Rusia mută pe frontul războiului informațional: ȘANTAJUL Gazprom. Obiectivele: compromiterea PAS, dinamitarea apropierii de UE și distrugerea oricăror posibilități privind UNIREA. Ofensiva ”presei” rusești


Rusia mută pe frontul războiului informațional: ȘANTAJUL Gazprom. Obiectivele: compromiterea PAS, dinamitarea apropierii de UE și distrugerea oricăror posibilități privind UNIREA. Ofensiva ”presei” rusești

Jurnalistul basarabean Dan Nicu explică pe înțelesul oricui, pe Facebook, șantajul public declanșat de Federația Rusă și cocretizat prin absurdele solicitări financiare ale Gazprom, menite atât să strângă cu ușa puterea de la Chișinău cât și să o compromită. Toate acestea sunt episoade ale unui război informațional, subliniază el. 

”Cu cât mai prietenoși cu Rusia veți fi, cu atât mai mult își va bate Rusia joc de voi, și cu atât mai rapid vă veți pierde susținerea. Greșiți dacă aveți impresia că o poziție mai hotărâtă în fața Rusiei vă va îndepărta din electorat. Din contra, tocmai încercările de gudurare pe lângă Lavrov și Putin vă vor prăbuși ratingurile”, e mesajul lui Dan Nicu adresat PAS și guvernării de la Chișinău.

Vă prezentăm comentariile jurnalistului: 

”Mă-ntreb și eu, așa, e doar o coincidență că Moldova-Gaz are, cică, nevoie de taman 60 de milioane de euro pentru achitarea devierii de preț din octombrie-noiembrie către Gazprom, adică exact cât dă UE ca guvernul să poată acoperi facturile la gaz pentru consumatori cu aproximativ 1/3 din tarif?

Și e doar o coincidență că amenințarea Gazprom cu tăierea gazului pt R. Moldova în sub 48 de ore a ajuns în vreo 20-30 de minute în toată mass-media federală rusă și pe primele poziții? (în mod normal, R. Moldova e tema nr.... 15, 20, 25.... etc ca importanță).

Război informațional, șantaj.

Obiectiv?

Să obțină reducerea popularității guvernării, spre primăvară, la un număr cu o singură cifră.

Numai că mi se pare că de data asta nu e vorba doar de R. Moldova, trebuie privită și în context regional evoluția (tensiunile din jurul Ucrainei, situația din Belarus).

Asta e mulțumirea Rusiei pentru discursul atât de cordial de la Chișinău, în care repetăm la fiecare 5 minute că suntem stat neutru și nu aderăm la NATO, și, evident, nu ne unim cu România.

Lecția pe care PAS ar trebui s-o învețe, acum, cât încă nu e prea târziu, e următoarea: cu cât mai prietenoși cu Rusia veți fi, cu atât mai mult își va bate Rusia joc de voi, și cu atât mai rapid vă veți pierde susținerea. Greșiți dacă aveți impresia că o poziție mai hotărâtă în fața Rusiei vă va îndepărta din electorat. Din contra, tocmai încercările de gudurare pe lângă Lavrov și Putin vă vor prăbuși ratingurile.

Pentru că atunci care e diferența între voi și Dodon?

Măcar Dodon e natural când e prorus sau ”echilibrat”. Pe când voi vă strofocați și vă ieșiți din pepeni, și asta se observă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.