Urmează o gravă recesiune economică globală? SUA adresează o solicitare absolut neobișnuită Japoniei, Chinei și altor câtorva state


  • ACP
  • Nov 21, 2021 16:52
  • 3653
Urmează o gravă recesiune economică globală? SUA adresează o solicitare absolut neobișnuită Japoniei, Chinei și altor câtorva state

Washingtonul a solicitat câtorva state, între care se află China și Japonia, să elibereze parte din rezervele lor de petrol, aparent din cauza preocupărilor legate de o recesiune economică globală pe fondul penuriei de țiței. 

Washingtonul are în vedere să umble și la stocurile americane de țiței, iar guvernul japonez a anunțat că este gata să acționeze în comun cu Statele Unite, începand pe 19 noiembrie pregătirile pentru eliberarea unei părți din rezervele sale de petrol. 

Președintele american Joe Biden a cerut în mai multe rânduri creșterea producției de petrol din partea țărilor OPEC+, formată din state membre și non-membre OPEC care sunt mari producătoare de petrol, dar producătorii de petrol au rămas ezitanți în a crește producția. 

Japonia, nefiind producătoare de petrol, a mai eliberat din rezervele sale doar de cinci ori până acum și de fiecare dată în perioadele de dezastru, cum a fost în martie 2011, după cutremurul urmat de tsunami din estul țării. Așadar este extrem de neobișnuit ca rezervele sale de petrol să fie accesate doar pentru a contracara creșterea prețurilor la benzină, dacă acesta este motivul real al cererii Washingtonului.

Japonia are trei categorii de rezerve de petrol: cele de stat, cele ale companiilor petroliere private mandatate prin lege și rezervele stocate în comun cu națiunile producătoare de petrol. Legea care privește stocarea petrolului permite eliberarea rezervelor doar atunci când există o lipsă în Japonia, legea neprevăzând eliberarea stocurilor pentru a stabiliza prețurile și de aceea hotărârea guvernului japonez ar putea să stârnească controverse pe plan local. 

Administrația Biden a mai cerut și Chinei, Indiei și Coreei de Sud să ia în considerare eliberarea stocurilor de petrol, rămânând un mister de ce nu reușește să obțină creșterea producției de petrol a companiilor americane și ale aliaților canadieni și saudiți – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.