Rareș Bogdan transmite că PNL NU poate ceda Ministerul Justiției către PSD: "Trebuie să garantăm celor 600 de mii de oameni care au fost în stradă că justiția rămâne independentă!". Liderul liberal anunță condițiile ce vor fi impuse la negocieri


Rareș Bogdan transmite că PNL NU poate ceda Ministerul Justiției către PSD: "Trebuie să garantăm celor 600 de mii de oameni care au fost în stradă că justiția rămâne independentă!". Liderul liberal anunță condițiile ce vor fi impuse la negocieri

În ziua ședinței în care PNL este așteptat să decidă cu cine va merge la guvernare, cu PSD sau USR, prim-vicepreședintele formațiunii politice, Rareș Bogdan, a susținut o conferință de presă pe parcursul căreia a trasat mai multe condiționalități impuse de liberali în vederea conturării unui Executiv, inclusiv ca premierul să fie propus de ei. În al doilea rând, Rareș Bogdan a atras atenția că PNL nu poate ceda Ministerul Justiției, mai ales într-o guvernare cu PSD, ținând cont de istoricul acestei formațiuni politice. De asemenea, liderul liberal a punctat că PNL nu poate renunța la cota unică și, totodată, a precizat că nu pot fi implementate toate măsurile cerute de PSD, întrucât impactul bugetar ar fi mult prea mare, în cuantum de 65 de miliarde de lei. Nu în cele din urmă, eurodeputatul PNL a reliefat necesitatea învestirii unui Guvern în maxim 2-3 săptămâni, dat fiind calendarul implementării PNRR. 

Rareș Bogdan: Vom lua decizia corectă pentru România, pentru a încheia criza politică. Sunt chestiuni vitale ce țin de criza energetică și mai ales de implementarea PNRR. PNRR e o prioritate, e un adevărat Plan Marshall pentru România. (...) Noi ținem deschise negocierile cu cele 2 forțe politice alături de care putem forma majorități. Aritmetica e însă extrem de dură și de clară. Noi avem astăzi 114 parlamentari din 134 cu cât am intrat pe listă, cei din USR 80 și cei din UDMR 30. Așadar, pentru constituirea unei majorități alături de cei din USR mai avem nevoie de 9 parlamentari care vin din partea minorităților sau din partea neafiliaților sau din partea celor care au plecat alături de domnul Ludovic Orban. Cu cei din PSD lucrurile sunt mai simple. E o majoritate calificată, cu tot cu UDMR, de aproape 300 de parlamentari. E ceva simplu, dar sunt alte incompatibilități, însă uneori pentru țară trebuie să treci peste anumite lucruri. (...) E important ca în 2-3 săptămâni să avem un Guvern, întrucât știu exact calendarul PNRR, știu exact ce înseamnă 30 de miliarde de euro pentru România. Mai sunt încă 14 miliarde de euro din exercițiul anterior, sumă care nu a fost implementată, sunt foarte multe obiective care trebuie puse în practică. Sunt și alte obiective majore, reforma administrativă, reforma administrativ-teritorială, putem discuta și despre reforma Constituției, întrucât trebuie readaptată.  

Sunt și câteva linii roșii pe care le trasăm indiferent de cu cine vom face Guvern. Pot să vă asigur că reforma justiției e un punct nodal pentru noi. PNL va veni cu o propunere de ministru al Justiției care să fie acceptată de populație. În cazul în care se va ajunge la o colaborare cu PSD, acest lucru e vital, ca justiția să rămână la PNL, întrucât suntem singurii care putem garanta că reforma justiției continuă.

Reporter: Președintele PNL Florin Cîțu a spus că nu trebuie luată o decizie astăzi în BPN, că mai sunt necesare câteva runde de negocieri cu cele 2 partide, iar oricum decizia trebuie luată de Consiliul Național pentru că așa e statutar.  

Rareș Bogdan: Sigur că Florin Cîțu e președintele PNL, ales de noi, și are dreptul la opinie. Eu cred că va trebui să luăm cât mai repede o decizie. Sigur că, pentru negocieri, e normal să păstrăm deschise ușile. Am mai vorbit la telefon cu Dacian Cioloș și alți colegi din conducerea USR. Au mai discutat colegi și cu PSD. Ce vă pot spune e că PNL va da premierul, cum e absolut firesc, deși numele acestuia e exclusiv apanajul președintelui României. De asemenea, e absolut firesc ca în cazul în care continuăm coaliția cu cei din USR să discutăm despre prezența sau nu a miniștrilor care și-au dat jos Guvernul în viitorul Executiv, în cazul în care domniile lor continuă cu condiționalitățile legate de premier. Iar dacă se merge cu PSD, atunci vom face o alianță paritară, cu mențiunea că nu vom exclude UDMR dintr-o viitoare construcție.  

Reporter: Deci la Justiție nu renunțați.  

Rareș Bogdan: Nu. (...) Eu vă spun că pentru a garanta celor 600 de mii de oameni care au fost în stradă și pentru a garanta celor de la Bruxelles, ținând cont de istoria unor colegi din Parlamentul României, consider că trebuie să garantăm că justiția rămâne independentă. Singurul minister pentru care mă voi bate să fie la PNL e Ministerul Justiției. În rest vor fi discuții firești atât cu PSD, cât și cu USR. Până acum nu au fost discuții legate de nume și portofolii. (...) Dar într-o alianță cu PSD nu vom renunța la Ministerul Justiției pentru că am naște semne de întrebare. (...) Vă mai spun că în orice Guvern, că vorbim că e cu USR sau cu PSD, nu voi accepta să renunțăm la cota unică, care e vitală. De asemenea, nu voi accepta să creștem taxe și impozite. Și eu îmi doresc ca bunicii noștri să aibă pensii mai mari, dar nu trebuie să dezechilibrăm România din punct de vedere bugetar. Trebuie să ne uităm exact cu cât putem crește pensiile fără a crea dezechilibre. Dacă luăm toate măsurile și le aplicăm, e un impact bugetar de 65 de miliarde de lei. De unde luăm 65 de miliarde? 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.