Probleme în paradisul uselist: Cîțu îl agreează pe Ciolacu pentru funcția de premier, în timp ce unii lideri ai PNL nu. Iese la iveală războiul dintre #TeamCîțu și #TeamCiucă


Probleme în paradisul uselist: Cîțu îl agreează pe Ciolacu pentru funcția de premier, în timp ce unii lideri ai PNL nu. Iese la iveală războiul dintre #TeamCîțu și #TeamCiucă

Potrivit surselor citate de Antena 3, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu ar fi ajuns la o înțelegere ca viitorul Guvern să fie condus prin rotație, în primă instanță de un prim-ministru de la PSD. Președintele PSD ar urma să ocupe funcția de premier. Totodată, Florin Cîțu ar urma să fie vicepremier și ministru de Finanțe. Prin această înțelegere, Cîțu încearcă să evite învestirea unui Guvern care să fie condus de un premier PNL, altul decât el, întrucât s-ar crea 2 poli de putere în cadrul formațiunii politice. 

Însă, cumva previzibil, varianta prezentată mai sus nu este agreată de o parte dintre liderii PNL, unii dintre aceștia, printre care Lucian Bode și Rareș Bogdan, considerând că formațiunea politică nu ar trebui să cedeze funcția de premier către PSD, iar în acest sens ar trebui să se meargă mai departe cu o propunere PNL, de pildă în persoana lui Nicolae Ciucă, nume agreat și susținut de președintele Klaus Iohannis. Președintele PNL al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a confirmat, pentru Antena 3, faptul că înțelegerea de astăzi dintre Cîțu și Ciolacu nu e agreată într-o mare măsură de partid. 

Nica: E destul de dificil ca (prima oară - n.red.) premierul să fie din partea PSD în această rotație. E destul de dificil să treacă de forurile statutare ale PNL. Știu mulți colegi care nu agreează această variantă. Noi am făcut destul de multe concesii și însăși negocierea cu PSD e un compromis major făcut de PNL. Am tot făcut concesii să avem un Guvern pentru că asta doresc oamenii. E un compromis pentru România. Altă variantă nu exista în Parlament conform aritmeticii parlamentare după ce domnul fost președinte Orban a rupt un număr de 18 parlamentari din grupul PNL.  

Moderatoare: Deci nu vreți cu domnul Ciolacu. Dar cu cine mergeți la președintele Klaus Iohannis ca propunere de premier?  

Nica: Sunt variante în PNL de propuneri de premier. E și domnul președinte Florin Cîțu, la care nu renunțăm. Practic avem și o decizie statutară să-l susținem pentru această poziție. Este și varianta Ciucă, sunt și alți prim-vicepreședinți din conducerea centrală care ar putea ocupa o astfel de poziție. Nu e secătuit PNL de variante de prim-miniștri. Avem destule variante.

În acest context, jurnalistul Sebastian Zachmann a atras atenția, într-o postare pe Facebook, că principalul rival pentru Florin Cîțu nu e nicidecum președintele PSD Marcel Ciolacu, ci Nicolae Ciucă. 

"Sună paradoxal, dar interesul lui Florin Cîțu e să-l impună pe Marcel Ciolacu premier pentru următoarele 18 luni. Rotativa ar fi c(i)olacul de salvare nesperat pentru Cîțu.  

I-ar permite liderului PNL să viseze profund: mai întâi că va rezista în fruntea partidului, apoi că poate reveni premier în 2023 și, cel mai important, că va face listele pentru alegerile din 2024. Desigur, baronimea liberală îl poate executa oricând în acest interval de timp, dar speranța moare ultima, mai ales la PNL.  

Dacă Nicolae Ciucă ajunge premier, Florin Cîțu e conștient că va călca pe drumul bătătorit de Ludovic Orban: mai întâi în fruntea Parlamentului, apoi direct la groapa istoriei. În cazul său, pe ritmuri rock, nu pe fundal de mandolină.  

Funcția de președinte al Senatului e un adevărat răsfăț pentru papilele gustative prin calitatea pișcoturilor și a șampaniei, dar îți oferă zero putere. Pentru a conta în politică, Florin Cîțu e obligat să fie premier - acum sau peste 18 luni. Acum ar fi greu pentru PSD să-l accepte, din moment ce abia l-a răsturnat din fruntea guvernului. Totuși, n-ar fi imposibil. Însă rotativă la 18 luni cu Ciolacu deschizător de drumuri ar fi varianta perfectă și pentru PSD, și pentru PNL. Mai puțin pentru Iohannis.  

Așadar, principalul rival pentru Cîțu nu e Ciolacu. E Ciucă. Pe loc repaus!", a precizat Zachmann. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.