Înarmează Rusia țările NATO? Cum arată datele autorităților ruse și cele ale statelor blocului NATO. O serie de aspecte intrigante


  • ACP
  • Nov 19, 2021 20:50
  • 1553
Înarmează Rusia țările NATO? Cum arată datele autorităților ruse și cele ale statelor blocului NATO. O serie de aspecte intrigante

Statisticile vămilor din Rusia au înregistrat, anul acesta, o creștere bruscă a exporturilor de armament, tehnologie și materiale sensibile dinspre Rusia către țările NATO. Publicația rusă RBC a analizat datele Serviciului Vamal Federal din Rusia, care arată exportul de mărfuri de acest fel (arme, muniție, avioane, materiale nucleare), unde a descoperit că între primii zece importatori de astfel de produse, pentru perioada ianuarie-septembrie 2021, se află Statele Unite ( pe locul doi), Republica Cehă (locul trei), Germania (locul 7), Marea Britanie, Estonia, Olanda... 

Comparativ cu aceeași perioadă din 2020, exporturile de către Statele Unite au crescut de la 706 milioane dolari la aproximativ 841 milioane dolari, către Cehia au crescut de la 102 milioane dolari la 706 milioane dolari, către Germania de la 173 milioane dolari la 302 milioane dolari, către Olanda de la 53 milioane dolari la 222 milioane. 

Anul trecut, între primii zece destinatari ai mărfurilor secrete rusești, dintre aliații NATO, s-au aflat Statele Unite (locul 3) Estonia (locul 9) și Turcia (locul 10). 

Creșterea semnificativă a livrărilor de mărfuri sensibile către Republica Cehă a avut loc, anul acesta, în ciuda conflictului diplomatic din aprilie, când Cehia a acuzat Rusia de implicare în atentatele din 2014 la un depozit local de muniții și a expulzat 18 diplomați ruși din țară.

Autoritățile vamale din Cehia spun însă că importurile din Rusia de aeronave și piese pentru acestea (cât și de arme și muniții) au ajuns la doar 5 milioane dolari în 2021, întrucât nu iau în considerare aeronavele care sunt importate din Cehia în Rusia pentru reparații și întreținere, iar apoi exportate înapoi. 

O traiectorie similară a aeronavelor, pentru reparații, poate fi și în spatele creșterii exporturilor secrete către Germania și Țările de Jos, deoarece statisticile în oglindă ale acestor țări prezintă cifre mult mai mici la importurile de mărfuri sensibile din Rusia. Mărfurile importate sau exportate în scopul reparațiilor sau întreținerii nu fac obiectul înregistrării în datele statisticii comerțului exterior, a indicat Serviciul Vamal Federal din Germania. 

Statisticile vamale rusești reflectă însă și exporturi secrete în valoare de aproximativ 50 de milioane de dolari către Germania, valoare apropiata de cea confirmata de Eurostat, din grupul „Produse de chimie anorganică; compuși ai elementelor radioactive sau izotopilor”.

Exporturile de mărfuri clasificate către Statele Unite au totalizat, conform datelor din Rusia, 841 de milioane de dolari în primele trei trimestre ale anului – din care 574 milioane dolari pentru compuși chimici. 

La rândul lor, statisticile comerțului exterior al SUA arată că importurile de elemente chimice radioactive și izotopi radioactivi din Rusia pentru aceeași perioadă s-au ridicat la aproximativ 541 milioane dolari, din care 522 milioane în livrări de uraniu îmbogățit. Uraniul slab îmbogățit este furnizat către Statele Unite de către TENEX, parte a companiei ruse de stat Rosatom. 

O altă parte semnificativă a exportului sensibil din Rusia către Statele Unite este furnizarea de muniție pentru arme civile, care a ajuns în perioada ianuarie-septembrie la 142,5 milioane de dolari – mai mult decât pentru întregul an 2020. 

Rusia este cel mai mare furnizor străin de cartușe pentru Statele Unite, însă din septembrie 2021 au intrat în vigoare o serie de sancțiuni impuse de Washington, care restricționează „importul permanent” de arme de calibru mic și muniție din Rusia în Statele Unite, ceea ce ar trebui să afecteze negativ aprovizionarea cu muniție rusească în perioada următoare – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.