Psihologul Radu Leca, semnal de alarmă după tragedia de la Roman: ”Fără intervenția Statului, crima de la Roman poate oricând prolifera!”


Psihologul Radu Leca, semnal de alarmă după tragedia de la Roman: ”Fără intervenția Statului, crima de la Roman poate oricând prolifera!”

Un bărbat din municipiul Roman şi-a înjunghiat, sâmbătă, soţia şi cele două fiice gemene, în vârstă de aproape trei luni. Agresiunea s-a produs în apartamentul dintr-un bloc situat pe strada 1 Decembrie 1918, din cartierul Favorit.

Vecinii care au auzit ţipetele din locuinţă au chemat poliţiştii iar oamenii legii l-au reţinut pe suspect, medicii de la Ambulanţă preluând cele trei victime pentru a le transporta la Centrul de Primiri Urgenţe Roman.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Municipal Roman, Laura Trifan, victimele au fost transportate la Centrul de primiri Urgenţe Roman, una dintre fetiţe fiind deja în stop cardio-respirator cu plăgi înjunghiate toracic şi abdominal, caz în care manevrele de resuscitare au rămas fără răspuns. Cea de a doua fetiţă, prezentând plăgi înjunghiate abdominale cu evisceraţie de colon şi transvers, a fost transportată cu elicopterul la Spitalul "Sf. Maria" din Iaşi, mama celor două copile fiind internată în CPU, sub supraveghere, fără a prezenta leziuni care să îi ameninţe viaţa.

Criminalul psihopat regretă că nu și-a înjunghiat și soacra

Tot sâmbătă un procuror criminalist a preluat cazul şi l-a audiat pe suspect în cadrul unui dosar penal privind infracţiunea de omor şi vătămare corporală gravă. Nicoale D., bărbatul din Neamț care și-a înjunghiat fiicele gemene și și-a rănit și soția, le-a spus anchetatorilor, după ce a fost încătușat, că regretă un singur lucru. „Îmi pare rău că n-a fost și soacra aici”. 

Manifestările criminale și comportamentale ulterioare ale individului sunt considerate de către psihologul Radu Leca (foto) a fi tipice unui psihopat scăpat de sub controlul autorităților.

„Afirmațiile bărbatului sunt pline de furie, și șochează, însă trebuie ținut cont de contextul afecțiunii de care acesta suferă. Omul este profund bolnav, iar afirmațiile practic nu el le face, ci boala. Atâta vreme cât se va afla sub supraveghere și își va lua medicamentele, va fi liniștit. Va trece prin multe expertize psihiatrice, dar toate acelea se vor face în prezența medicamentelor. Odată ieșit însă, de sub controlul autorităților medicale ale statului, există o mare probabilitate ca bărbatul să nu își mai ia medicamentația, iar atunci va face rău și altora”, a declarat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru Podul.ro.

Registrul Unic al Bolnavilor Psihic cu Potențial Periculos, un prim pas pentru preîntâmpinarea tragediilor de genul celei petrecute la Roman 

Radu Leca avertizează  asupra faptului că, în lipsa măsurilor de supraveghere și a respectării medicației adecvate orice psihopat va fi liber să reediteze incidente tragice de genul celui petrecut la Roman. ”Fără intervenția Statului, astfel de cazuri tragice precum cel de la Roman, vor prolifera!”, avertizează psihologul, propunând autorităților Statului crearea unui Registru Unic al Bolnavilor Psihic cu Potențial Periculos.

”Ca acești bolnavi să fie corect incluși în acest registru va trebuie să existe și o Comisie de Evaluare. În urma statuării acestor instrumente instituționale de control și supraveghere, statul, prin Ministerul Sănătății va fi obligat să înființeze Institutul de Monitorizare și Control Direct al Bolnavilor Psihic cu Potențial Periculos, monitorizarea efectivă urmând să se realizeze prin structurile de asistență socială”, spune psihologul Radu Leca, apreciind faptul că materializarea unui astfel de proiect ar putea reduce cu până la 90% ”evenimentele cu potențial negativ, realizate de către bolnavii periculoși ce refuză medicamentație în afară spitalului”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.