PSD, PNL și Iohannis și-au împărțit frățește mass-media de stat. Propus de guvern, Dan Turturică, noul director general al TVR, a fost omul de casă al lui Cornel Nistorescu, a încasat 10.000 de euro lunar de la Vântu și a făcut campanii de presă în favoarea RM Gold Corporation / Răzvan Dincă, președintele CA al Radioului public, a fost cercetat penal pentru multiple infracțiuni


PSD, PNL și Iohannis și-au împărțit frățește mass-media de stat. Propus de guvern, Dan Turturică, noul director general al TVR, a fost omul de casă al lui Cornel Nistorescu, a încasat 10.000 de euro lunar de la Vântu și a făcut campanii de presă în favoarea RM Gold Corporation / Răzvan Dincă, președintele CA al Radioului public, a fost cercetat penal pentru multiple infracțiuni

Plenul reunit al Parlamentului a validat, luni, numirea preşedinţilor Consiliilor de Administraţie ale Societăţilor Române de Radio şi Televiziune, Răzvan Ioan Dincă, respectiv Dan Cristian Turturică. Preşedintele SRR a fost votat de 250 de senatori şi deputaţi, iar 94 de parlamentari au votat împotrivă, iar cel al SRTv a fost votat de 249 de parlamentari, iar 89 au votat contra. Votul a fost secret cu bile

Curg felicitările pe pagina publică și personală ale lui Dan Turturică (foto sus, dreapta), fost copil de casă al controversatului Cornel Nistorescu, devenit în ultimii ani o jenantă trompetă anti-justiție, care publică inclusiv numeroase articole de victimizare a lui Liviu Dragnea. Când mergea la Sinaia, Turturică nu trăgea la pensiune, ci campa în vila lui Nistorescu de pe Cumpătu. Dar asta e altă poveste.  

Interesant este că mulți dintre cei care îl felicită azi pe Dan Turturică au sărit la gâtul jurnalistului Mălin Bot pentru că a criticat protestele împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roșia Montană. Or, Turturică și soția sa Laura Lică au fost implicați direct în campania de promovare a intereselor companiei miniere Gabriel Resources în România. Potrivit unor dezvăluiri de presă de la acea vreme, Turturică ar fi fost el însuși, pe banii Gold Corporation (RMGC), până în Noua Zeelandă, să vadă cu ochii proprii minunata tehnologie cu cianuri care urma să fie implementată și în România.  

Iată ce scria site-ul badin.ro: „În România Liberă de weekend (care apare vinerea, de când s-a desființat ziarul de sâmbătă) a apărut un supliment: Focus Roșia Montana, patru pagini ticsite cu laude la adresa Gold Corporation și cum le-a pus Dumnezeu românilor mâna în cap că au venit ei aici.  

În caz că nu l-ați văzut, iata câteva titluri: „România va încasa venituri comparabile cu cele ale SUA”, „Comuna care primește a doua șansă”, „Proiectul minier poate diminua efectele crizei” etc. În caseta redacțională se spune: O publicație Gold Corporation, editat de Corporate Media Publishing (cu sediul… la adresa României Libere) și redactor sef Laura Lica (doamna Turturică, mai exact!). Cred că nu mai este nevoie de nicio explicație, stau și mă intreb cât a încasat Famiglia, pe firma, desigur. Întâmplător, Dan Cristian Turturică, redactorul șef al României Libere, a fost recent în vizită în Noua Zeelandă pe banii Gold Corporation, o firmă apropiată de PD-L a cărui imagine este făcută de Corina Vințan, fosta purtătoare de cuvânt a lui MR Ungureanu de la MAE, mâna dreaptă a Ebei în campania electorală pentru Parlamentul European. Nu este singurul furtișag marca Dan Turturică din ceea ce a mai rămas din România Liberă. Respectivul mai folosește și articolele publicate în ziar pentru a le vinde unui ziar românesc din America. Nu articole semnate de el, ci de alții. Banii sunt încasați însă de Turturică”.  

La început de februarie 2011, mai multe ONG-uri adresau redactorilor-șefi de la România liberă și revista Capital două scrisori deschise în care semnalau dispariția de pe site-urile acestor publicații a unor articole referitoare la Roșia Montană. Contactați de HotNews.ro, Dan Turturică, redactor-șef România liberă, și Iulian Bortoș, redactor-sef Capital, nu au comentat pe marginea acestui subiect. Detalii AICI.

Cu un an înainte, Curentul dezvăluia cum a plecat Turturică de la șefia Evenimentului Zilei, patronat de elvețienii de la Ringier, pentru ca după câteva zile să semneze cedarea drepturilor de autor către trei firme controlate de pușcăriașul Sorin Ovidiu Vântu: În 23 decembrie 2004, Turturică este demis de trustul Ringier de la conducerea „Evenimentului Zilei“. În 4.01.2005, 80 de angajați din redacția Evz demisonează din solidaritate cu Turturică, unii angajându-se imediat, alții nu, operațiune care a distrus una dintre cele mai sudate și mai profesioniste echipe jurnalistice din țară. Poate vă întrebați ce făcea dl Turturică a doua zi după 4 ianuarie? Semna cu 3 firme controlate de SOV niște rentabile contracte de cesiune de drepturi de autor, după cum urmează: Global Production SRL (CUI 16371587), contractul 25/5.ian.2005, suma lunară de 3.335 EURO, Global News SRL (CUI  16371595), contractul 21/ 5.ian.2005, suma lunară 4110 EURO și Global Network Cable (CUI 16330323), 23/ 5.ian.2005, suma lunară de 3.335 EURO”. Detalii AICI.

Turturică a fost, între 2006 și 2015, redactorul șef al cotidianului „România liberă”, iar din 2015 până în 2019 a fost redactor-șef al site-ului digi24.ro, unde a fost un critic constant al regimului Liviu Dragnea-PSD.  

În septembrie 2019 a lansatul site-ul universul.net, publicație online decentă, cu analize și evenimente la zi, dar altfel inodoră, incoloră, fără produse jurnalistice remarcabile. Un fel de TVR, dar cu texte scrise.  

De asemenea, vizibilitatea lui Turturică a scăzut simțitor în zona rețelelor de socializare, susținerea discretă pentru Florin Cîțu, Iohannis și oamenii lor rămânând cel mai probabil nesesizate de public. Poate cea mai evidentă postare pro-Iohannis a lui Turturică, dar și cea mai aberantă -  în condițiile în care tot netul fierbea de critici la adresa președintelui, considerat principalul vinovat de criza politică și dezastrul din sănătate, dezinteresul populației în ce privește vaccinarea etc - este cea în care condamnat acțiunea AUR de a demara procedurile de suspendare. Turturică îl căina pe Iohannis și arăta, dezinformând, că președintele ar fi ajuns în situația lui Băsescu din 2012. Atunci, suspendarea nu a fost inițiată de un partid minoritar, ci de monstruoasa coaliție PSD – PNL (care s-a și reînființat între timp, iar imparțialul jurnalist Turturică nu a avut nimic de comentat pe tema asta). Am alcătuit un mic colaj al postărilor de susținere din ultima vreme, adăugând și criticile din comentarii.  

Consiliul de Administrație al TVR 

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a aprobat și componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv, cu 380 de voturi “pentru” şi 14 voturi “împotrivă”. Cei 13 membri titulari ai noului CA sunt: Dan Cristian Turturică (din partea Guvernului României); Christel Ţopescu (din partea Preşedinţiei României); Mihai Firică şi Radu Carp (din partea PNL); Georgică Severin, Elena Anca Dindirică şi Lucian Ghimişi (din partea PSD); Valentin-Andrei Enescu (din partea USR); Dorothea Ionescu (din partea AUR); Nagy-Debreczeni Hajnalka (din partea UDMR); Borislav Velimirovici (din partea Minorităţilor Naţionale); Dietlinde Dinesz şi Gabriela-Luminiţa Iordănescu, reprezentanţii salariaţilor SRTv. 

Membrii supleanţi sunt: Gheorghe Croitoru, Sergiu Zeres (din partea PNL); Radu-Alexandru Vinţeanu (din partea PSD); Alexandru Gabriel Gherghescu (din partea USR); Pericle-lulian Capsali (din partea AUR); Anderco Aliz-Timea (din partea UDMR); Gjorgji Ivanovski (din partea Minorităţilor Naţionale); Emanuel Sorin Torică şi Florin Bogdan Onea Pascal (din partea salariaţilor SRTv). 

La Radioul public situația este și mai rea. Răzvan Dincă (foto jos), votat președinte al Societății Române de Radiodifuziune și susținut de PSD, a fost cercetat penal pentru mai multe infracţiuni de abuz în serviciu şi fals în declaraţii, condamnat și, ulterior achitat, după cum scrie presshub.ro.

Iar Consilul de Adminstrație al SRR, pe partea de PSD și PNL este format din sinecuriști de carieră: Ruxandra Ileana Săraru, Radu-Bogdan Herjeu şi Răzvan-Ioan Dincă, din partea PSD; Radu Alexandru Feldman şi Alexandra Bogdan, din partea PNL; Liviu Cătălin Popescu, din partea USR; Sorin Faur, din partea AUR; Bodoczi Annamaria din partea UDMR; Milan Miroslav Manyura din partea Grupului Minorităţilor Naţionale; Dragoş Gabriel Pătlăgeanu, din partea Preşedintelui României; Maria Ţoghină, din partea Guvernului; Oana Adina Rusu şi Marius Dorian Tănase din partea salariaţilor. 

Membrii supleanţi sunt: Mircea Pospai, Mihai Moga, Victor Cernea, Gabriel George Basarabescu, Fabian-Cristian Radu, Zahoranszki Brigita-Eva, Roxana Georgeta Gheorghe, Camelia Tatiana Ilie, Răzvan Dumitrescu şi Alin Pop. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.