Post. Viceamiralul a explicat mai în detaliu de ce această a treia doză ar trebui abandonată pentru moment, iar țările dezvoltate să întindă o mână de ajutor celor cu probleme serioase în a-și imuniza populația:  

„Când trebuie să decizi și ai două căi: una ar fi să vaccinezi oamenii care sunt deja vaccinați și cealaltă este să vaccinezi oamenii din toată lumea care nu sunt vaccinați, care este cea mai bună opțiune? Cea mai bună opțiune este să încerci să eviți în restul lumii dezvoltarea virusului ca să devină mai agresiv și mai dificil. 
 
Nu este o bătălie doar în interiorul țării tale, este un război global. De ce să te concentrezi doar pe bătălia de la tine din țară? Dacă nu te concentrezi pe bătălia globală e posibil să pierzi și să apară, ca un efect de bumerang, un nou virus să vină în comunitatea ta. 
 
De asemenea, nu există o dovadă bună că avem nevoie de doza a treia sau doza booster. În timp, oamenilor le scad anticorpii,dar nu și apărarea împotriva bolii. Poți fi pozitiv, dar nu vei dezvolta boala, deoarece memoria celulelor tale va crea anticorpii la timp ca să te protejeze. 
 
Deci ce preferi? Să supravaccinezi oameni care sunt deja vaccinați sau să vaccinezi oameni care nu sunt vaccinați? Țări care au 30% sau 25% persoane vaccinate încearcă să supra-vaccineze aceiași oameni. Nu este o strategie bună. 
 
Trebuie o campanie ca să fie vaccinați oamenii care nu sunt vaccinați. Deoarece răspândirea nu este doar la persoanele vaccinate. 
 
Și, de asemenea, companiile farmaceutice vor să vândă vaccinuri, asta este natural, și, dacă nu pot să vândă vaccin țărilor sărace, ele încearcă să vândă aceste vaccinuri în țările bogate. 
 
Dar țările bogate trebuie să nu vaccineze aceiași oameni, ci trebuie să vaccineze alți oameni. Nu să supravaccineze oameni care sunt deja protejați. 
 
Și eu cred că avem protecție pentru o lungă perioadă, nu pentru o scurtă perioadă. Ce avem sunt anticorpii care scad în timp, dar nu și apărarea noastră împotriva bolii. Ori vaccinarea este împotriva bolii, nu împotriva ratei de pozitivare sau a cazurilor pozitive. Aceasta este o foarte bună explicație” Interviul poate fi citit integral AICI.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.