Pfizer solicită autorizarea în regim de urgență a medicamentului său anti coronavirus, Paxlovid


Pfizer solicită autorizarea în regim de urgență a medicamentului său anti coronavirus, Paxlovid

Paxlovid, care a redus în mod substanțial rata deceselor și pe cea a spitalizării la persoanele cu risc ridicat de dezvoltare a unor forme severe de Covid - 19, este al doilea medicament antiviral aflat în evaluarea Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Gigantul farmaceutic Pfizer a cerut marți autorizație de urgență pentru cura sa de cinci zile cu antivirale Paxlovid, acesta fiind al doilea tratament ușor de luat și menit să țină persoanele nou infectate în afara spitalelor.

Solicitarea Pfizer a venit la scurt timp după ce compania a anunțat că studiul clinic de testare a regimului de medicamente a fost oprit devreme din cauza dovezilor copleșitoare că a funcționat. Când Paxlovid a fost administrat persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire severă în decurs de trei zile de la debutul simptomelor, acesta a redus ratele de deces și spitalizare cu 89% în comparație cu persoanele cărora li sa administrat un placebo.

Pfizer cere în prezent autorizare urgentă pentru administrare în cazul persoanelor care prezintă un risc crescut de spitalizare din cauza vârstei sau a afecțiunilor medicale preexistente. Studiul clinic nu a inclus și persoane care s-au îmbolnăvit după vaccinare, dar FDA va decide asupra segmentului final de populație eligibilă și asupra utilizării medicamentului.

Pfizer își testează, de asemenea, medicamentul, și pe eșantioane de persoane care prezintă un risc scăzut de a dezvolta forme severe de Covid, dar și pe persoane care au fost expuse la virus, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la o utilizare mai largă.

Paxlovid, medicamentul propus de Pfizer, este o combinație de o nouă moleculă dezvoltată special pentru a dezactiva SARS-CoV-2 și ritonavir, un medicament pentru HIV care ajută la încetinirea defalcării medicamentului specific coronavirusului. Compania a început să producă și să ambaleze medicamentul în fabrici din Irlanda, Germania și Italia și a estimat că va putea produce peste 180.000 de cutii cu pastile până la sfârșitul anului și un total de 50 de milioane pe parcursul anului viitor.

Pfizer și-a licențiat, de asemenea, medicamentul, către grupul de brevete de medicamente susținut de Națiunile Unite, ceea ce ar putea crește accesul în țările mai sărace în care trăiește jumătate din populația lumii. Țările cu venituri mai mici ar plăti un preț non-profit, potrivit Pfizer și Medicines Patent Pool.

Administrația Biden a pre-comandat, de asemenea, 3,1 milioane de serii de tratament cu molnupiravir, la un cost de 2,2 miliarde de dolari. Producătorul medicamentului, gigantul farmaceutic Merck, a estimat că va avea 10 milioane de cure de tratament disponibile până la sfârșitul anului și și-a licențiat, de asemenea, medicamentul către Medicines Patent Pool.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.