Europa pledează pentru stoparea proceselor abuzive care vizează vocile critice ale presei și societății civile


Europa pledează pentru stoparea proceselor abuzive care vizează vocile critice ale presei și societății civile

Acțiunile strategice în justiție împotriva mobilizării publice (SLAPP) subminează valorile europene și sistemul de justiție al UE, sunt de părere europarlamentarii, care solicită respingerea anticipată a acțiunilor, sancțiuni pentru reclamanți și sprijin pentru victimele abuzurilor.

Parlamentul European solicită, de asemenea, noi norme ale UE pentru a limita acțiunile juridice vexatorii menite să intimideze și să reducă la tăcere vocile critice.

Într-un raport adoptat cu 444 voturi pentru, 48 împotrivă și 75 abțineri, eurodeputații propun o serie de măsuri pentru a contracara amenințarea reprezentată de acțiunile strategice împotriva mobilizării publice (SLAPP) pentru jurnaliști, ONG-uri și societatea civilă din Europa. SLAPP sunt acțiuni în justiție lipsite de valoare, bazate pe afirmații exagerate și adesea abuzive, menite să intimideze, să discrediteze profesional și să îi hărțuiască pe cei vizați, obiectivul final fiind șantajarea și reducerea la tăcere a acestora.

Eurodeputații se tem de efectul acestor procese asupra valorilor europene, a pieței interne și a sistemului de justiție al UE. Textul evidențiază dezechilibrul frecvent de putere și de resurse între reclamanți și pârâți, ceea ce subminează dreptul la un proces echitabil. Eurodeputații sunt deosebit de îngrijorați de cazurile în care SLAPP sunt finanțate din bugetele de stat, precum și de utilizarea lor în combinație cu alte măsuri ale statului împotriva canalelor mass-media independente, a jurnalismului independent și a societății civile.

Măsuri de protecție a victimelor și de sancționare a abuzurilor

Parlamentul regretă faptul că niciun stat membru nu a adoptat până în prezent o legislație specifică împotriva SLAPP. Prin urmare, invită Comisia să prezinte un pachet de măsuri, inclusiv legislative. Potrivit eurodeputaților, acestea ar trebui să includă:

- O directivă a UE împotriva SLAPP, care să stabilească standarde minime, care ar trebui să protejeze victimele și, în același timp, să prevină și să sancționeze utilizarea abuzivă a măsurilor anti-SLAPP;

- Un cadru juridic ambițios în viitoarea Lege privind libertatea mass-mediei;

- Prevenirea „turismului de calomnie” și a „alegerii unei instanțe mai favorabile” — în cazul în care reclamanții aleg să își depună acțiunile în cea mai favorabilă jurisdicție – prin norme uniforme și previzibile privind defăimarea, precum și prin stabilirea faptului că instanțele din locul de reședință al pârâtului ar trebui să soluționeze cauzele;

- Norme privind respingerea anticipată de către instanțe, astfel încât procesele abuzive să poată fi oprite rapid, pe baza unor criterii obiective; reclamantul ar trebui să fie sancționat în cazul în care nu reușește să justifice că acțiunea sa nu este abuzivă;

- Garanții împotriva acțiunilor SLAPP combinate, adică împotriva celor care combină acuzațiile de răspundere penală cu cele de răspundere civilă, precum și măsuri care să garanteze că defăimarea nu poate fi utilizată în cazul SLAPP;

- Un fond al UE pentru sprijinirea victimelor SLAPP și a familiilor acestora, precum și formarea adecvată a judecătorilor și avocaților.

”Trebuie să-I protejăm pe cei care caută adevărul!”

Parlamentarul Tiemo Wölken (S&D, Germania) a declarat: „Nu putem rămâne indiferenți în fața amenințărilor crescute la adresa statului de drept și în fața subminării libertății de exprimare, de informare și de asociere. Este de datoria noastră să protejăm jurnaliștii, ONG-urile și organizațiile societății civile care raportează cu privire la chestiuni de interes public. Instanțele noastre nu ar trebui să fie niciodată un loc de joacă pentru persoane, întreprinderi sau politicieni bogați și puternici, și nici nu ar trebui să fie supraîncărcate sau abuzate în scopuri personale.”

În aceeași notă s-a pronunțat și Roberta Metsola (PPE, Malta): „Acest raport ar trebui să servească drept model pentru a proteja jurnaliștii, pentru a-i proteja pe cei care caută adevărul, pentru a proteja libertatea de exprimare și pentru a ne apăra dreptul la informare. Acest raport transpartinic, susținut de mai multe comisii parlamentare, marchează un moment decisiv pentru jurnalism în lupta împotriva proceselor abuzive. Nu putem abuza de sistemele noastre de justiție – acesta este mesajul pe care l-am transmis astăzi cu votul nostru ferm.”

Ce urmează?

La 4 octombrie, Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a contribui la o viitoare inițiativă de combatere a proceselor abuzive intentate împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului. Se preconizează că, în 2022, Comisia va prezenta o Lege europeană privind libertatea mass-mediei, menită să protejeze independența și pluralismul mass-mediei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.