Rusia experimentează în stilul propriu cele mai dure măsuri împotriva celor nevaccinați: "Unii cetățeni ar putea pur și simplu să înghețe!"


  • ACP
  • Nov 22, 2021 17:54
  • 2233
Rusia experimentează în stilul propriu cele mai dure măsuri împotriva celor nevaccinați: "Unii cetățeni ar putea pur și simplu să înghețe!"

Rusia experimentează un mijloc dintre cele mai dure de izolare și pedepsire a celor nevaccinați complet, după ce a impus de ieri, în Regiunea Kazan, obligativitatea prezentării codului QR privind vaccinarea pentru cei care vor să circule cu transportul în comun. 

În urma verificărilor făcute în autobuze și tramvaie, mai multe sute de persoane au fost găsite fără codul QR care atestă vaccinarea, ori au refuzat să își arate documentele și au fost date afară din mijloacele de transport în comun, ceea ce a dus la întârzieri mari și la formarea de cozi lungi și înghesuială în stații, timp în care au crescut rapid si prețurile curselor la taxiuri. 

Amenda pentru călătoria fără cod QR este de până la 30 de mii de ruble (360 euro) pentru călător și până la 500 de mii ruble (6000 euro) pentru șoferul mijlocului de transport în comun care permite călătoria celor fără cod. 

Șoferii și vatmanii care sunt obligați să verifice codurile vorbesc despre demisiile lor, deoarece se confruntă cu un val de revoltă din partea pasagerilor, iar dispozitivele lor pentru citirea codurilor nu fac față verificărilor, timp în care certificatele pe hârtie nu sunt acceptate. 

"Dacă introducerea codurilor QR decurge mai mult sau mai puțin calm, experiența din regiunea Kazan va fi extinsă și în alte regiuni, inclusiv Moscova. Pe site-ul Mosgortrans a apărut deja o pagină care explică modul de utilizare a permiselor digitale în metroul din Moscova și în restul transportului. Cu toate acestea, un colaps poate apărea în continuare dacă sistemele încep să se defecteze. De exemplu, la zborurile internaționale, bazele de date cu coduri QR nu funcționează întotdeauna, ceea ce duce la o verificare lungă și enervantă a fiecărui pasager. O astfel de încetinire nu poate fi permisă în transportul public în orașe mari, cum ar fi Moscova, Kazan și alte orașe cu o populație de peste un milion", a comentat situația politologul rus Ilya Grashchenkov. 

"Dacă experimentul este recunoscut ca nereușit, centrul federal însuși poate cere regiunii să anuleze implementarea acestuia. Dacă consecințele unui posibil eșec sunt prea rezonante, atunci întreaga responsabilitate poate reveni autorităților republicii. Apropo, nici introducerea codurilor QR în așezările mici nu este de bun augur, deoarece din cauza comunicării slabe sau a echipamentelor tehnice reduse, sistemele pot ceda. Atunci, inspectorii vor trebui să ia o decizie - să lase oamenii să intre neverificați în autobuze sau să-i lase înghețați la stație. În regiunile din nord, în special iarna, această practică poate deveni o amenințare pentru viața călătorilor, care ar putea pur și simplu să înghețe dacă sunt abandonați în stații. În plus, nu toți oamenii au smartphone-uri, respectiv capacitatea de a imprima un permis", a mai avertizat politologul rus. 

În tot acest timp, locuitorii din Kazan se plâng pe bună dreptate, întrebându-se cum vor ajunge la muncă ori acasă: "Am prima vaccinare, a doua și a treia nu, și nu pot merge nicăieri. Ei bine, acum trebuie să mă duc acasă pe jos? Cum voi ajunge acolo? Cu taxiul pentru 500 de ruble?". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.