Suprataxarea muncii alungă românii din țară. Cristina Prună propune o soluție pentru a fi sporită atractivitatea locurilor de muncă


Suprataxarea muncii alungă românii din țară. Cristina Prună propune o soluție pentru a fi sporită atractivitatea locurilor de muncă

În contextul suprataxării muncii în România, din ce în ce mai mulți cetățeni iau decizia de a pleca în străinătate pentru un trai mai bun, crescând astfel necesarul numărului de muncitori străini de care are nevoie țara noastră. Deputata USR Cristina Prună a atras atenția că necesarul de forță de muncă străină pentru 2022 s-a dublat față de anul acesta. 

"Necesarul de forță de muncă străină pentru 2022 s-a dublat față de anul acesta. România ar putea ajunge, astfel, la un nivel record de 100.000 de muncitori străini care vor intra pe piața muncii. Aceste date vin chiar de la Ministerul Muncii. Astfel, numărul de avize care pot fi acordate muncitorilor străini va fi dublat, de la 50.000, câte avem anul acesta. România nu poate prospera fără resursa umană, adică oameni calificați care să muncească în economie. Realitatea este însă îngrijorătoare. Avem un număr tot mai mare de locuri de muncă neocupate, preponderent în construcții și HoReCa. Ofertele din piață nu se ridică însă la așteptări, iar românii aleg să nu muncească sau să plece în țările vestice la salarii mai bune. Mai trist este că salariile sunt mici în România din cauza taxelor foarte mari pe care le ia statul. Impozitarea salariilor mici este în continuare cea mai mare din Europa!", a declarat Cristina Prună. 

În acest sens, Cristina Prună a reliefat că soluția pentru a fi sporită atractivitatea muncii în România este scutirea echivalentului salariului minim de taxe și impozite. În 2022, ar urma să fie scutiți primii 2.550 de lei, iar astfel fiecare angajat român ar avea în plus în buzunar, la sfârșitul lunii, cu mai bine de 900 de lei.

"Putem aplica măsura gradual, începând cu un domeniu, precum HoReCa. Mereu vor spune că nu sunt bani și că altele sunt prioritățile. Lucrurile sunt însă mult mai simple. Dacă statul român vrea să încurajeze munca la noi în țară, atunci taxarea excesivă trebuie să înceteze. O fac și alte state dezvoltate", a mai declarat Cristina Prună.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.