Dacă va guverna cu PSD, PNL va MURI lent. În 2024 își va mânca propria colivă. Concluziile jurnalistului Sebastian Zachmann


Dacă va guverna cu PSD, PNL va MURI lent. În 2024 își va mânca propria colivă. Concluziile jurnalistului Sebastian Zachmann

Jurnalistul Sebastian Zachmann explică, pe Facebook, de ce o guvernare PNL-PSD ar cauza moartea lentă a PNL, care riscă ca în 2024 să își mănânce propria colivă.

Vă prezentăm argumentele jurnalistului: 

”De ce PNL ar muri lent într-o alianță cu PSD 

Victoriile PNL din ultimii ani de la europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare (parțial) au fost obținute pe un discurs profund anti-PSD, încurajat, chiar dincolo de limita Constituției, de Klaus Iohannis. Președintele spunea că cea mai mare reușită din primul mandat a fost scoaterea PSD de la guvernare. S-a răzgândit? Printr-o alianță cu PSD, liberalii și-ar contrazice discursul politic din ultimii ani. Altfel spus, și-ar bate joc de propriul electorat. 

Din 2014, PNL s-a chinuit efectiv să scape de eticheta USL, care era să îngroape partidul. Acum ar risipi tot ce a construit în ultimii 7 ani. 

Cum poate PNL să facă alianță cu premierii PSD din era Dragnea? La protestele OUG 13, în stradă n-au fost doar USR-iști, ci și mulți votanți liberali. Ce le oferă acum PNL? O guvernare cu Sorin Grindeanu și cu Mihai Tudose. 

Argumentul că PNL, USR, UDMR și minoritățile nu au voturile necesare pentru învestirea guvernului e o sperietoare din partea liberalilor care vor, de fapt, alianță cu PSD. Desigur, e nevoie de o negociere cu Orban pe viitor, care va fi un ghimpe în coasta lui Iohannis, dar, totuși, nu mai bine te așezi la masă cu fostul președinte al PNL în schimbul unui pact cu liderul PSD? 

Într-o alianță cu PSD, PNL ar fi sugrumat, cum s-a întâmplat și în vremea USL. În primul rând, PSD va negocia la sânge, evident. Deja cere funcția de premier, plus jumătate de ministere. Își permite PNL să ciugulească doar firimiturile guvernării? 

Baronii PNL se bazează pe cei 1.300 de primari care vor trage pentru partid în 2024. Dar electoratul PNL nu e captiv în totalitate jupânilor de județ. Sunt mulți oameni care gândesc cu mintea lor. Unde va migra electoratul dezamăgit de PNL? Către USR. Dacian Cioloș ar avea cale liberă spre Cotroceni, iar PNL va pierde tot în 2024, inclusiv prezidențialele.

Concluzia: dacă PNL va ciocni acum șampanie cu PSD, îmbătat de perspectiva unei largi majorități, în 2024 va gusta din propria colivă”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.