VIDEO. Alegeri SUA. Republicanii revin în forță în state dominate până de curând de democrați care par tot mai rupți de realitate


VIDEO. Alegeri SUA. Republicanii revin în forță în state dominate până de curând de democrați care par tot mai rupți de realitate

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a respins categoric afirmațiile critice care au indicat că șocanta înfrângere a democraților în alegerile din Virginia, în ultimii ani un fief al acestora, ar fi un soi de verdict la adresa administrației sale care are probleme serioase în a-și trece legislația prin Congres. 

La numai un an după ce Biden câștiga detașat alegerile din Virginia în fața lui Donald Trump, electoratul a optat pentru republicanul Glenn Youngkin, multimilionar recent intrat în politică, care l-a învins fără emoții, în cursa pentru postul de guvernator, pe mult mai experimentatul Terry McAuliffe, fost guvernator al acestui stat de opt milioane de locuitori, vecin cu capitala Washington. 

Glenn Youngkin, 54 de ani, este primul politician republican care obține o victorie în alegerile din Virgina în ultimii 11 ani. 

Fostul președinte american Donald Trump le-a mulțumit alegătorilor pentru „mobilizare în forță la urne”, spunând că victoria lui Youngkin i s-ar datora. „Aș vrea să mulțumesc bazinului MEU electoral care a ieșit la vot pentru a-l alege pe Glenn Youngkin. Fără noi, el nu ar fi avut nicio șansă de victorie”, a spus fostul președinte. 

Scrutinul pentru alegerea guvernatorului din Virginea este considerat de analiști un soi de test de popularitate a președintelui Joe Biden, care obținea la prezidențiale un avans de 10% în raport cu contracandidatul său Donald Trump. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Institutul RealClearPolitics, popularitatea actualului președinte american este de doar 43% la nivel național. Scăderea dramatică de popularitate are legătură și cu pandemia, economia, cu criză istorică a imigrației la granița de sud a SUA, dar și cu recenta retragere dezastruoasă din Afganistan. 

După înfrângerea din Virginia, Biden a declarat că votanții sunt „supărați și nesiguri în ce privește o mulțime de lucruri”, inclusiv pandemia, educația, economia și prețul petrolului. 

Sondajele recente arată însă că victoria lui Youngkin s-a datorat faptului că acesta a știut să se prezinte în fața electoratului drept un out-sider politic, reușind să recupereze pentru republicani voturi din zona alegătorilor independenți, a alegătorilor educați din suburbii, grupuri electorale pierdute de republicani anterior din cauza stilului lui Donald Trump. Youngkin este unul dintre republicanii care nu a susținut teoriile conspirației ale lui Trump, dar a abordat frontal, în campanie, teme sensibile cum ar fi „teoria critică a rasei”, o școală de gândire care analizează rasismul în Statele Unite ca un sistem perpetuat de majoritatea albă pentru a-și păstra privilegiile educaționale, locuința sau drepturile de vot, mai degrabă decât o prejudecată individuală împotriva minorităților. 

Glenn Youngkin a denunțat în mod repetat predarea acestei teorii în școlile publice din Virginia, un stat al cărui trecut de sclavie este în mod regulat subiect de dezbateri aprinse, chiar dacă democrații și experții spun că nu face parte din programa școlară. 

Părinții îngrijorați, care au monitorizat temele copiilor lor când școlile erau închise din cauza pandemiei, au invadat ședințele școlare încă de la începutul anului școlar pentru a denunța aceste idei „radicale”. 

El însuși tată, Youngkin a cerut părinților să fie „respectați” și consultați cu privire la conținutul programelor de predare din învățământul public. 

Este un „populism al familiilor din suburbiile rezidențiale”, explică Leonard Steinhorn, profesor de comunicare la Universitatea Americană din Washington. Poartă „un mesaj de preluare a puterii” în fața „elitelor de stânga care nu vor să te asculte”. 

Glenn Youngkin a mers, de asemenea, pe un val de sfidare a politicilor președintelui Joe Biden, opunându-se vaccinării obligatorii împotriva Covid-19.

Guvernatorul statului New Jersey, democratul Phil Murphy, a fost reales la limită miercuri, cu un avans mult mai mic faţă de opozantul său republican decât prognoza sondajelor, respectiv 50,1% din voturile exprimate, faţă de 49,1% cât a obţinut republicanul Jack Ciattarelli (un avans de aproximativ 20.000 de voturi din aproximativ 2,4 milioane de voturi).

„Sondajele îi dădeau lui Phil Murphy un avans între 8 şi 12 procente, aşa că este o surpriză", a apreciat Saladin Ambar, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Rutgers din New Jersey. În opinia sa, guvernatorul Murphy a fost şi o victimă a lipsei de popularitate a preşedintelui democrat Joe Biden, şi a ceea ce acesta, implicat în negocieri interminabile pentru a duce la îndeplinire două planuri gigantice de investiţii, "nu a fost capabil să obţină în Congres".

Pierderea Virginiei, un stat care în ultimii ani devenise, cel puțin la nivel prezidențial, tot mai democrat, reprezintă însă o primă lovitură electorală importantă la adresa administrației Biden, care speră că la alegerile intermediare de la anul va reuși să-și păstreze majoritățile fragile în camerele Congresului american. După noaptea de miercuri, șansele ca acest lucru să se întâmple par să se fi diminuat  semnificativ.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.