EXCLUSIV Porțiuni din Fortul 13 Jilava sunt inundate și se află în pericol de prăbușire. APELUL deputatului Sebastian Burduja, președinte PNL S1: „Salvați Jilava, este un spațiu esențial pentru cinstirea memoriei rezistenței anti-comuniste!”


EXCLUSIV Porțiuni din Fortul 13 Jilava sunt inundate și se află în pericol de prăbușire. APELUL deputatului Sebastian Burduja, președinte PNL S1: „Salvați Jilava, este un spațiu esențial pentru cinstirea memoriei rezistenței anti-comuniste!”

După ce a atras atenția, recent, cu privire la degradarea clădirii fostului penitenciar comunist de la Râmnicu Sărat, președintele PNL Sector 1 – deputatul Sebastian Burduja – trage un nou semnal de alarmă, în exclusivitate pentru Podul.ro.

Mai exact, liberalul radiografiază o situație tragică pentru memoria și istoria rezistenței anticomuniste: Fortul 13 Jilava nu mai poate fi vizitat încă de la începutul lunii iulie, mari porțiuni ale închisorii fiind inundate și pline de nămol, existând și riscul unor prăbușiri. De asemenea, numeroasele dependințe ale Jilavei și spațiile aferente, cum este Valea Piersicilor, de exemplu, unde se află zidul execuțiilor și gropile comune, sunt în totală paragină. 

(Fortul 13 Jilava / sursa: arhiva Podul.ro)

Podul.ro vă prezintă în integralitate comentariile lui Sebastian Burduja, care încep cu o serie de informații inedite despre dezolantele cazuri de care suntem nevoiți să ne izbim atunci când punem problema unei infrastructuri a memoriei: 

”Am atras atenția, recent, cu privire la degradarea masivă, de-a lungul ultimilor doi ani, a clădirii fostului penitenciar comunist de la Râmnicu Sărat, care e lăsată fără acoperiș de luni și luni de zile, în timp ce orice lucrare de reabilitare a fost sistată pe o perioadă nedeterminată. Situația e foarte tristă, cu atât mai mult cu cât această clădire monument istoric împlinește, anul acesta, 120 de ani de existență, fiind cât se poate de legitim și necesar ca vechile ziduri să găzduiască un muzeu memorial destinat victimelor genocidului comunist. 

Însă cazul Râmnicu Sărat nu este, din păcate, o situație unică în procesul nostru de recuperare a vestigiilor represiunii comuniste. Trebuie spus că adevărata excepție pozitivă o reprezintă Memorialul de la Sighet, singurul loc din România unde o fostă închisoare comunistă a fost salvată de la distrugere, consolidată, renovată și transformată într-un muzeu de excepție, realizare posibilă numai datorită marilor eforturi depuse de Ana Blandiana și de regretatul Romulus Rusan.

În rest, în aria aceasta de referință, predomină uitarea și paragina, în cel mai bun caz, întrucât mai avem prea puține locuri care să ne amintească de multe dintre numeroasele spații ale terorii și morții în chinuri pentru libertate și credință. De exemplu, vestigiile lagărului de la Salcia au fost rase de pe fața pământului, încă din tulburii ani ꞌ90, la fel cum s-a întâmplat și cu urmele pe atunci încă vizibile ale celorlalte lagăre de exterminare din Insula Mare a Brăilei sau de pe traseul Canalului. Din fostul penitenciar de la Pitești au mai putut fi salvate, cu mari greutăți, notoria Cameră 4-spital, unde în prezent se oficiază slujbe, și alte câteva dependințe încărcate de o istorie care nu se învață la școală, dar care, iată, poate fi recuperată acum într-un cadru muzeal. 

(Fortul 13 Jilava / sursa: arhiva Podul.ro)

Vă spun toate acestea pentru a atrage atenția că Fortul 13 Jilava este foarte aproape de un dezastru. Din iunie anul acesta, nu mai poate fi vizitat. Din păcate, anunțul a venit chiar înaintea comemorării sacrificiului partizanilor din gruparea Arnăuțoiu, astfel încât nimeni nu a mai primit permisiunea de a vizita Jilava propriu-zisă sau Valea Piersicilor, pentru a se reculege la zidul execuțiilor. 

Zone întinse din închisoare sunt inundate, în timp ce umezeala permanentă și vegetația afectează iremediabil, de la o zi la alta, acest spațiu esențial al represiunii comuniste și al rezistenței aferente. Într-o Românie normală, care își respectă trecutul, martirii și eroii, Jilava ar fi trebuit să reprezinte un punct culminant al oricărei infrastructuri a memoriei, marea închisoare de tranzit reprezentând odinioară o haltă abominabilă a genocidului comunist. 

La fel ca în cazul Închisorii Tăcerii de la Râmnicu Sărat, Fortul 13 Jilava este un monument istoric de primă clasă, clădirile de acolo sunt protejate de Legea monumentelor istorice, care presupune sancțiuni pentru cei ce o nesocotesc. Dar nu este suficient – trebuie să facem demersuri pentru a opri degradarea.  

(Fortul 13 Jilava / sursa: arhiva Podul.ro)

În calitate de deputat ales în Parlamentul României voi depune o interpelare prin care voi solicita atât explicații publice privind starea de degradare a clădirilor însumate de vechea Jilava, cât și măsuri concrete pe termen scurt, pentru a asigura o minimă protecție pe perioada iernii, și pe termen lung, pentru reabilitarea și amenajarea unui muzeu memorial. Ca de fiecare data, voi face publice răspunsurile primite la această interpelare”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.