Belarusul ia din nou cu asalt frontiera cu Polonia, mânând sute de migranți peste graniță!


Belarusul ia din nou cu asalt frontiera cu Polonia, mânând sute de migranți peste graniță!

Polonia a acuzat duminică Belarus de faptul că își continuă campanie de transportare a migranților către frontierele sale, în ciuda faptului că ar fi dezafectat taberele din apropierea frontierei la începutul acestei săptămâni, în perioada în care premierul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat statele baltice pentru a căuta sprijin în criză.

Europa acuză Belarus că a transportat cu avionul mii de oameni din Orientul Mijlociu și că i-a împins să treacă în Uniunea Europeană, ca o veritabilă operațiune de pedeapsă pusă la cale după ce statele democratice nu au recunoscut așa zisa victorie în alegeri a lui Alexandru Lukașenko la scrutinul prezidențial de anul trecut.

Minskul, care neagă că a provocat criza, a curățat joi o tabără de migranți din apropierea graniței și a început să repatrieze unii oameni în Irak, într-o aparentă schimbare de orientare a conflictului care s-a transformat într-o confruntare majoră Est-Vest.

Cu toate acestea, Polonia spune că autoritățile din Belarus continuă să transporte sute de migranți la frontieră, unde se crede că aproximativ 10 au murit deja din cauza temperaturilor extrem de scăzute.

"Sâmbătă, un grup de aproximativ 100 de străini foarte agresivi, aduși la graniță de militarii belaruși, au încercat să intre în Polonia cu forța. Serviciile (polone) au împiedicat trecerea", au anunțat polițiștii de frontieră pe Twitter duminică.

Sâmbătă, au fost consemnate 208 tentative ale migranților de a intra în Polonia din Belarus, a spus Poliția de frontieră, în creștere față de vineri, dar cu mult sub cele 501 încercări înregistrate miercuri.

În același registru cu Polonia, Lituania vecină a declarat că 44 de migranți au fost împiedicați să intre sâmbătă, ilegal, în țară, dinspre Belarus, acesta fiind cel mai mic număr al tentativelor de trecere frauduloasă a frontierei înregistrat în ultima săptămână.

O duzină de migranți din Irak a declarat sâmbătă portalului de știri lituanian DELFI, de dincolo de granița cu Belarus, au spus că au fost aduși acolo cu forța în camioane militare de către oficialii din Belarus, care au ignorat dorința lor de a se întoarce în Irak.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat duminică Estonia și Lituania pentru a discuta despre criză cu omologii săi din statele baltice, deplasarea sa urmând să continue pe parcursul zilei de azi către Letonia.

„Astăzi, la granița de est a Poloniei, avem de-a face cu un nou tip de război, un război hibrid, în care migranții sunt arme, la fel ca și dezinformarea”, a spus Morawiecki în capitala Estoniei, Tallinn.

Mai mult decât atât, Morawiecki a declarat în Lituania că primește informații potrivit cărora situația devenită extrem de dificilă în Afganistan, după ce talibanii au preluat țara în august, „ar putea fi folosită ca următoarea etapă a crizei migrației”.

„Cred că lucrurile care se desfășoară în fața ochilor noștri, aceste evenimente dramatice, pot fi doar un preludiu la ceva mult mai rău”, a adăugat Prim-ministrul polonez.

Polonia și Lituania au cerut sprijin continuu din partea Uniunii Europene și a NATO.

Un sondaj realizat de SW Research publicat duminică de cotidianul Rzeczpospolita a arătat că 55,1% dintre polonezi sunt îngrijorați că întreaga criză de la graniță ar putea escalada într-un conflict armat obișnuit.

Cu toate acestea, sute de oameni au participat sâmbătă la proteste din Varșovia și aproape de granița cu Belarus pentru a cere ajutor pentru migranți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.