Ce ne facem cu cei din așa-zisa Transnistria? Câteva întrebări legitime


Ce ne facem cu cei din așa-zisa Transnistria? Câteva întrebări legitime

E timpul să ne debarasăm de ipocrita lozincă politică, pe care o vociferăm de la ’92 încoace, fără întrerupere, indiferent de diapazonul eșichierului politic și de politicienii mai vechi sau mai noi care s-au perindat la putere: “Ce ne facem cu cei din Transnistria, doar ei sunt oamenii noștri?”

Este adevărat că sunt oamenii noștri și trebuie să avem grijă de ei, dar este, tot atât de adevărat, să-i întrebăm și pe ei, dacă și noi, cei de pe malul drept al Nistrului, suntem oamenii lor? 

Dacă-i așa, ar trebui să ne întrebăm și noi: de ce nu i-am văzut niciodată pe cei din stânga Nistrului să se revolte public că gazul rusesc a devenit o chestiune exclusiv politică, folosită de Rusia împotriva malului drept al Nistrului? De ce nu i-am văzut să facă proteste la termocentrala de la Cuciurgan sau la uzina metalurgică de la Râbnița că folosesc gratis gazul rusesc ca, apoi, să ne vândă electricitatea nouă, celor din dreapta Nistrului? De ce nu se revoltă că peste 87% din exporturile de pe malul stâng al Nistrului merg în România și Uniunea Europeană și toate sunt considerate ale malului drept? De ce nu i-am văzut niciodată pe oamenii noștri de acolo să boicoteze alegerile de toate nivelurile din zona respectivă, de ce nu i-am văzut pe cei de pe malul stâng al Nistrului să insiste în fața Moscovei ca armata rusească de ocupație să plece de pe teritoriul nostru?

Șirul întrebărilor poate fi extins pe multe pagini. La final le-aș sugera ipocriților noștri politicieni, de factură mai veche sau mai nouă, mai ales celor juni, să nu se lanseze cu ardoare demagogică vis-a-vis de care mal al Nistrului ar trebui să fim preocupați în primul rând, dar să aplece urechea la cele spuse atât de veridic de către regretatul Petru Cărare:

𝑺̦𝒕𝒊𝒖 𝒄𝒂̆ 𝒅𝒆 𝒑𝒆 𝒃𝒂𝒓𝒊𝒄𝒂𝒅𝒆

𝑺𝒂̆ 𝒄𝒐𝒃𝒐𝒓 𝒏𝒖 𝒎𝒊 𝒔𝒆 𝒄𝒂𝒅𝒆,

𝑫𝒂𝒓 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒗𝒂̆𝒅 𝒄𝒂̆ 𝒑𝒆 𝒖𝒏 𝒇𝒓𝒂𝒕𝒆

𝑳-𝒂 𝒂𝒋𝒖𝒏𝒔 𝒖𝒏 𝒈𝒍𝒐𝒏𝒕̧ 𝒊̂𝒏 𝒔𝒑𝒂𝒕𝒆,

𝑰̂𝒏𝒕𝒐𝒓𝒄 𝒂𝒓𝒎𝒂̆ 𝒊̂𝒏𝒂𝒑𝒐𝒊:

- 𝑪𝒊𝒏𝒆-𝒂 𝒕𝒓𝒂𝒔 𝒅𝒊𝒏 𝒏𝒐𝒊 𝒊̂𝒏 𝒏𝒐𝒊?

P.S. Pentru a respecta adevărul trebuie să recunoaștem că și pe malul stâng al Nistrului sunt persoane care acționează și gândesc la fel ca și frații lor de pe malul drept al Nistrului, doar că numărul acestora este foarte mic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.